Η Πάφος υποδέχθηκε τον Ταλάτ με ανοιχτές αγκάλες!
Πιο κατάλληλες, χαρακτήρισε τις συνθήκες για λύση ο τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και δήλωσε ότι αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι πολιτική βούληση, γιατί υπάρχει πολλή εμπειρία συλλεγμένη.
Μιλώντας μέσω μεταφραστή από τα τουρκικά στα ελληνικά, σε διάσκεψη Τύπου στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου και ερωτηθεί αν οι κύριοι Αναστασιάδης και Έρογλου μπορούν να βρουν λύση στο Κυπριακό και γιατί δεν το κατάφεραν ο ίδιος και ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, είπε πως ο ίδιος μαζί με τον κ Χριστόφια κατέληξαν σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.
Ο κ. Ντάουνερ είχε ετοιμάσει βάσει αυτού, είπε ο κ. Ταλάτ, ένα έγγραφο 27 σελίδων, συνεπώς πρόσθεσε, στη δική του “προεδρία” δεν προλάβαμε τη λύση λόγω έλλειψης χρόνου ουσιαστικά.
Παρατήρησε, επίσης, πως αν τώρα συνεχίσουν οι συνομιλίες από το σημείο όπου είχαν καταλήξει ο ίδιος και ο κ. Χριστόφιας, τότε πολύ γρήγορα και εύκολα θα μπορεί να υπάρξει διευθέτηση οριστική.
Ο κ. Ταλάτ αναφέρθηκε, επίσης, σε δύο στοιχεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, λέγοντας πως το ένα αφορά το φυσικό αέριο, που επί δικής του περιόδου δεν υπήρχε, και το δεύτερο στοιχείο είναι η οικονομική κρίση που παλαιότερα “υπήρχε μόνο στο βορρά, και τώρα και στο νότο” στην Κύπρο.
Ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε, επίσης, πως η λύση θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης για να μπορέσει να υπάρξει ανάπτυξη. Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, ο κ. Ταλάτ είπε πως σε συνθήκες ειρήνης στην Κύπρο το φυσικό αέριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολύ ορθολογιστικά.
Εξέφρασε, επίσης, την αισιοδοξία του, λέγοντας πως ο κ. Έρογλου είναι ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας και πως ο τουρκοκυπριακός “λαός” θέλει τη λύση, οπότε είναι αναγκασμένος να υποκύψει στη θέληση του κόσμου και στη λαϊκή βούληση. Πρόσθεσε, επίσης, πως η προσωπική του τοποθέτηση πάνω στο θέμα, δεν έχει να διαδραματίσει κανένα απολύτως ρόλο.
Ερωτηθείς ποιο είναι το κλειδί όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις και κατά πόσο αυτό βρίσκεται στα χέρια της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, ο κ. Ταλάτ απήντησε πως το κλειδί της λύσης βρίσκεται στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Οι ξένοι παράγοντες, όπως η Τουρκία και η Αμερική, μπορούν να διαδραματίσουν δύο ρόλους, είτε να ετοιμάσουν -όπως είπε- το έδαφος εποικοδομητικά, είτε να δουλέψουν καταστροφικά.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις στα κατεχόμενα που τον φέρουν να είναι δημοφιλής και πώς μπορεί να αξιοποιήσει αυτή τη δημοτικότητα, ο κ. Ταλάτ είπε πως προς το παρόν δεν κάνει σχέδια ή σκέψεις πάνω σε αυτό. Εκτίμησε επίσης ότι η άνοδος της δημοτικότητας του οφείλεται στο ότι οι Τουρκοκύπριοι εκδηλώνουν τη θέληση τους για ειρήνη και λύση.
Το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης, συνέχισε, καταδεικνύει ότι ο κόσμος ενστερνίζεται τις δικές του απόψεις και τοποθετήσεις σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Εγώ, είπε, βλέπω ως αποστολή ζωής τη λύση του Κυπριακού και έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση για επίτευξη αυτού του στόχου.
Κληθείς να χαρακτηρίσει τους τρεις τελευταίους Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο, τον Δ. Χριστόφια και το νυν Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη ως διαπραγματευτές για επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Ταλάτ χαρακτήρισε τον Τάσσο Παπαδόπουλο “δύσκολο άτομο και σκληρό” και πως ήταν δύσκολη η επαφή μαζί του. Για τον κ. Χριστόφια ο κ. Ταλάτ είπε πως ήταν φίλος του από παλιά και πως ήταν σίγουρος για την ειλικρίνεια της θέλησης του για λύση.
