Πολιτκά και οικονομικά οφέλη από εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, λέει η Ε. Κ. Μαρκουλλή
Η γεωγραφική θέση της Κύπρου, σε ένα τόσο κομβικό και στρατηγικό σημείο της περιοχής,
καθώς και οι εξαίρετες σχέσεις που διατηρεί με όλες τις γειτονικές της χώρες της πλην της Τουρκίας αλλά και ευρύτερα στην Ασία και τη Βόρεια Αφρική αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα για την υλοποίηση του οράματος της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που θα αποφέρει τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά οφέλη, πρώτιστα για τις ίδιες τις χώρες της περιοχής, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και παγκόσμια.
Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, η Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, τέως Υπουργός Εξωτερικών κατά την τελετή έναρξης σεμιναρίου στο πλαίσιο του κοινού μεταπτυχιακού προγράμματος «Παγκόσμια Πολιτική Οικονομία» που διοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Στην ομιλία της, με θέμα «Οι ανακαλύψεις κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο: Ενεργειακή ασφάλεια και περιφερειακές και διεθνείς πολιτικο-οικονομικές προεκτάσεις», η κ. Μαρκουλλή επεσήμανε ότι η δημιουργία συνεργιών με την ΕΕ για την υλοποίηση διαφόρων έργων υποδομής που θα μπορούσαν να συγχρηματοδοτηθούν από την ΕΕ αποτελεί ένα υπάρχοντα στόχο.
Η Κύπρος, είπε, έχει ήδη υποβάλει και έχουν ήδη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τρία έργα κοινού ενδιαφέροντος που αφορούν την ΕΕ, την Κύπρο και την περιοχή, ήτοι του Mediterranean Gas Storage, δηλαδή την αποθήκευση φυσικού αερίου από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σε υγροποιημένη μορφή και εξαγωγή του σε τερματικά υποδοχής και αποϋγροποίησης στην Ευρώπη, δεύτερο του Trans Mediterrranean Gas Pipeline, δηλαδή τη κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και της Λεκάνης της Λεβαντίνης και τρίτο του Euro-Asia Interconnector, δηλαδή την εγκατάσταση υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου Μιχαήλ Γ. Λεπτός, ο οποίος τόνισε ότι τα δύο πανεπιστημιακά ιδρύματα, ενώνοντας τις δυνάμεις τους σ’ αυτό και σε άλλα ακαδημαϊκά προγράμματα, φιλοδοξούν να δημιουργήσουν ένα πυρήνα ανάπτυξης και προώθησης της γνώσης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο με θέματα σημαντικά για την οικονομία, την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής. Για τη συνέχιση αυτής της προσπάθειας και συνεργασίας το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου δεσμεύεται να καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, είπε.
Εκ μέρους του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου χαιρέτισε ο Καθηγητής Παντελής Σκλιάς, Πρόεδρος Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Ο κ. Σκλιάς ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο σεμινάριο σημειώνοντας τη σημαντικότητά του και αποκάλυψε ότι τα δύο πανεπιστήμια προχώρησαν στην υπογραφή μιας ακόμα Προγραμματικής Συμφωνίας για τη συμμετοχή του Νεάπολις Πάφου ως συνεργαζομένου Πανεπιστημίου σε άλλο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με θέμα Μεσογειακές Σπουδές με τη συμμετοχή και άλλων γνωστών ξένων πανεπιστημίων, όπως της Μπολόνια, κ.ά.