Χρυσόμηλος: Μηδενική ανοχή στα φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής

Χρυσόμηλος: Μηδενική ανοχή στα φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής

Όραμά του μία Πάφος για όλους τους δημότες και ένας δήμαρχος που δεν θα λειτουργεί αυταρχικά, που θα σέβεται τους δημότες και θα δίνει λόγο σε όλους. Όραμά του μία δημαρχία που θα θέτει πάνω απ’ όλα και πάνω από όλους τα συμφέροντα της πόλης και όχι τις κομματικές ή προσωπικές σκοπιμότητες και τις ελιτίστικες προσεγγίσεις. Ο Άκης Χρυσόμηλος δηλώνει πως και όρεξη έχει και εμπειρία διαθέτει για να εργαστεί συλλογικά για την Πάφο του αύριο.

Συνέντευξη στη Μαρία Φράγκου στην Εφημερίδα Χαραυγή.


Λίγο πριν το 2017 και η Πάφος βρίσκεται ενώπιον μεγάλων προκλήσεων. Αλλά και ενώπιον μεγάλων ευκαιριών. Ποιας διαχείρισης τυγχάνει σήμερα αυτή η προοπτική της Πάφου και ποια θα έπρεπε να ήταν η αντιμετώπιση;

Σε αυτή τη χρονική περίοδο η Πάφος δεν μπορεί και δεν πρέπει να αρκείται απλά στην αυτονόητη διαχείριση πόρων και έργων που ήταν δρομολογημένα από τις προηγούμενες δεκαετίες.

Δεν μπορεί να συμβιβάζεται με αυταρχικές λογικές, που αποκλείουν τους δημότες και τα οργανωμένα σύνολα από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Χρειάζεται χωρίς αποκλεισμούς, σε συνεργασία με τους πολίτες και οργανωμένους φορείς, να τεθεί ως προτεραιότητα η εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Πάφου και των δημοτών, μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες, προσωπικά συμφέροντα και λαϊκίστικες προσεγγίσεις. Θα πρέπει να μετατραπεί ο δήμος σε πεδίο δημοκρατίας, συναίνεσης, συνεργασίας και συναντίληψης.

Με ολοκληρωμένο σχεδιασμό, σκληρή δουλειά και συλλογικότητα, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια νέα αναπτυξιακή πορεία για την Πάφο τού αύριο, με αφετηρία την επιτυχημένη λειτουργία της ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2017.

Τοπική Αυτοδιοίκηση σημαίνει κατ’ εξοχήν πεδίο δράσης της δημοκρατίας. Πώς συμμετέχουν οι δημότες και τα οργανωμένα σύνολα στη διαδικασία λήψης αποφάσεων; Ή αυτό γίνεται δια των δημοτικών συμβούλων και αρκεί για να συμπληρώνει το στοιχείο της συναίνεσης και της συμμετοχής;

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι το κύτταρο της δημοκρατίας. Δυστυχώς το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σήμερα δεν προβλέπει ουσιαστική συμμετοχή των δημοτών και των οργανωμένων συνόλων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Βασικά αυτό γίνεται από τους αντιπροσώπους, τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους και οι πολίτες μπορούν να παρακολουθούν τις δημόσιες συνεδρίες του Δημοτικού Συμβουλίου και να κρίνουν τους συμμετέχοντες και τις αποφάσεις που λαμβάνονται.

«Με βασικό μας σύνθημα “ο Δήμος στους Δημότες” πρόθεσή μας είναι να δώσουμε βήμα έκφρασης και συμμετοχής στους δημότες μετατρέποντάς τους σε ενεργούς πολίτες»

Έχω τη βαθιά πεποίθηση ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως κατ’ εξοχήν δημοκρατικός θεσμός προϋποθέτει την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση των σημαντικών αποφάσεων που τους αφορούν. Αυτό προϋποθέτει τη θεσμική μεταρρύθμιση του νομοθετικού πλαισίου, έτσι ώστε μέσα από πανδημοτικές και συνοικιακές συνελεύσεις, οι πολίτες να μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους και να διαμορφώνουν με αυτό τον τρόπο τις τελικές αποφάσεις.

Η δική μου δέσμευση με την εκλογή μου, είναι να εισαγάγω το θεσμό των πανδημοτικών και συνοικιακών συνελεύσεων ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη νομοθετικής πρόβλεψης.

Με βασικό μας σύνθημα “ο Δήμος στους Δημότες” πρόθεσή μας είναι να δώσουμε βήμα έκφρασης και συμμετοχής στους δημότες μετατρέποντάς τους σε ενεργούς πολίτες. Επιδίωξή μας είναι η οικοδόμηση μιας νέας σχέσης με τους πολίτες και τους οργανωμένους φορείς.

