Ολοκληρώθηκε η κατάθεση και η αντεξέταση του Χ.Δρακόπουλου για την υπόθεση ΣΑΠΑ

Ολοκληρώθηκε η κατάθεση και η αντεξέταση του Χ.Δρακόπουλου για την υπόθεση ΣΑΠΑ

Με την ολοκλήρωση της κατάθεσης του Χρήστο Δρακόπουλου συνεχίστηκε η σημερινή δικάσιμος στην υπόθεση ΣΑΠΑ.

Στη σημερινή δικάσιμο η Κατηγορούσα Αρχή, που εκπροσωπείται από το Α` Δικηγόρο της Δημοκρατίας Νίνο Κέκκο και το Δικηγόρο της Δημοκρατίας Ανδρέα Χατζηκύρου, παρουσίασε τον Χρήστο Δρακόπουλο, ιδιοκτήτη της εταιρείας ENVITEC που έχει αναβαθμίσει το βιολογικό σταθμό του ΣΑΠΑ.

Ο κ. Δρακόπουλος αρχικά αναφέρθηκε στην εταιρεία του, λέγοντας ενδεικτικά πως αυτή ασχολείται με το σχεδιασμό και την κατασκευή και πως στελεχώνεται από επιστήμονες ενώ – όπως είπε- παρέδωσε σοβαρά περιβαλλοντικά έργα. Με το ΣΑΠΑ, συνέχισε, συμφωνήθηκε η συνεργασία βάσει συγκεκριμένων όρων.

Είπε ακόμη πως ο ίδιος για τρίτη φορά διατελεί πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Προστασίας Περιβάλλοντος. Σε σχέση με το έργο που παρέδωσε η εταιρεία του στο ΣΑΠΑ είπε πως πρόκειται για βιολογική μονάδα που περιέχει σύστημα οικιακής ξήρανσης λάσπης, που δεν υπάρχει πουθενά αλλού.

Η διαδικασία στο Κακουργιοδικείο Πάφου συνεχίστηκε με την αντεξέταση του μάρτυρα από τους συνηγόρους υπεράσπισης.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Γ. Σιαηλή, δικηγόρος Κώστας Σιαηλής, υπέβαλε στον μάρτυρα ότι ουδέποτε έδωσε χρήματα στον πελάτη του, αλλά τα χρήματα τα έδωσε στον Σ. Βέργα. Ο κ. Σιαηλής ανέφερε ότι όταν συναντήθηκε με τον πελάτη του, του παρέδωσε στις δύο περιπτώσεις δύο φακέλους χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στο περιεχόμενο τους, με τον μάρτυρα να απαντά πως στις συναντήσεις του στην Αθήνα με τον 5ο κατηγορούμενο δεν έκανε καμία συζήτηση μαζί του για το τι περιείχαν οι φάκελοι, αλλά του παρέδωσε τους φακέλους και ανέφερε πως συζήτησαν άλλα θέματα.

Ο συνήγορος υπεράσπισης διερωτήθηκε τι μεσολάβησε και έγινε αλλαγή της στάσης της Αστυνομίας ενώ αρχικά οι ανακριτικές αρχές είχαν προχωρήσει στη σύλληψή του, με το μάρτυρα να απαντά πως η κατάθεση η δική του οδήγησε στη σύλληψη του Σάββα Βέργα για αυτό και μετά αφέθηκε ελεύθερος.

Ο κ. Σιαηλής είπε στον μάρτυρα πως δεν του ζήτησε ποτέ χρήματα ο πελάτης του, και πως τα χρήματα τα έδωσε για όφελος της εταιρείας του για να έχει την εύνοια του Σ. Βέργα, τέως Δημάρχου.

Ο κ. Δρακόπουλος ανέφερε πως η εταιρεία του για πρώτη φορά εκτελεί έργα στην Κύπρο και πως από πλευράς εργοδότησης αντιμετώπισε κλίμα κακοποίησης. Παραδώσαμε, είπε στο δικαστήριο, «ένα κόσμημα δύο Ελληνοκύπριοι και όχι δύο ξένοι, η εταιρεία ENVITEC και ο Λοϊζος Ιορδάνους», προσθέτοντας πως αυτό είναι που τον λυπεί πολύ.

Σημειώνεται, όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο ότι ο κ. Ιορδάνους υπέγραψε συμφωνία με την ENVITEC ως επίσημος εργολάβος. Ο μάρτυρας ανέφερε πως λόγω των προβλημάτων με το ΣΑΠΑ, η εταιρεία του απέστειλε 2.500 επιστολές στο πλαίσιο της αντιδικίας με τον Οργανισμό του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του 5ου κατηγορούμενου ανέφερε πως η συνεργασία της εταιρείας του με το ΣΑΠΑ διέποταν από συμβόλαια που τα συμφέροντα της εταιρείας του διασφαλίζονταν.

Ο κ. Δρακόπουλος ανέφερε πως τα χρήματα τα έδιδε η ENVITEC, επειδή αισθάνθηκε φόβο και αδιέξοδο. Επεξήγησε επίσης πως ο ίδιος προσωπικά δεν είχε κανένα όφελος αφού απλά είναι ένας εκπρόσωπος της εταιρείας.

Ο κ. Κ. Σιαηλής είπε πως τα συμβόλαια που υπέγραψε η ENVITEC με το ΣΑΠΑ είχαν πρόνοιες για διαφορές, με τον μάρτυρα να απαντά θετικά.

