Ψωμί και Τριαντάφυλλα – Ο αγώνας για κοινωνική δικαιοσύνη συνεχίζεται
Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ και το Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ συνδιοργανώνουν στις 10 Μαρτίου κινητοποίηση διαμαρτυρίας και αντίστασης. Η κινητοποίηση οργανώνεται με την ευκαιρία της 8ης του Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, μια μέρα με ιδιαίτερο συμβολισμό για τον αγώνα των γυναικών και του εργατικού κινήματος.
Η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί, κάτω από το σύνθημα «Ψωμί και Τριαντάφυλλα, ο Αγώνας για Κοινωνική Δικαιοσύνη Συνεχίζεται», διαδηλώνοντας ενάντια στις πολιτικές της κυβέρνησης και απαιτώντας πολιτικές που να προωθούν την καλύτερη ποιότητα ζωής, την ισοτιμία των φύλων, να προασπίζουν την ισότητα στην εργασία, στην κοινωνία και στη ζωή, να στηρίζουν τη μητρότητα με κοινωνικά μέτρα και υποδομές. Οι γυναίκες της Κύπρου, παρά τα βήματα προόδου που πέτυχαν τις τελευταίες δεκαετίες, ακόμα να κατακτήσουν τη θέση που δικαιούνται στην κοινωνία. Η πραγματική ισοτιμία των δύο φύλων παραμένει όραμα και όχι πραγματικότητα.
Η κινητοποίηση είναι ταυτόχρονα διαμαρτυρία κατά της κοινωνικοοικονομικής πολιτικής που μέχρι σήμερα ασκείται από τη κυβέρνηση Αναστασιάδη Συναγερμού και η οποία ευθυγραμμίζεται με τις εντολές της ΕΕ και του ΔΝΤ. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής δεν ήταν success story ούτε για την κοινωνία, ούτε για τους εργαζόμενους, ούτε για τις γυναίκες και την υπόθεση της ισοτιμίας των φύλων. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές και η λιτότητα εξακολουθούν να πλήττουν την ισότητα και τα δικαιώματα των γυναικών.
Την ίδια ώρα, όλες και όλοι εμείς δεν περιοριζόμαστε στην κριτική και στην ανάγνωση της κατάστασης. Προτείνουμε. Αγωνιζόμαστε. Διεκδικούμε:
- Δημιουργία Ενιαίας Αρχής Ισότητας, που θα συνενώσει όλες τις υφιστάμενες δομές και θεσμούς, και η οποία θα διαθέτει εκτελεστικές εξουσίες για τον έλεγχο όλων των νομοθεσιών που αφορούν την ισότητα αρμοδιότητα υποβολής νομοθετικών εισηγήσεων στο Υπουργικό Συμβούλιο, σύνταξης εκθέσεων αλλά και χειρισμό καταγγελιών.
- Ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε όλες τις κυβερνητικές πολιτικές και στον καταρτισμό του κρατικού προϋπολογισμού.
- Αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου για την ίση αμοιβή ανδρών και γυναικών και δημιουργία παρατηρητηρίου υπό την Ενιαία Αρχή Ισότητας.
- Επέκταση της άδειας μητρότητας, σχέδιο πληρωμένης γονικής άδειας, βελτιώσεις στο νόμο για την άδεια πατρότητας.
- Υποδομές όπως βρεφοκομικοί και παιδοκομικοί σταθμοί, στέγες ηλικιωμένων κ.α., που να στηρίζουν την εργαζόμενη οικογένεια, να είναι προσβάσιμες, προσιτές, ποιοτικές και επαρκείς να καλύπτουν όλες ανάγκες της σύγχρονης οικογένειας της Κύπρου. Να στηριχθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη λειτουργία τέτοιων κοινωνικών υποδομών και παράλληλα να εφαρμοστεί σχέδιο επιδότησης του κόστους φροντίδας για βρέφη, νήπια και παιδιά δημοτικού, των χαμηλόμισθων οικογενειών.
- Καταρτισμό νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση Όλων των Μορφών Βίας Κατά των Γυναικών.