Τι θέλετε να αλλάξετε στην πόλη της Πάφου; Ποιο το όραμά σας για την πόλη σας, η εξέλιξη της οποίας είναι από τη μια ραγδαία αλλά από την άλλη υπολείπεται της αναγκαίας στήριξης από το κράτος;

Με σεβασμό στη δημοκρατία, με σύνθεση και αξιοποίηση ιδεών και προσώπων, δίνοντας λόγο και ρόλο σε όλες και όλους στη μεγάλη προσπάθεια για υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου οράματος για την πόλη και τους κατοίκους της. Με καινοτόμες ιδέες, που θα την μετατρέψουν σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, όπου η τεχνολογία, η ευαισθησία σε οικολογικές προσεγγίσεις και η αειφορία θα αξιοποιούνται προς όφελος των δημοτών για μια καλύτερη ζωή.

«Με ολοκληρωμένο σχεδιασμό, σκληρή δουλειά και συλλογικότητα, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια νέα αναπτυξιακή πορεία για την Πάφο του αύριο, με αφετηρία την επιτυχημένη λειτουργία της ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2017»

Το όραμά μας περιλαμβάνει ολοκληρωμένες προτάσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, για τη συμμετοχή και ενεργοποίηση των πολιτών, για την πρόληψη και πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς, για την αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας, για τον τουρισμό, για την ανάπτυξη και τα έργα υποδομής, για τη μετατροπή της Πάφου σε μια αειφόρο οικολογική έξυπνη πόλη, για τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και περιλαμβάνει επίσης μέτρα κοινωνικής αλληλεγγύης.

Όλα αυτά μπορούν να προωθηθούν με επιτυχία μέσα από σκληρή και συλλογική δουλειά, με την εφαρμογή μια νέας στρατηγικής προώθησης των αιτημάτων και κυρίως με μια ξεκάθαρη διεκδικητική πολιτική προς τη κυβέρνηση, η οποία δυστυχώς έχει θέσει την Πάφο στο περιθώριο.

Κακώς έχοντα, ετσιθελικές συμπεριφορές, σήψη και διαφθορά, πλήγωσαν το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πώς διασφαλίζεται η μη επανάληψη τέτοιων φαινομένων;

Είναι αλήθεια ότι οι αποκαλύψεις για σκάνδαλα στην Πάφο και σε άλλες περιοχές και οι ετσιθελικές συμπεριφορές, ο αυταρχισμός και το δημοκρατικό έλλειμμα των τελευταίων χρόνων έχουν πληγώσει το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γι’ αυτό ενισχύεται το κλίμα απαξίωσης που βιώνουμε για τα κόμματα και τους πολιτικούς.

Η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Μηδενική ανοχή στα φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής. Τα όποια φαινόμενα να καταγγέλλονται για διερεύνηση από τις αρμόδιες αρχές με στόχο τη δίωξη όποιων εμπλέκονται. Πλήρης εφαρμογή των νομών και των κανονισμών, αναβάθμιση της υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου και εφαρμογή των υποδείξεων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

«Στη ζωή μου και κατά τη διάρκεια της παρουσίας μου σε διάφορα αξιώματα, ουδέποτε λειτούργησα με το εγώ αλλά πάντα με το εμείς. Έτσι θα λειτουργήσω και ως δήμαρχος»

Ταυτόχρονα θα πρέπει να υπάρχει πλήρης διαφάνεια – λογοδοσία στους πολίτες για τα έργα και τα οικονομικά του δήμου.

Είναι σημαντικό να δημιουργηθεί μια νέα σχέση με τους πολίτες, οι οποίοι πρέπει να νιώσουν ότι ο δήμος είναι το σπίτι του δημότη. Να νιώσουν ότι εδραιώνεται η δημοκρατία και ότι έχουν πλέον βήμα έκφρασης και διεκδίκησης. Να νιώσουν ότι ο δήμος ανήκει στους δημότες και τα φαινόμενα αυταρχισμού, ετσιθελισμού και εκδικητικής συμπεριφοράς ανήκουν πλέον στο παρελθόν.

Ζητάτε να πάψει η πόλη να χρησιμοποιείται ως όχημα επίτευξης προσωπικών στόχων και φιλοδοξιών και οραματίζεστε την Πάφο «δήμο των δημοτών και όχι του δημάρχου». Γιατί να μην σας πει κάποιος, «μεγάλα λόγια ακούμε από πολλούς»;

Ο δήμος είναι βήμα προσφοράς και δεν προσφέρεται για εκμετάλλευση, με στόχο την προσωπική ανέλιξη και επίτευξη προσωπικών φιλοδοξιών.

Δηλώνω πως δεν είμαι πολιτικός καριέρας και ούτε έχω πολιτικές φιλοδοξίες για διεκδίκηση άλλων πολιτειακών αξιωμάτων, όπως είναι οι στόχοι του κ. Φαίδωνος, ο οποίος παρόλο που έχασε τις βουλευτικές εκλογές του 2011 συνεχίζει να φιλοδοξεί στη διεκδίκηση βουλευτικής έδρας και την αναρρίχησή του στην κομματική ιεραρχία του ΔΗΣΥ.

Στη ζωή μου και κατά τη διάρκεια της παρουσίας μου σε διάφορα αξιώματα, ουδέποτε λειτούργησα με το εγώ αλλά πάντα με το εμείς. Έτσι θα λειτουργήσω και ως δήμαρχος.