Ε/κ και Τ/κ θέλουν λύση και πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί

Ε/κ και Τ/κ θέλουν λύση και πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί

Ε/κ και Τ/κ μαζί μπορούμε να λύσουμε το Κυπριακό, πρέπει να προσπαθήσουμε πολύ

γι` αυτό και πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί και από τις δύο πλευρές για να το πετύχουμε, δήλωσε σε συνέντευξη στην εφημερίδα “Χαβαντίς” oKυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στη συνέντευξη απαντά στους ισχυρισμούς ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εγκατέλειψε τη συνάντηση της Πέμπτης, αναλύει με λεπτομέρεια τί ακριβώς συζητήθηκε, τί λέχθηκε μεταξύ των δύο ηγετών και τί ζήτησε ο Τ/κ ηγέτης στο τραπέζι των συνομιλιών και δίνει το μήνυμα ότι πρέπει να τερματιστεί η ανωμαλία που υπάρχει στην Κύπρο. Ο ΚΕ αναφέρεται στις τοποθετήσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου για το έγγραφο Ντάουνερ και τις συγκλίσεις, στα ΜΟΕ αλλά και στη στάση της Αγκυρας και το διεθνές σκηνικό που διαμορφώνεται.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τον αρχισυντάκτη της τ/κ εφημερίδας Χουσεϊν Εκμεκτσί και τη δημοσιογράφο Εσρά Αϊγκούν για τη συνάντηση της Πέμπτης και ειδικότερα για τους ισχυρισμούς ότι υπήρξε ένταση και ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εγκατέλειψε τη συνάντηση. Ο Εκπρόσωπος είπε ότι σε καμία περίπτωση δεν εγκατέλειψε τη συνάντηση ο ΠτΔ, ότι μπορεί οι φωνές να υψώθηκαν κάπως αλλά ήταν γενικώς μια πολιτισμένη συνάντηση.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, στη συνάντηση της Πέμπτης ο κ. Ερογλου είπε ότι έχει ολοκληρωθεί ο δεύτερος γύρος και πρέπει να περάσουμε στο πάρε-δώσε. Ανέφερε ακόμη, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, ότι πιστεύει πως έχουν σύγκλιση απόψεων στο θέμα των ΜΟΕ και ότι πρέπει να τα ανακοινώσουν. Ως τελευταίο, πρότεινε να περάσουν στο στάδιο του πάρε-δώσε στις 29 Αυγούστου και έπειτα να επισκεφθούν τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Ο Εκπρόσωπος εξήγησε στη συνέντευξή του στην “Χαβαντίς” ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ικανοποίηση του ότι έχουν κατατεθεί προτάσεις και από τις δύο πλευρές για όλα τα θέματα ουσίας, παρόλο που μπορεί να μην είναι ευχαριστημένος με το περιεχόμενο όλων των προτάσεων, προσθέτοντας ότι για να περάσουμε στην τρίτη φάση πρέπει πρώτα να υπάρξει συμφωνία στη μεθοδολογία, ώστε να έχουμε μια βάση για τις συνομιλίες.

Σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη, η βάση θα είναι οι συγκλίσεις, ανέφερε στην συνέντευξή του ο Εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι ο κ. Ερογλου είπε ότι δεν αποδέχεται τις συγκλίσεις που περιλαμβάνονται στο έγγραφο Ντάουνερ και ότι τα θέματα που αποδέχεται ως συγκλίσεις είναι τα 31 έγγραφα που εμπεριέχονται στις συνομιλίες Χριστόφια-Ταλάτ και στη συνέχεια με τον ίδιο.

Οπως διευκρινίζει ο ΚΕ, ο ΠτΔ είπε στον κ. Ερογλου ότι αυτά τα 31 έγγραφα είναι αυτά που χρησιμοποίησε ο Ντάουνερ για να ετοιμάσει το έγγραφο του, ζήτησε από τα ΗΕ να το επιβεβαιώσουν και όντως ο ΟΗΕ απάντησε: “χρησιμοποιήσαμε τα 31 έγγραφα στα οποία γίνεται αναφορά για να ετοιμασθεί το έγγραφο Ντάουνερ”.

Ο κ. Χριστοδουλίδης στη συνέντευξή του αναφέρει ότι με δεδομένο ότι υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις προτάσεις της Τ/κ πλευράς και στα 31 έγγραφα στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Ερογλου, ο ΠτΔ επανέλαβε την πρότασή του να συγκροτήσουν τις συγκλίσεις Αναστασιάδη-Έρογλου με τη μεθοδολογία που είχε προτείνει προηγουμένως, κάτι το οποίο ο Τ/κ ηγέτη δεν αποδέχθηκε.

