Ψάχνουν άμμο για το νησί της Γεροσκήπου

Ψάχνουν άμμο για το νησί της Γεροσκήπου

Με αργά αλλά σταθερά βήματα προχωρούν οι διεργασίες για την προωθούμενη ανάπτυξη των €3,5 δισ. στη Γεροσκήπου, που περιλαμβάνει τεχνητό νησί, πολυτελή ξενοδοχεία και μαρίνα. Την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διεργασίες για εκτίμηση της αξίας της γης στη Γεροσκήπου, ώστε να υπογραφεί η συμφωνία παραχώρησης για τη δημιουργία της Eden City, η εταιρεία ζητά άδεια προκειμένου να διερευνήσει το θαλάσσιο υπόστρωμα των νοτιοδυτικών ακτών της Κύπρου.

Στόχος είναι η εξεύρεση αποθεμάτων άμμου με σκοπό την εκμετάλλευση της για χρήση στο υπό μελέτη έργο Divina Island στην περιοχή της Γεροσκήπου. Πρόκειται να ένα τεχνητό νησί που θα αποτελείται από ξενοδοχειακές μονάδες, οικίες και μαρίνα 500 θέσεων ελλιμενισμού σκαφών. Το τεχνητό νησί που θα συνδέεται με το χερσαίο τμήμα του σχεδίου μέσα από μια γέφυρα περίπου 600 μέτρων, θα κατασκευαστεί με ογκόλιθους που θα εισαχθούν από το εξωτερικό. Οι αρμόδιες υπηρεσίες αναμένουν μέσα από τις περιβαλλοντικές μελέτες που θα διενεργηθούν να γίνεται αναφορά στις επιπτώσεις που θα έχει η δημιουργία του τεχνητού νησιού στο δίκτυο Natura 2000 στη θαλάσσια περιοχή Μουλιά.


Η ανάπτυξη θα υλοποιηθεί από την ATUM Developments Ltd, η οποία έχει συμβληθεί με την εταιρεία Boskalis Westminster για να διερευνήσει τις τεχνικές πτυχές του νησιού Divina η οποία κατέθεσε αίτημα για βυθοκόρηση. Σε πρώτο στάδιο θα διερευνήσει όλες τις διαθέσιμες επιλογές για την εξεύρεση 10 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων θαλάσσιου άμμου από τον κυπριακό βυθό. Οι έρευνες αυτές εμπίπτουν στο πλαίσιο του Πρωτόκολλου για την προστασία της Μεσογείου θάλασσας από ρύπανση που προέρχεται από την εξερεύνηση και εκμετάλλευση της υφαλοκρηπίδος και του βυθού και υπεδάφους της.

Λόγω του ότι οι έρευνες θα πρέπει να διενεργηθούν εντός Σεπτεμβρίου, το θέμα θα εξεταστεί κατεπειγόντως από ad hoc Επιτροπή που αποτελείται από τεχνοκράτες διαφόρων κυβερνητικών υπηρεσιών σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου στα γραφεία του Τμήματος Περιβάλλοντος. Η διάρκεια των εργασιών θα πάρει λιγότερο από ένα μήνα και θα ολοκληρωθεί εντός Οκτωβρίου.

Η αναζήτηση του άμμου θα γίνει κοντά στην περιοχή του έργου και έχουν επιλεγεί δύο περιοχές που θα διερευνηθούν. Η ποιότητα της άμμου θα επαληθευτεί με εργαστηριακές δοκιμές. Οι περιοχές που έχουν εντοπιστεί είναι του Κόλπου των Κοραλλίων και ανατολικά προς τον κόλπο Πισσουρίου. Η βαθυμετρία θα γίνει στα 10 μέτρα μέση στάθμη της θάλασσας μέχρι τα 50 μέτρα. Ανάλογα με τα αποτελέσματα ενδεχομένως να χρειαστεί επέκταση της περιοχής έρευνας προς την περιοχή Λεμεσού.

