Ψαράδες “σκότωσαν” μια χελώνα καρέτα-καρέτα

Ψαράδες “σκότωσαν” μια χελώνα καρέτα-καρέτα

Την έντονη αντίδραση και τα δικαιολογημένα παράπονα, των οργανωμένων κολυμβητών της Πάφου προκάλεσε, ο θάνατος μιας μεγάλης χελώνας “καρέτα καρέτα” 50 κιλών, η οποία έπεσε θύμα σε παραγάδι ψαράδων στην παραλία του ΣΟΔΑΠ.

Ο πρόεδρος των Χειμερινών Κολυμβητών Πάφου Ματθαίος Ιεροκηπιώτης. σε γραπτή παρέμβασή του δεν έκρυψε την απογοήτευσή του: “Η μεγάλη χαρά των κολυμβητών μας και όχι μόνο, από την εμφάνιση των χελώνων “καρέτα καρέτα”, στις παραλίες των Δημοτικών Μπάνιων και του ΣΟΔΑΠ, επισκιάστηκε με τον πλέον τραγικό τρόπο. Θεωρούμε απαράδεκτο και καταδικαστέο αυτό το περιστατικό αφού σύμφωνα με μαρτυρίες, οι ψαράδες έβαλαν το παραγάδι τους μέσα από τις σημαδούρες, κάτι που απαγορεύεται. Ως οργανωμένοι κολυμβητές καλούμε με την ευκαιρία, τους αρμόδιους φορείς, το τμήμα αλιείας να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και να ασκεί περισσότερους ελέγχους και να τιμωρεί παραδειγματικά, όσους ψαράδες δεν συμπεριφέρονται σύμφωνα με τους κανονισμούς. Είναι πραγματικά πολύ λυπηρό να έχουμε την τύχη να βρίσκοντε στην περιοχή μας χελώνες και μόλις πρόσφατα φώκιες, που είναι είδη προς εξαφάνιση και η ανθρώπινη απερισκεψία να τα σκοτώνει”.


Και κατέληξε ότι “Το ατυχές περιστατικό με το χαμό της μεγάλης χελώνας “καρέτα καρέτα”, θα πρέπει να ηχήσει ως καμπανάκι στους υπεύθυνους και ειδικά στο τμήμα αρχαιοτήτων για να δώσει επιτέλους την συγκατάθεσή του για να γίνει άμεσα το θαλάσσιο πάρκο. Με αυτό τον τρόπο θα απαγορευθεί δια ροπάλου το ψάρεμα και θα προστατεύσουμε, τόσο τις χελώνες , αλλά και τον πλούσιο υδροβιότοπο της περιοχής”.

Από την δική του πλευρά , ο ειδικός σε θέματα χελώνων Αντρέας Πιστέντης, που υπηρέτησε για χρόνια στο τμήμα Αλιείας ανέφερε ότι: “Πρόκειται για μια χελώνα καρέτα καρέτα, η οποία πιάστηκε στο παραγάδι κάποιου ψαρά και επειδή έμεινε αρκετή ώρα κάτω από το νερό πέθανε. Είναι χελώνα προστατευόμενη, αφού είναι είδος προς εξαφάνιση και θα ήταν καλό οι ψαράδες να είναι πιο προσεκτικοί και όταν τις πιάνουν στα δίκτυα ή στα παραγάδια, να τις ελευθερώνουν και να τις ρίχνουν πίσω στη θάλασσα. Η συγκεκριμένη χελώνα φαίνεται ότι δεν μπορούσε να σωθεί, διότι έμεινε πολύ ώρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Πηγή: Sigmalive