Σε παρατήρηση ότι η διαδικασία θα είναι χρονοβόρα, ο ΚΕ αναφέρθηκε στην πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη να ετοιμάσουν κατάλογο με τις τρεις στήλες μέχρι τις αρχές του Σεπτέμβρη, να παρουσιαστεί ως ένα κοινό έγγραφο μέχρι τα τέλη του Σεπτέμβρη και αυτό το έγγραφο να αποτελεί τη βάση για την τρίτη φάση που θα ξεκινήσει στις αρχές του Οκτώβρη.

Εξήγησε ότι επειδή ο κ. Έρογλου αρνήθηκε αυτή την πρόταση, ο ΠτΔ κατέθεσε νέα πρόταση με βάση την οποία να αρχίσουμε από το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου και να σημειώσουμε από εκείνη την ημέρα, τις συγκλίσεις στις προτάσεις που έχουμε υποβάλει μεταξύ μας. Με βάση την πρόταση, στη δεύτερη στήλη θα καταγραφούν οι διαφορές και στην τρίτη φάση θα αρχίσουμε να συζητάμε τις διαφορές αυτές, πρόταση την οποία και πάλι απέρριψε ο Τ/κ ηγέτης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης τονίζει στην συνέντευξή του στην “Χαβαντίς” ότι η τ/κ πλευρά , σε αντίθεση με το τι λέει δημόσια, δεν αποδέχεται το έγγραφο Ντάουνερ, προσθέτοντας ότι υπάρχουν το λιγότερο 29 διαφορές ανάμεσα στις προτάσεις των Τ/Κ και του εγγράφου Ντάουνερ. Διερωτήθηκε ποιο είναι το κώλυμα να καθίσουμε μαζί και να γράψουμε κάτω τις συγκλίσεις στις οποίες έχουμε φθάσει μέχρι σήμερα, αρχίζοντας από την ημέρα που άρχισε το κοινό ανακοινωθέν. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι `δεν θα εφεύρουμε πάλι τον τροχό` και ότι στα διάφορα σχέδια που έχουν κατατεθεί για το Κυπριακό υπάρχουν αρκετά κοινά σημεία. Σημειώνει δε ότι η πολιτική θέληση και η αποφασιστικότητα είναι τα μόνα που χρειαζόμαστε.

Σε παρατήρησε ότι υπήρξε ένταση στη συνάντηση, ο Εκπρόσωπος εξήγησε και πάλι ότι επειδή δεν υπήρχε συμφωνία, ο ΠτΔ εισηγήθηκε να συνεχιστούν οι συναντήσεις των διαπραγματευτών ως την Πέμπτη με στόχο να φθάσουν σε συμφωνία και να γίνει νέα συνάντηση με τον κ. Ερογλου την Πέμπτη 31 Ιουλίου για να ανακοινωθεί η απόφαση για την μεθοδολογία.

Ο Εκπρόσωπος εξήγησε ότι ο κ. Ερογλου απέρριψε την εισήγηση για συνάντηση στις 31 Ιουλίου και δεύτερη εισήγηση για την πρώτη Αυγούστου (λόγω θρησκευτικής γιορτής και επίσημης αργίας) και τότε ο ΠτΔ είπε ότι εφόσον δεν μπορέσαμε να συμφωνήσουμε σε οτιδήποτε, δεν υπάρχει νόημα να συνεχίσει αυτή η συνάντηση και οι δύο αντιπροσωπείες αποχώρησαν μαζί.

Σε ερώτηση για το θέμα της μεθοδολογίας, ο ΚΕ σημείωσε στην συνέντευξή του ότι επειδή οι θέσεις και οι προτάσεις για όλα τα θέματα έχουν τοποθετηθεί στο τραπέζι των συνομιλιών και από τις δυο πλευρές, η εισήγηση είναι να πάρουμε όλες αυτές τις προτάσεις και το κοινό ανακοινωθέν και να παρουσιάσουμε τα θέματα στα οποία έχουμε συμφωνήσει. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για μερικά θέματα, προσθέτοντας ότι μετά, μπορούσε να αρχίσουμε να συζητάμε τα θέματα που δεν έχουμε συμφωνήσει με προσπάθεια να συμφωνήσουμε και σε αυτά.