Ποια μέρη αποτελούν το έργο

Με βάση την πρόταση της εταιρείας, η οποία υποβλήθηκε ένα χρόνο πριν και ακολούθως επιλέχθηκε από την κυβέρνηση στο πλαίσιο προκήρυξης σχετικού Request for Proposal (RFP), το έργο «Eden», θα αποτελείται από τα εξής μέρη:

  • Την ιδιόκτητη, παραλιακή γη της Εκκλησίας της Κύπρου, για την οποία η εταιρεία έχει ήδη υπογράψει συμφωνία ενοικίασης. Η χερσόνησος θα αποτελείται από παραλιακό σύμπλεγμα ξενοδοχείων- πύργων στα οποία θα εγκατασταθεί πεντάστερο ξενοδοχείο διεθνούς φήμης, κατάλληλο για συναντήσεις, συνέδρια και εκδηλώσεις, καθώς επίσης και για δραστηριότητες υγείας και ευεξίας.
  • Το τεχνητό νησί Divina, στο οποίο θα κατασκευαστεί πολυτελής οικιστική περιοχή και πεντάστερα ξενοδοχεία- θέρετρα, επαύλεις και διαμερίσματα. Σημειώνεται ότι το νησί πρόκειται να κατασκευαστεί από την ίδια την εταιρεία αποκλειστικά με δικό της κόστος.
  • Την κρατική γη που περιλαμβάνεται στο RFP, όπου η εταιρεία σκοπεύει να κατασκευάσει πολυτελείς εγκαταστάσεις για οικιστική χρήση αλλά και προώθηση της επιχειρηματικότητας, του πολιτισμού και της ψυχαγωγίας.

Η εταιρεία σχεδιάζει την υλοποίηση συνδεδεμένων αναπτύξεων που στόχο έχουν να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Γεροσκήπου, όπως είναι η ολοκλήρωση Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου, η ανάπλαση παραλιακού μετώπου, η δημιουργία παραλιακού πάρκου και η αξιοποίηση του αγροκτήματος Γερμανίνα.

Ορισμένα από τα οφέλη που θα προκύψουν για την οικονομία της Κύπρου από την υλοποίηση του έργου, σύμφωνα με την πρόταση της εταιρείας Atum Developments Ltd, είναι:

  • Η δημιουργία 10.000 νέων θέσεων εργασίας στην περιοχή της Πάφου.
  • Η αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,5% σε ορίζοντα 20 χρόνων.
  • Η εισροή πέραν των €750 εκατ. στα ταμεία του κράτους από τη συμφωνία ενοικίασης.
  • Η καταπολέμηση της εποχικότητας του τουρισμού μέσα από την ανάδειξη της χώρας ως του καλύτερου και με τις πλέον σύγχρονες υποδομές τουριστικού προορισμού για συνέδρια, συναντήσεις και εκδηλώσεις.
  • Η συμβολή στις προσπάθειες της Κυβέρνησης για προώθηση της χώρας διεθνώς ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού.
  • Η προσέλκυση αλλοδαπών μόνιμων κατοίκων και η συνεπαγόμενη αύξηση στις καταναλωτικές δαπάνες.
  • Η παροχή ρευστότητας στην τοπική αγορά, μέσω της εισροής ξένου κεφαλαίου για την κατασκευή του έργου και ευκαιριών συμμετοχής σε τοπικές εργοληπτικές εταιρείες.
  • Η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής μέσα από την κατασκευή συνδεδεμένων αναπτύξεων.

Στηρίζει την ανάπτυξη ο Δήμος Γεροσκήπου

Το Δημοτικό Συμβούλιο Γεροσκήπου υποστηρίζει την υλοποίηση οποιασδήποτε ανάπτυξης στην περιοχή, η οποία, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Μιχάλη Παυλίδη, «θα δώσει ώθηση στην οικονομία, θα ενισχύσει την τοπική κοινωνία και θα αμβλύνει το πρόβλημα της ανεργίας που μαστίζει την πόλη και επαρχία της Πάφου».

Αναφερόμενος στην καθυστέρηση που παρουσιάζει η διαδικασία έγκρισης της επένδυσης της εταιρείας ATUM Developments Ltd, ο κ. Παυλίδης σημειώνει: «Όλα είναι στάσιμα εδώ και τέσσερα χρόνια διότι οι αρμόδιοι δεν μπορούν να πάρουν μιαν απόφαση. Συζητούμε για αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος, προσέλκυση χειμερινού και αθλητικού τουρισμού με τη δημιουργία γηπέδων ποδοσφαίρου και επιπρόσθετων υποδομών, αλλά τίποτα δεν γίνεται προς αυτή την κατεύθυνση. Οι συζητήσεις δεν μπορούν να διαρκέσουν επ’ άπειρο. Εφόσον πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις που θέτει η νομοθεσία, η δημοτική Αρχή τάσσεται υπέρ της υλοποίησης της συγκεκριμένης ανάπτυξης, καθώς και άλλων έργων που θα αναβαθμίσουν την περιοχή».

Σημειώνεται ότι σχετική είναι και η πρόσφατη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, για την ανάπτυξη του Ούγγρου επενδυτή στη Γεροσκήπου.

«Δεν μπορεί να ακούω ότι η επένδυση στη Γεροσκήπου είναι εδώ και δύο χρόνια και όταν ακούσετε τα απαράδεκτα που συζητούνται, διερωτώμαι εάν θα τολμούσε κανένας να αποφασίσει να επενδύσει στην Κύπρο με τα όσα ακούγονται, με τα όσα προβάλλονται ή θέλουν να επιβληθούν. Είτε στον επενδυτή της Γεροσκήπου είτε στον επενδυτή της μαρίνας του Παραλιμνίου. Στην Αίγυπτο το Σαρμ ελ Σέιχ αναπτύχθηκε σε ολόκληρη τουριστική πόλη διότι το κράτος απεφάσισε –εκείνο αποφασίζει την πολιτική– να παραχωρήσει δωρεάν γη σε όσους ενδιαφέρονταν να αναπτύξουν τουριστικά την περιοχή. Δεν μπορεί να παραγνωρίζεις το γεγονός ότι μπορεί να ναυαγήσει μια επένδυση τριών και πλέον δισεκατομμυρίων, γιατί θεωρείς ότι πρέπει να επιβάλεις τόσο υψηλό ενοίκιο που αδιαφορείς ότι αν ναυαγήσει ενδεχόμενα να υποστεί πολύ περισσότερες ζημιές το κράτος. Κάποια στιγμή θα πρέπει κάποιοι των θεσμών ή κάποιοι των δημοσίων λειτουργών να συνειδητοποιήσουν ότι είναι η εκάστοτε εκλελεγμένη κυβέρνηση που χαράζει πολιτική κι όχι η προσήλωση σε αυστηρούς κανόνες: – Πώς υπολογίζεται το ενοίκιο μιας κρατικής γης; Αφού την αναπτύξει ο ιδιώτης και της δώσει ένα άλφα ποσοστό αξίας, επιβάλλουμε επί εκείνης της αξίας τόσο ενοίκιο; Εδώ χρειάζονται οι μεταρρυθμίσεις. Και είναι εδώ που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε (πως) ένα είναι να τηρούνται οι κανόνες χρηστής διοίκησης – τούτο είναι απόλυτα σαφές και αποδεκτό και επιβάλλεται και πρέπει να γίνεται. Αλλά άλλο είναι οι πολιτικές που το κράτος ακολουθεί, που θέλει να δώσει. Αν δείτε και αν παρακολουθείτε τα θέματα των επιχειρήσεων ανάπτυξης γης και λοιπά, τα κίνητρα που δώσαμε τώρα βεβαίως αποδίδουν, διότι έπρεπε να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του κράτους και του χρηματοπιστωτικού τομέα. Θα έπρεπε να περάσουμε μέσα από τις διαδικασίες π.χ. εάν εγκριθούν από τον άλφα ή εάν δεν εγκριθούν ή εάν έχει ένσταση ο ένας ή ο άλλος; Πώς θα πάει μπροστά η οικονομία;».

Τροχιοδρομούνται οι περιβαλλοντικές μελέτες

Σχετικά με τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από την κατασκευή του έργου Eden City Cyprus, και συγκεκριμένα του τεχνητού νησιού Divina στην περιοχή της Γεροσκήπου, η εταιρεία ATUM Developments Ltd σημειώνει ότι ακολουθεί πιστά τις προβλεπόμενες διαδικασίες, όπως αυτές καθορίζονται από τη σχετική νομοθεσία, πάντοτε σε συνεννόηση με το Τμήμα Περιβάλλοντος και όλα τα αρμόδια τμήματα του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Επιπλέον, τονίζει ότι έχει διεξάγει ή/και βρίσκεται σε διαδικασία διεξαγωγής όλων των προβλεπόμενων περιβαλλοντικών μελετών που απαιτεί το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος που στόχο έχουν να καταστήσουν το έργο όσο πιο φιλικό προς το περιβάλλον γίνεται.

Η εταιρεία εκφράζει κατανόηση για τις οικολογικές ανησυχίες που εκφράστηκαν και διαβεβαιώνει ότι καταβάλλει το μέγιστο των προσπαθειών της για να υλοποιήσει ένα έργο με πολλαπλά οφέλη για την κυπριακή οικονομία, πάντοτε ενεργώντας στο πλαίσιο της νομιμότητας και του σεβασμού προς το περιβάλλον.

Πηγή: Φιλελεύθερος