Χριστίνα Αθηνοδώρου: Να μην πέσουμε στην παγίδα της προχειρότητας

Χριστίνα Αθηνοδώρου: Να μην πέσουμε στην παγίδα της προχειρότητας

«Πιστεύω ότι υπάρχει στον άνθρωπο έμφυτη η προτίμηση στο ευγενικό, στο καλοδουλεμένο, σε αυτό που δεν υποτιμά τη νοημοσύνη και το καλλιτεχνικό αισθητήριο» λέει η συνθέτρια Χριστίνα Αθηνοδώρου.

Παρόλο που δεν ήταν στους λίγους ανθρώπους που αποτέλεσαν επί μονίμου βάσεως τον πυρήνα του Πάφος 2017, έζησε από κοντά τα πράγματα, γιατί της δόθηκε η ευκαιρία να εμπλακεί και ως καλλιτέχνις και ως συντονίστρια σε συγκεκριμένες εκδηλώσεις.


Η διοργάνωση της χάρισε έντονες εμπειρίες γιατί όταν, όπως λέει η τέχνη γίνεται και προσφέρεται με αγάπη, δυνητικά αποτελεί μια δυνατή εμπειρία καθαυτή. Αλλά και γιατί μέσα από τον θεσμό, δημιουργήθηκαν συνθήκες που ευνόησαν τη δυνατότητα να παρουσιάσει τη δουλειά της στο τόπο που γεννήθηκε ως επαγγελματίας.

«Η οπτικοακουστική παράσταση με τίτλο Re:Mains, που παράλληλα, αποτέλεσε την πρώτη μου μονογραφική συναυλία τον Νοέμβριο 2017 στο Αττικόν, υπήρξε προϊόν συνεργασίας μου με εξαίρετους συνάδελφους μουσικούς, μέλη του νεοσυσταθέντος Ensemble Cyclamen και με τον animator Χαράλαμπο Μαργαρίτη. Δύο από τα έργα του προγράμματος, παρουσιάστηκαν σε παγκόσμια πρώτη: το Re:Mains για Πολυπιανίστα με την Αννίνη Τσιούτη και ο κύκλος τραγουδιών με τίτλο Ángel Inmenso με τη σοπράνο Μαργαρίτα Ηλία.

Νωρίτερα μέσα στο έτος, είχε αναλάβει τον συντονισμό και προγραμματισμό δύο «περιπατητικών συναυλιών» σε συνεργασία με μουσικούς που ζουν στην Κύπρο.

Το όνομα της Χριστίνας Αθηνοδώρου βέβαια ήταν από τα πρώτα που βρέθηκαν σε εκδηλώσεις του Πάφος17, αφού ήταν υπεύθυνη για τον μουσικό σχεδιασμό της επίσημης τελετής Έναρξης. «Αυτό σήμαινε εξαντλητικούς μήνες έρευνας, σύνθεσης, ενορχήστρωσης, ηχογράφησης (εντός και εκτός studio) πρωτότυπης μουσικής για fixed media και φωνές, αμέτρητες ώρες ακρόασης για τη σωστή επιλογή των αποσπασμάτων άλλων μουσικών για τη δραματουργική εξέλιξη και πολύωρες συναντήσεις και πρόβες με τους υπόλοιπους συντελεστές. Όλα αυτά, παρά την κούραση, μου άφησαν δυνατές συγκινήσεις, αλλά και πολύτιμη τεχνική γνώση».

Και τι πιστεύει για τη συνέχεια; Θεωρεί πως η Πάφος θα έχει ένα μακροπρόθεσμο όφελος από τη διοργάνωση;

«O διάλογος πρωτίστως με τους καλλιτέχνες, φυσικά πρόσωπα και σωματεία, που ήδη έχουν τη γνώση και την εμπειρία, θα βοηθήσει στο να γίνουν επισημάνσεις και προτάσεις για να μπορέσει να υπάρξει έγκαιρα μια επαγγελματική και σοβαρή κατανομή αρμοδιοτήτων σε πρόσωπα καταρτισμένα στην εφαρμογή πολιτιστικού σχεδιασμού και διαχείρισης. Η πνευματική και υλική παρακαταθήκη του 2017 είναι μεγάλη. Το θετικό είναι ότι δείχνουμε να θέλουμε όλοι τη συνέχιση της πολιτιστικής δραστηριότητας, όμως δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα της προχειρότητας».

Πηγή: Φιλελεύθερος