Για τα ΜΟΕ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η δική μας πλευρά είναι έτοιμη να ανοίξει το οδόφραγμα της Λεύκας, αλλά θέλουμε ταυτόχρονα άνοιγμα του οδοφράγματος Αθηαίνου-Πυρόι, για το οποίο ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι είναι πολύ περίπλοκο το άνοιγμά του και δεν μπορεί να γίνει.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι η Ε/Κ πρότεινε να ανοίξουν τα οδοφράγματα Παχύαμμος (Τυλληρία), Αθηαίνου-Πυρρόι και Λεύκα.

Σε άλλη ερώτηση ότι υπάρχει η αντίληψη ότι οι Ε/κ δεν θέλουν λύση, ο ΚΕ απάντησε ότι ο κ. Αναστασιάδης αποδέχθηκε το σχέδιο Ανάν και ο κ. Ερογλου το απέρριψε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο κ. Αναστασιάδης είναι ηγέτης υπέρ της λύσης και κάνει το καθετί δυνατόν για να αποδείξει ότι είναι υπέρ της λύσης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι τόσο ο ΠτΔ όσο και ο ίδιος θέλουν να δώσουν το μήνυμα ότι μπορούμε να φθάσουμε σε λύση και ότι η κατάσταση που ζούμε αυτή τη στιγμή στην Κύπρο είναι μια ανωμαλία. “Θέλω να δώσω αυτό το μήνυμα στους συμπατριώτες μου: Εμείς μπορούμε να λύσουμε το Κυπριακό πρόβλημα. Πρέπει να προσπαθήσουμε πολύ και πρέπει να το λύσουμε. Η λύση θα είναι συμβιβασμός. Εάν πραγματικά θέλουμε λύση, και οι δυο πλευρές πρέπει να κάνουν συμβιβασμούς για τη λύση. Και πιστεύω ότι οι Κύπριοι – δηλ. οι Τ/κ και οι Ε/κ – θέλουν λύση”, είπε συγκεκριμένα.

Για το αν πιστεύει ότι υπάρχει πολιτική θέληση και αποφασιστικότητα για λύση στη Τουρκία και στην Τ/κ πλευρά, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν μπορεί να μιλήσει εκ μέρους της Τ/κ ηγεσίας και δεν είναι σωστό να το πράξει, εκφράζοντας όμως την πεποίθηση ότι οι Τ/κέχουν πολιτική θέληση και αποφασιστικότητα.

Προχώρησε λέγοντας ότι στο διεθνές σύστημα στο οποίο βρισκόμαστε, η Τουρκία δεν θα λύσει το κυπριακό πρόβλημα είτε λόγω του ότι είναι μια ανωμαλία εδώ , είτε λόγω ότι παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά είτε επειδή νοιώθει ότι έχει κόστος από αυτή την κατάσταση είτε επειδή θεωρεί ότι η λύση θα της εξασφαλίσει κέρδη.

“Πιστεύουμε ότι σήμερα υπάρχουν αρκετά σοβαρά συμφέροντα για τα οποία η Τουρκία θέλει να λύσει το πρόβλημα. Ένα από αυτά είναι η ενέργεια. Εάν λυθεί το κυπριακό πρόβλημα, θα είναι μια ευκαιρία για μια μεγάλη συνεργασία στο θέμα της ενέργειας. Δεύτερον, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση εκτός από το η Τουρκία να ενταχθεί στην ΕΕ”, συνέχισε.

Είπε ότι η ΚΔ θέλει περισσότερο από όλους η Τουρκία να ενταχθεί στην ΕΕ, τονίζοντας ότι θέλουμε να είμαστε γείτονες με κάποιο με τον οποίο θα μπορεί να έχει καλές σχέσεις, που θα είναι μέλος της ΕΕ, που θα σέβεται τις δημοκρατικές αξίες και που θα σέβεται το νομικό δίκαιο.

“Εμείς, για αυτό το λόγο, θέλουμε η Τουρκία να είναι κομμάτι της ΕΕ, όμως η πραγματικότητα είναι ότι η κύρια ανησυχία των Ε/κ είναι η Τουρκία. Ενας από τους λόγους που αρκετοί Ε/κ απέρριψαν το σχέδιο Ανάν είναι ότι έχουν ανησυχίες για την Τουρκία. Η ιστορία μας δίδαξε να μην εμπιστευόμαστε την Τουρκία. Για να μπορέσουμε να εμπιστευθούμε την Τουρκία, έχουμε ανάγκη η Τουρκία να κάνει κάποια βήματα. Για να μπορέσουν οι Ε/κ να εμπιστευθούν την Τουρκία είναι σημαντικό να εφαρμόσει τα ΜΟΕ”, είπε ο Εκπρόσωπος.