- Επανεξέταση των επιφυλάξεων και εξαιρέσεων από πρόνοιες της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης που έθεσε η σημερινή κυβέρνηση η οποία, προκειμένου να αποφύγει το οικονομικό κόστος, αποδυνάμωσε την αποτελεσματική προστασία των θυμάτων βίας. Tο κράτος πρέπει να είναι υπόλογο έναντι των γυναικών-θυμάτων, όταν αποδεδειγμένα αμέλησε ή αδιαφόρησε να τις προστατεύσει από την έμφυλη βία.
- Αξιολόγηση της επάρκειας των υφιστάμενων καταφυγίων για τη φιλοξενία γυναικών-θυµάτων βίας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι κάθε γυναίκα που βιώνει την έμφυλη βία θα μπορεί να βρει ένα χώρο προστασίας και στήριξης.
- Υιοθέτηση Κώδικα Αντιμετώπισης της Σεξουαλικής Παρενόχλησης στο δημόσιο τομέα, ώστε το κράτος –ο μεγαλύτερος εργοδότης του τόπου- να δώσει το παράδειγμα για την καταπολέμηση του φαινομένου στο χώρο εργασίας.
- Εκσυγχρονισμό του οικογενειακού δικαίου με ενσωμάτωση της αρχής της έμφυλης ισότητας, ενίσχυση της νομικής αρωγής σε οικογενειακές υποθέσεις και μηχανισμό στήριξης των εν διαστάσει και διαζευγμένων γυναικών στη διαδικασία είσπραξης των διατροφών.
- Κατοχύρωση και σεβασμό στα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα της γυναίκας και εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για τις αμβλώσεις.
- Ολοκληρωμένη λειτουργία του Κέντρου Μαστού και επέκταση του δωρεάν εμβολιασμού για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις ηλικίες 9-18 ετών και στα δύο φύλα.
- Αναβάθμιση της ποιότητας της υγείας στα δημόσια νοσηλευτήρια, πλήρης στελέχωση και κάλυψη των αναγκών στα γυναικολογικά τμήματα.
- Κατοχύρωση και σεβασμός στα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα της γυναίκας. Στήριξη της Πρότασης Νόμου για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για τις αμβλώσεις σε συνδυασμό με την ενίσχυση της Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης, η οποία να είναι περιεκτική, επιστημονικά τεκμηριωμένη και παιδαγωγικά προσανατολισμένη σε όλες τις βαθμίδες των σχολείων μας.
- Προώθηση της ισοτιμίας των φύλων στην εκπαίδευση ώστε οι νέες γενιές να διαπαιδαγωγούνται με τα ιδανικά της ισοτιμίας και του αλληλοσεβασμού των φύλων και παράλληλα να σπάζουν τα έμφυλα στερεότυπα σε σχέση με την επιλογή σπουδών και επαγγέλματος.
- Θεσμοθέτηση Κώδικα Δεοντολογίας των δημόσιων και ιδιωτικών ΜΜΕ, σε σχέση με την εικόνα που προάγουν για τη γυναίκα και δέσμευση για καταπολέμηση των αναχρονιστικών στερεότυπων.
Υπάρχουν λοιπόν πολλοί λόγοι για να είναι οι γυναίκες–αλλά και οι άνδρες της Κύπρου- στην πορεία της 10ηςης Μαρτίου και καλούμε όσες και όσους μοιράζονται τις ανησυχίες και τα αιτήματα μας να συμμετάσχουν.
Το πρόγραμμα της πορείας είναι το ακόλουθο: Στις 10:30 θα γίνει προσυγκέντρωση στο Υπουργείο Οικονομικών και θα ακολουθήσουν ολιγόλεπτοι χαιρετισμοί εκ μέρους του Γυναικείου Κινήματος της ΠΟΓΟ και εκ μέρους της ΠΕΟ. Στις 11:00 θα πορευτούμε προς το Προεδρικό Μέγαρο όπου θα εγκριθεί ψήφισμα το οποίο θα επιδοθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Να σημειώσουμε ότι για την μεταφορά στην πορεία θα υπάρχουν λεωφορεία από όλες τις πόλεις.