Σε σχετική ερώτηση, ο μάρτυρας είπε πως τα χρήματα που έδωσε στους Βέργα και Μαλληκίδη ήταν από δικά του χρήματα. Είπε ακόμη, πως για την έγκριση ειδικής μελέτης του έργου μετέβησαν εκπρόσωποι της ENVITEC στη Γαλλία σε ειδικούς και γιατί εκεί ήταν οι καθηγητές, με σκοπό, όπως είπε, “να παρουσιάσουμε μια μελέτη και να την εγκρίνουμε”.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του 5ου κατηγορούμενου υπέβαλε στον μάρτυρα ότι διάλεξε η εταιρεία του το δρόμο του συμβιβασμού γιατί τα χέρια του «δεν ήταν καθαρά», κατά την έκφρασή του, λόγω των μιζών που έδωσε.

Ο Κ. Σιαλής αναφέρθηκε και στο τηλεφώνημα που έκανε ο αδερφός του Σ. Βέργα στον ίδιο τον κ. Δρακόπουλο, ζητώντας από τον ίδιο να του πει τι είχε αναφέρει στην κατάθεση του στην Αστυνομία.

Ο ίδιος ο Δρακόπουλος είχε πει στον αδερφό του Σ. Βέργα όταν εκείνος του τηλεφώνησε «ότι καλύτερο».

Ο κ. Σιαηλής ανέφερε πως το «ότι καλύτερο» που είχε πει αφορούσε μόνο αυτά που είχε ανακαλύψει η Αστυνομία με την κατάθεση των χρημάτων στο λογαριασμό της Σ. Αποστολίδου, συζύγου του Σ. Βέργα.

Ο κ. Δρακόπουλος ανέφερε πως τα χρήματα τα έδιδε η εταιρεία του ως προϊόν αδιεξόδου και όχι ως προϊόν συναλλαγής για μια άνομη πράξη.

Ο συνήγορος υπεράσπισης υποστήριξε ωστόσο πως με την 2η κατάθεση του ο μάρτυρας Χρ. Δρακόπουλος “κέρδισε την ελευθερία του”.

Ο Χρ. Δρακόπουλος είπε επίσης απαντώντας σε σχετική ερώτηση πως ούτε «μαύρα χρήματα διακινούσε» αφού η εταιρεία του δεν είχε «μαύρα έσοδα», όπως είπε.
Ο Δρακόπουλος είπε ότι το κόστος για την εταιρεία του είναι μεγάλο. Θα φύγω, είπε, “από την Κύπρο με το κεφάλι ψηλά γιατί δεν έβλαψα ούτε το ΣΑΠΑ ούτε κανέναν”. Η ENVITEC, συνέχισε, σαν εταιρεία δεν έχει καμία καταγγελία ούτε για ανασφάλιστους εργάτες στο ΙΚΑ ούτε τίποτα. Αυτό, πρόσθεσε, είναι το ηθικό της υπόθεσης.

Ακουμπάτε την ανθρώπινη πλευρά μου, είπε ο κ. Δρακόπουλος στον συνήγορο υπεράσπισης του Γ. Σιαηλή, αλλά οι συναντήσεις με τον πελάτη σας έγιναν δύο φορές στην Αθήνα, και αυτή είναι η αλήθεια.
Ο συνήγορος υπεράσπισης του 5ου κατηγορούμενου ανέφερε πως ποτέ ο Δρακόπουλος δεν συναντήθηκε με τον πελάτη του στο ξενοδοχείο Αμαθούς, και πως ο λόγος που κατέθεσε εναντίον του 5ου κατηγορούμενου και πελάτη του είναι απλά για να εξαργυρώσει τη μη δίωξη του για το σκάνδαλο του ΣΑΠΑ για μίζες που είχε δώσει, με τον μάρτυρα να διαφωνεί.

Ο δικηγόρος του 5ου κατηγορούμενου ανέφερε πως ουδέποτε ο Χρ. Δρακόπουλος παρέδωσε φακέλους στον πελάτη του.

Ο Χρ. Δρακόπουλος αντεξετάστησε σε συντομία και από τον συνήγορο υπεράσπισης του Γ. Μιχαηλίδη, δικηγόρο Χ. Χατζηλοίζου, και από τον συνήγορο υπεράσπισης του Β. Βασιλείου δικηγόρο Γ. Θωμά.

Το δικαστήριο διέταξε όπως η υπόθεση οριστεί εκ νέου για τις 2, 3 και 4 Φεβρουαρίου και όπως οι κατηγορούμενοι παρουσιαστούν στο δικαστήριο με τους ίδιους περιοριστικούς όρους.

Στην επόμενη δικάσιμο εξετάζεται κατά πόσο θα καταθέσουν ως μάρτυρες κατηγορίες οι Σάββας Βέργας, τέως Δήμαρχος Πάφου και Ευτύχης Μαλληκίδης, πρώην Διευθυντής μηχανικός του ΣΑΠΑ που εκτίουν ήδη ποινή φυλάκισης.

Οι πέντε κατηγορούμενοι, Γιώργος Μιχαηλίδης, Φειδίας Σαρίκας, Ευστάθιος Ευσταθίου, Βασίλειος Βασιλείου και Γιώργος Σιαηλής αντιμετωπίζουν κατηγορίες για δεκασμό δημόσιου λειτουργού, συναλλαγές με αντιπροσώπους, οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, αθέμιτη κτήση περιουσιακού οφέλους από λειτουργούς και αξιωματούχους του δημοσίου, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος.
(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΜΜ)