Όταν ένα διαζύγιο σε στέλνει στο ψυχιατρείο…

Όταν ένα διαζύγιο σε στέλνει στο ψυχιατρείο…

Στα δικαστήρια σέρνει την εν διαστάσει σύζυγος του άντρας από την Πάφο καθώς αφού αποτάθηκε στην αστυνομία εξασφαλίστηκε σε βάρος του αναγκαστικό διάταγμα νοσηλείας στο ψυχιατρείο, με τον ίδιο να καταγγέλλει σκοπιμότητα με φόντο τη δικαστική τους διαμάχη για την γονική φροντίδα των παιδιών τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί από πλευράς του παραπονούμενου στο Ανώτατο, η εν διαστάσει σύζυγος του καταχώρησε στις 27/12/16 την μονομερή αίτηση στο Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου με την οποία ζητούσε «την έκδοση διατάγματος εξέτασης, για την άμεση εξέταση και εκτίμηση της κατάστασης του και την έκδοση σχετικής γνωμάτευσης».


H αίτηση συνοδευόταν από ένορκη δήλωση της ίδιας, στην οποία αναφέρει κυρίως ότι ο σύζυγος της τα τελευταία τέσσερα χρόνια και ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, παρουσιάζει διάφορες αλλαγές στη συμπεριφορά του.

Ως αποτέλεσμα, εκδόθηκε από το πρωτόδικο Δικαστήριο διάταγμα διατάσσον την Αστυνομία να συλλάβει τον παραπονούμενο και να τον μεταφέρει στο Ψυχιατρικό Κέντρο Πάφου ή Λεμεσού και να παραμείνει μαζί του μέχρι να συμπληρωθεί η εξέταση από τον Ψυχίατρο του Κέντρου και αναλόγως της γνωμάτευσης να ενεργήσει.

Από την πλευρά του ο σύζυγος, τόνισε στο Ανώτατο την απόκρυψη από πλευράς της συζύγου του το γεγονός ότι από τις 14/12/15 βρίσκονται σε διάταση. Αποκρύβει επίσης ότι εκκρεμεί στο Οικογενειακό Δικαστήριο Πάφου η Αίτηση Γονικής Μέριμνας που καταχώρησε ο ίδιος και η εν διαστάσει σύζυγος του αναφέρει στην Υπεράσπιση της ακριβώς το ίδιο, ότι δηλαδή από τις 14/12/15 βρίσκονται σε διάσταση.

Το γεγονός αυτό που απέκρυψε ενέχει τη σημασία του, εφ΄όσον η εν διαστάσει σύζυγος του δεν μπορεί να θεωρηθεί ως προσωπική αντιπρόσωπος του, σύμφωνα με τον περί Ψυχιατρικής Νοσηλείας Νόμο. Προβάλλει επίσης θέμα αποστέρησης του δικαιώματος του να ακουστεί στη διαδικασία και ότι δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις για έκδοση του διατάγματος.

Ως εκ τούτο το δικαστήριο ανέφερε στην απόφαση του ότι εγείρονται σοβαρά θέματα και “άνοιξε” την υπόθεση για εξέταση.