Χωρίς ογκολόγο εδώ και ενάμισι μήνα το Νοσοκομείο Πάφου

Χωρίς ογκολόγο εδώ και ενάμισι μήνα το Νοσοκομείο Πάφου

Αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων (ΠΟΣΠΦ) πραγματοποίησαν σήμερα επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου προκειμένου να εξεταστούν τα προβλήματα που προκύπτουν.

Ο Διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου Σπύρος Γεωργίου εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη συνάντηση, σημειώνοντας πως σκοπός όλων είναι η βελτίωση των συνθηκών και η ποιότητα της παρεχομένης προς τους ασθενείς περίθαλψης. O κ. Γεωργίου είπε πως σε ένα νοσοκομείο που δουλεύει επί 24ώρου βάσεως μπορούν να δημιουργηθούν και κάποια προβλήματα.


Παρατήρησε ωστόσο, πως το τελευταίο διάστημα έχουν λιγοστέψει τα παράπονα προς το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, λέγοντας πως τα περισσότερα εξ αυτών αφορούν παράπονα συμπεριφοράς ή γιατί δεν έχουν ικανοποιηθεί οι ασθενείς στο θέμα αναμονής τους.

Επιπρόσθετα, σημείωσε πως το Νοσοκομείο Πάφου είναι το μοναδικό, που τα εξωτερικά ιατρεία της Γενικής Ιατρικής είναι μέσα στον ίδιο χώρο με το Νοσοκομείο.

Σε σχέση με το θέμα στελέχωσης, ο κ. Γεωργίου ανέφερε πως έχουν τοποθετηθεί ιατροί, ενώ από πλευράς νοσηλευτών καταβάλλεται μεγάλη επίσης προσπάθεια.

Τελευταίως, συνέχισε, το Νοσοκομείο Πάφου έχει στελεχωθεί και με ωρομίσθιο προσωπικό μετά και τις ελλείψεις που είχαν παρατηρηθεί στον κλάδο των καθαριστριών. Ο Διευθυντής του ΓΝ Πάφου ανέφερε ακόμη πως τελευταίως έχει συσταθεί και η ομάδα “καθαρίστριες αστραπή”, η οποία επιλαμβάνεται όσων απαιτούν άμεσο χειρισμό.

Ο κ. Γεωργίου είπε πως στο Νοσοκομείο Πάφου η μόνη θέση που εκκρεμεί είναι η θέση του χειρουργού, ενώ ενδοκρινολόγος βρίσκεται στο Νοσοκομείο Λεμεσού και επισκέπτεται και το Νοσοκομείο Πάφου.

Σε σχέση με την θέση του Ογκολόγου, ο Διευθυντής του ΓΝ Πάφου ανέφερε πως έχει δώσει παραίτηση, εδώ και ενάμισι μήνα και κατόπιν τούτου ογκολόγος επισκέπτεται το Νοσοκομείο Πάφου μια φορά την εβδομάδα από τη Λεμεσό.

Όσον αφορά το Τμήμα Πρώτων Βοηθειών, ο κ. Γεωργίου είπε πως καταβάλλεται πολύ μεγάλη προσπάθεια και βρίσκεται σε καλό δρόμο με την πλήρη στελέχωση με ιατρούς αλλά και τη βελτίωση του χώρου. Είπε μάλιστα πως είναι ένα τμήμα “αέρας” κατά την έκφραση του, αφού σε κλάσματα δευτερολέπτου μπορεί να επισκεφτούν το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών 25 ασθενείς.

Ο Νικόλας Φιλίππου, Γραμματέας της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων μιλώντας στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως η επίσκεψη εντάσσεται στα πλαίσια μιας οργανωμένης προσπάθειας για καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αυτή την στιγμή τα δημόσια νοσηλευτήρια. Είμαστε όλοι, είπε, “συνυπεύθυνοι και σύμμαχοι σ’ αυτόν τον αγώνα”.

Πρόσθεσε ότι “έχουμε λάβει αυτή την πρωτοβουλία καθαρά για να εξεταστούν τα προβλήματα και ακολούθως να συζητηθούν και με τις διευθύνσεις των νοσοκομείων, να καταγραφούν, να κωδικοποιηθούν και στη συνέχεια να συζητηθούν και με το Υπουργείο Υγείας και τον ίδιο τον Υπουργό.

Ο κ. Φιλίππου εκτίμησε πως η λύση θα δοθεί στα πλαίσια της αυτονόμησης και του ΓεΣΥ, προσθέτοντας ωστόσο πως άμεσα θα πρέπει να διασφαλιστεί η μίνιμουμ ποιότητα στις υπηρεσίες που παρέχονται.

