Ψηφίζουν Πάφο για το Πάσχα ντόπιοι και ξένοι!

Ψηφίζουν Πάφο για το Πάσχα ντόπιοι και ξένοι!

Την σταδιακή έναρξη της τουριστικής σεζόν σηματοδότεισε το καθολικό Πάσχα με τους τουρίστες να δείχνουν για την ώρα την προτίμηση τους στα ξενοδοχεία της Πάφου και κατά δεύτερο της Λεμεσού.

Όσον αφορά όμως την καλοκαιρινή σεζόν φαίνεται ότι οι προσπάθειες του Υφυπουργού Τουρισμού για αύξηση της αεροπορικής συνδεσιμότητας από νέες αγορές απόδωσε καρπούς, με αποτέλεσμα ανάμεσα στους ξενοδόχους να επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η φετινή σεζόν θα είναι καλύτερη από την περσινή.


Πληρότητες μέχρι και 50%

Ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, σε δηλώσεις στη StockWatch, ανέφερε ότι για το Πάσχα τη μερίδα του λέοντος κλέβει η Πάφος και μετά η Λεμεσός, ενώ η πλειοψηφία των τουριστών προέρχεται από τη Βρετανία και το Ισραήλ.

«Οι πληρότητες στα ξενοδοχεία στην Πάφο τα οποία επαναλειτούργησαν σχεδόν όλα, αναμένεται ότι τις ημέρες του καθολικού Πάσχα και εν συνεχεία του Θρησκευτικού θα κυμανθούν μέσο όρο στο 40% έως 50%», είπε.

«Ακολουθεί η Λεμεσός με αρκετά ικανοποιητικές πληρότητες, ενώ στα ξενοδοχεία στην επαρχία Αμμοχώστου και Λάρνακας οι πληρότητες θα είναι πολύ περιορισμένες για το Πάσχα», σημείωσε.

Όσον αφορά τα ξενοδοχεία στις ορεινές περιοχές είπε ότι αναμένεται να έχουν κάποια ροή τουριστών αλλά για μικρές αποδράσεις».

Αναμένεται καλύτερη από πέρσι η σεζόν

Σύμφωνα με τον κ. Ρουσουνίδη, αμέσως μετά το Πάσχα αναμένεται να προκύψει ένα κενό, ωστόσο επεσήμανε ότι από τις πρώτες εβδομάδες Μάιου ξεκινά κανονικά η τουριστική περίοδος η οποία αναμένεται καλύτερη από πέρσι.

Ειδικά για την καλοκαιρινή σεζόν ο κ. Ρουσουνίδης εξήγησε ότι «αναμένουμε πως σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις από την εισροή κρατήσεων και τα μηνύματα από τους συνεργάτες μας από το εξωτερικό, ότι η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη από την περσινή, κάτι που αποτελεί και το στόχο των ξενοδόχων για τη φετινή χρονιά, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την απώλεια του περίπου ενός εκατομμυρίου τουριστών που αναμένονταν από Ρωσία και Ουκρανία».

Αυξημένη εισροή τουριστών από τις νέες αγορές

Ο κ. Ρουσουνίδης απέδωσε την αισιοδοξία στις αυξημένες αεροπορικές συνδέσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, μετά και τις προσπάθειες του υφυπουργείου Τουρισμού.

«Φαίνεται ότι από τις χώρες με τις οποίες υπάρχει αυξημένη αεροπορική συνδεσιμότητα, δηλαδή πάνω από 20- 25 πτήσεις εβδομαδιαίως, θα μπορέσουμε να έχουμε αυξημένη τουριστική κίνηση σε σχέση με πέρσι». Πρόκειται είπε, για χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Πολωνία, η Αυστρία. η Ιταλία, η Ουγγαρία και Σκανδιναβικές χώρες.

«Σε καμία περίπτωση όμως, δεν αναμένεται ότι θα φθάσουμε τις πληρότητες του 2019», τόνισε.

Προς στοχευμένη λύση το θέμα έλλειψης προσωπικού

Ο κ. Ρουσουνίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι επίκειται αίσια κατάληξη σε ότι αφορά το αίτημα των ξενοδόχων για εισαγωγή ανθρώπινου δυναμικού από τρίτες χώρες καθώς όπως είπε «αναμένεται πως το Υπουργείο Εργασίας τις επόμενες ημέρες θα παραχωρήσει άδειες για στοχευμένη εισαγωγή προσωπικού, εκεί όπου υπάρχει πραγματική ανάγκη, ώστε να υπάρχει το χρονικό περιθώριο εκπαίδευσης του νέου προσωπικού».

Πηγή: Stockwatch / Ηρώς Ευθυμίου