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Χριστοδουλίδης τονίζει ότι δεν έχουμε χάσει τις ελπίδες μας και γι` αυτό το λόγο είμαστε εδώ και επιμένουμε, για να λύσουμε το κυπριακό πρόβλημα, προσθέτοντας ότι δεν έχουμε ανάγκη για πίεση από καμία χώρα.

“Είναι η δική μας χώρα που είναι υπό κατοχή. Και εμείς θέλουμε λύση περισσότερο από όλους. Αυτή είναι η δική μας χώρα. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να φθάσουμε στη λύση. Το πιο εύκολο πράγμα είναι να πούμε «η διαδικασία έφθασε σε αδιέξοδο». Πιστεύω ότι μπορούμε να φθάσουμε σε λύση”, συνέχισε.

Σε παρατήρηση ότι ο κ. Ερογλου είναι ένας από αυτούς που δεν πίστεψε ποτέ στην λύση ομοσπονδίας, ο Εκπρόσωπος τονίζει ότι αυτή τη στιγμή το πιο εύκολο πράγμα είναι να κατηγορήσει τον Έρογλου, προσθέτοντας ότι τον σέβεται γιατί είναι ο ηγέτης των Τ/κ, αυτοί τον επέλεξαν και ο ίδιος τον αποδέχεται.

Σε άλλη ερώτηση της εφημερίδας, ο ΚΕ αναφέρει ότι ο κ. Ερογλου θέλει να αποφασίσουμε πότε θα κάνουμε δημοψήφισμα , όταν ακόμα δεν έχουμε οποιοδήποτε σχέδιο στα χέρια μας και διερωτάται αν είναι αυτό δυνατό.

“Ο Αναστασιάδης δεν θα υποβάλει για δημοψήφισμα ένα σχέδιο το οποίο ξέρει ότι δεν θα γίνει αποδεκτό. Επειδή αυτό θα είναι το τέλος των προσπαθειών και εμείς δεν θέλουμε ένα τέτοιο τέλος. Εμείς θέλουμε μια ενωμένη Κύπρο. Ας πούμε ότι έχουμε χρονοδιάγραμμα και ότι η διαδικασία έφθασε σε αδιέξοδο. Τι θα γίνει; Θα περάσουμε στο σχέδιο Β; Δεν γνωρίζω αν ο Έρογλου έχει σχέδιο Β. Εμείς δεν έχουμε σχέδιο Β. Το σχέδιο μας είναι η επανένωση της πατρίδας μας”, σημειώνει με νόημα ο Εκπρόσωπος.

Διερωτήθηκε ακόμη πώς μπορούμε να συμφωνήσουμε τι θα περιέχει η διαδικασία στους 5 μήνες, εάν μέσα σε ένα ολόκληρο μήνα δεν μπορέσαμε ακόμη να συμφωνήσουμε ποια μεθοδολογία θα ακολουθηθεί μετά στις συνομιλίες. Ακόμη διερωτήθηκε αν δεν θα είναι μεγάλη ανευθυνότητα εκ μέρους του Προέδρου να αποφασίσει την ημερομηνία του δημοψηφίσματος χωρίς να ξέρει ποιο θα είναι το σχέδιο και χωρίς να έχει ένα σχέδιο στο χέρι του.

“Είναι σημαντικό να μην επαναλάβουμε το λάθος του 2004. Πρέπει να υποβάλουμε ένα σχέδιο στον κόσμο το οποίο θα στηρίζουν πραγματικά οι δύο ηγέτες. Πρέπει να υποβάλουμε ένα σχέδιο το οποίο θα εμφανισθεί ως αποτέλεσμα της ελεύθερης θέλησης των ηγετών. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει οι ηγέτες να μπορούν να υπερασπισθούν αυτό το σχέδιο για να μπορεί να επικυρωθεί από τον κόσμο”, σημείωσε.

Σε άλλη ερώτηση για το θέμα της αποστρατικοποίησης, ο Εκπρόσωπος εξηγεί ότι καμία οπισθοχώρηση δεν έγινε από την πλευρά μας και ότι μετά τη λύση, η Κύπρος θα είναι μέλος της ΕΕ, και αυτό είναι ένα θέμα που εμπίπτει στις υποχρεώσεις μας έναντι της ΕΕ. Προσθέτει ότι εντός αυτών των πλαισίων, ενδεχομένως να είναι αναγκαία μια στρατιωτική μονάδα και οι προτάσεις μας είναι σχετικά με αυτό.

Τέλος στέλλει μήνυμα στους Τ/κ ότι “εάν είμαστε μαζί, το μέλλον μας θα είναι ευήμερο. Και αυτό είναι εφικτό”.