Πρόσθεσε μάλιστα πως η αντιπροσωπεία της (ΠΟΣΠΦ) διαπίστωσε πως υπάρχει μια άριστη συνεργασία μεταξύ της διοίκησης και του προσωπικού και των επαγγελματιών υγείας.

Προβλήματα υπάρχουν, συνέχισε, “έχουν καταγραφεί και μπορούν να τροχιοδρομηθούν λύσεις για το καλό όλων των ασθενών στην Επαρχία Πάφου”.

Η προϊσταμένη των Νοσηλευτών του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου Γεωργία Ευαγόρου ανέφερε στο πλαίσιο της σύσκεψης πως στο Νοσοκομείο Πάφου εργάζονται 292 νοσηλευτικοί λειτουργοί εκ των οποίων το 1/3 είναι έκτακτοι και οι υπόλοιποι είναι μόνιμοι, οι οποίοι συνεχίζουν με το καθεστώς της μονιμότητας μέχρι να αφυπηρετήσουν.

Η κ. Ευαγόρου αναφέρθηκε στην έλλειψη της δομής, λέγοντας πως είναι πολύ δυσανάλογο το αξιωματούχο προσωπικό σε σχέση με το υφιστάμενο προσωπικό. Πρόσθεσε ωστόσο πως το θέμα της δομής είναι πολιτική απόφαση, δηλαδή να εγκρίνει το Υπουργείο Οικονομικών και να αποφασίσει η δημόσια υπηρεσία.

Είπε πως για να υπάρξει ένα νέο μέλος στο νοσηλευτικό προσωπικό πρέπει να αφυπηρετήσει ένα άλλο.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στο τμήμα αιμοκάθαρσης όπου οι ασθενείς αυξάνονται συνεχώς. Σ’ αυτά τα πλαίσια, συνέχισε, προσπαθούμε να τοποθετούμε περισσότερους νυχτερινούς μέχρι να γίνει η επέκταση που προγραμματίζεται.

Η Έλενα Αντωνίου, Διοικητική Λειτουργός στο ΓΝ Πάφου, επιφορτισμένη με τα θέματα της διεύθυνσης σε συνεργασία με το ΓΔ του Νοσοκομείου Πάφου και υπεύθυνη του ωρομίσθιου προσωπικού, δήλωσε πως το ωρομίσθιο προσωπικό είναι 160 άτομα τριάντα διαφορετικών ειδικοτήτων.

Επίσης, η Λειτουργός Δικαιωμάτων των ασθενών Ανδρούλα Φιλιππίδου, που ασχολείται με τα παράπονα των ασθενών, είπε πως τα πλείστα καταβάλλεται προσπάθεια να επιλυθούν άμεσα.

Για αυτά που δεν μπορούν να τύχουν άμεσης εξυπηρέτησης ενημερώνεται, σημείωσε, ο πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Παραπόνων.

Ακολούθως αναφέρθηκε και στο μακρύ κατάλογο των ασθενών που επιθυμούν να εξεταστούν από ρευματολόγο που επισκέπτεται στο ΓΝ Πάφου μια φορά την εβδομάδα, σημειώνοντας πως υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος ραντεβού σε εννιά με δέκα μήνες.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Παραπόνων Σάββας Γεωργίου, αφού συνεχάρη το έργο της ΠΟΣΠΦ, εκτίμησε πως η βελτίωση είναι πολύ μεγάλη, λέγοντας πως αυτό οφείλεται στη στενότατη συνεργασία τόσο με τον Διευθυντή και τους λειτουργούς του Νοσοκομείου.

O κ. Γεωργίου εξήρε την προσφορά της Ανδρούλας Φιλιππίδου Λειτουργού Δικαιωμάτων των ασθενών, στην απάμβλυνση των προβλημάτων .

Είπε μάλιστα πως όσα προβλήματα έχει ο ασθενής έχει και ο ιατρός, σημειώνοντας πως σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρούνται ασθενείς που προσπαθούν να εκμηδενίσουν το έργο των ιατρών. Κατέστησε μάλιστα πως ο ασθενής μπορεί να έχει κεκτημένα δικαιώματα, αλλά ούτε ο ιατρός μπορεί να κάνει ιατρική του “πεζοδρομίου “ κατά την έκφραση του. Δεσμεύτηκε μάλιστα ως πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Παραπόνων να καταβάλει το ‘άπαν των δυνάμεων του ώστε να επιλύονται τα προβλήματα και οι κακές συμπεριφορές μερικών ιατρών.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης ο Α’ Γραμματειακός Λειτουργός Γιώργος Μαραθεύτης σημείωσε πως πέραν των Κυπρίων ασθενών εξυπηρετούνται και ταξιδιώτες ασθενείς στο Τμήμα της αιμοκάθαρσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