Η δυσκολία, είπε, στον κ. Χριστόφια προέκυπτε περισσότερο από τους συνεταίρους του. Αυτός σύμφωνα με την εκτίμηση του ήταν ο μεγαλύτερος παράγοντας που εμπόδιζε το να προχωρήσει η επίτευξη λύσης.
Όσον αφορά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Ταλάτ είπε πως τον γνωρίζει πολλά χρόνια και πως είναι κοντά στη λύση. Παρατήρησε, επίσης, πως ο κ. Ανασταασιάδης έχει ένα πλεονέκτημα και αυτό είναι, όπως είπε, ότι έχει κοντά του τη δεξιά μερίδα του λαού και την Εκκλησία και αυτό θα τον βοηθήσει να προχωρήσει προς τη λύση.
Απαντώντας σε ερώτηση για το ποια πιστεύει ότι θα είναι τα πιο κρίσιμα θέματα στις συνομιλίες, ο κ. Ταλάτ είπε πως θα είναι το περιουσιακό. Εάν -είπε- οι συνομιλίες αρχίσουν από το σημείο που τις αφήσαμε, το πιο δύσκολο σημείο θα είναι το περιουσιακό. Σε περίπτωση, όμως, είπε, που μια από τις δύο πλευρές αρνηθεί τα προσυμφωνημένα και θελήσει επαναδιαπραγμάτευση, τότε υπάρχουν καυτά θέματα όπως είναι η κυριαρχία και το κεφάλαιο της διακυβέρνησης, που μπορεί να δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα.
Όσον αφορά το θέμα των εγγυήσεων, ο κ. Ταλάτ είπε ότι “αναγνωρίζω τις δυσκολίες και τους προβληματισμούς της ελληνοκυπριακής κοινότητας, αλλά πρέπει να γίνει γνωστό πως υπάρχουν και ευαισθησίες των Τ/κ σε ό,τι αφορά το θέμα των εγγυήσεων”. Οι Ε/κ, είπε, βίωσαν το 1974 και ήταν μια τραυματική εμπειρία και οι Τ/κ το 1963 και επίσης ήταν για αυτούς μια τραυματική εμπειρία. Πρέπει, πρόσθεσε, να είμαστε ρεαλιστές, τονίζοντας ότι στο θέμα των εγγυήσεων έχουν δικαίωμα και οι ίδιοι οι εγγυητές να τοποθετηθούν. Η συνθήκη εγγυήσεων, συνέχισε, είναι μια συμφωνία η οποία είναι καταγραμμένη από τα ΗΕ. Είπε ακόμη πως η διεθνής νομιμότητα καταδεικνύει πως μπορούμε να αλλάξουμε διεθνείς συμβάσεις, δηλώνοντας πως σε κάποιο στάδιο των συνομιλιών θα φτάσουν και σε αυτό το σημείο.
Σε ό,τι αφορά το περιουσιακό και ποιες είναι οι δυνατότητες επίλυσης του είτε μέσω ιδιωτικών συμφωνιών ή θα υπάρξουν κάποιες άλλες δημόσιες ανταλλαγές ή εξωτερική χρηματοδότηση, ο κ. Ταλάτ είπε πως αν υπήρχε κάποια φόρμουλα δεν θα ήταν περίπλοκο θέμα. Το περιουσιακό, είπε, πρέπει να το προσεγγίσουμε πολύπλευρα, και αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με πρόσφυγα από την Κερύνεια, ο οποίος είναι πολιτικός μηχανικός και ασχολείται με κτηματικά και αναφερόμενος στις περιουσίες του στην Κερύνεια, ο κ. Ταλάτ είπε ότι όλες οι περιουσίες που του αναφέρθηκαν χρησιμοποιούνται από κάποιους άλλους. Εκτίμησε, τέλος, πως η λύση είναι να πάρουμε μια προς μια την κάθε περίπτωση ξεχωριστά, και να δούμε ποιες από τις πιθανές θεραπείες, ανταλλαγή, αποζημίωση ή παράδοση, θα μπορούν να ισχύουν στην κάθε περίπτωση.
Πριν την έναρξη της διάσκεψης Τύπου του τέως ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, 20 περίπου μέλη του ΕΛΑΜ συγκεντρώθηκαν έξω από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις διαμαρτυρόμενοι για την παρουσία του στην Πάφο. Τα μέτρα ασφαλείας από πλευράς Αστυνομίας ήταν δρακόντεια. Κάποιοι εκ των διαδηλωτών εισήλθαν στο κτίριο, αλλά απομακρύνθηκαν από την Αστυνομία.