Μήνυμα συστράτευσης και εθνικής ομοψυχίας απηύθυνε ο Γ. Ομήρου στην εκδήλωση αντιστασιακών της Γεροσκήπου
Μήνυμα αγωνιστικής συστράτευσης και εθνικής ομοψυχίας,
απευθύνει η ΕΔΕΚ που στάθηκε στην πρώτη γραμμή της αντίστασης και έδωσε μάρτυρες και ήρωες για την προάσπιση της δημοκρατίας, ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων και πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου μιλώντας απόψε, σε συγκέντρωση πάνδημης καταδίκης των θλιβερών επετείων της προδοσίας και του εγκλήματος του 1974 που οργανώθηκε από τους αντιστασιακούς αγωνιστές του Δήμου Γεροσκήπου , στο Πολυδύναμο Κέντρο Γεροσκήπου.
Τιμή και δόξα είπε « στους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και τη δημοκρατία», τιμή « στη δημοκρατική Γεροσκήπου» , καλώντας παράλληλα τους πάντες στον αγώνα για τη σωτηρία της Κύπρου.
Ο κ Ομήρου είπε πως χρέος μας , αποτελεί η αδιαπραγμάτευτη διεκδίκηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων του λαού μας, η ανάδειξη της πραγματικής φύσης της κυπριακής κρίσης, η απαίτηση για εφαρμογή των αρχών του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, η απλή διακήρυξη και εμμονή, χωρίς ταλαντεύσεις, ότι το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής ενός ανεξάρτητου κράτους από την Τουρκία, και η σαφής υπόδειξη πως όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για λύση δίκαιη και βιώσιμη θα πρέπει να στρέψουν το ενδιαφέρον, την επιρροή και τις πιέσεις τους προς την κατοχική δύναμη.
Χρέος μας συνέχισε είναι « να αγωνιστούμε για λύση που δεν θα νομιμοποιεί τα κατοχικά δεδομένα αλλά θα τα καταργεί, που δεν θα στηρίζεται σε καταστρατήγηση, αλλά σε διασφάλιση των δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών, που θα διασφαλίζει την ενότητα του κράτους, του λαού, του χώρου, των θεσμών και της οικονομίας, που θα στηρίζεται στην αρχή της δημοκρατίας ότι η πλειοψηφία κυβερνά και η μειοψηφία κατοχυρώνεται». Μια αρχή είπε, που είναι απολύτως συμβατή και πουθενά δεν αντιμάχεται τη λειτουργία της Ομοσπονδίας, μια λύση χωρίς συρματοπλέγματα, διαχωριστικά τείχη, ξένους στρατούς, εποίκους και φυλετικούς διαχωρισμούς.
Απευθύνοντας θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στην αποψινή συγκέντρωση των αντιστασιακών της Γεροσκήπου, ο κ Ομήρου διατράνωσε την παλλαϊκή απόφαση για τη συνέχιση του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.
39 χρόνια είπε, από τη μεγαλύτερη προδοσία στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, μαζευτήκαμε σε αυτή την εκδήλωση για να τιμήσουμε τους υπέροχους αγωνιστές της αντίστασης κατά του προδοτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974, και όλους όσους έδωσαν τη ζωή τους για τη δημοκρατία και την ελευθερία.
Είμαστε εδώ απόψε, συνέχισε, για να τιμήσουμε, όσους όρθωσαν το ανάστημα τους απέναντι στη χούντα και την ΕΟΚΑ Β. όλους όσους δεν συμβιβάστηκαν με τη δικτατορία, όσους δεν προσκύνησαν τους χουντικούς εγκάθετους, όσους προειδοποίησαν έγκαιρα κατά της αποσταθεροποίησης και της ανωμαλίας που στόχευε στη διάλυση του πολιτειακού και δημοκρατικού ιστού και την ανατροπή του εκλεγμένου Προέδρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.
Ο κ Ομήρου αναφέρθηκε και στην δημοκρατική – όπως είπε- Γεροσκήπου , που οι ανυπότακτοι αγωνιστές της πρόβαλαν γενναία αντίσταση, μια αντίσταση συνέχισε, που δεν έχει βρει ακόμα την επάξια ιστορική της αποτίμηση. Αναφορά, έκανε ο κ Ομήρου επίσης, στην πολύτιμη πρωταγωνιστική εθνική και δημοκρατική της προσφορά στις μαύρες μέρες του Ιούλη του 1974 και της ανώμαλης περιόδου που προηγήθηκε του εγκλήματος της χούντας και της ΕΟΚΑ Β΄.
39 χρόνια από τότε, πρόσθεσε « και οι σκηνές ολοζώντανες, να θυμίζουν το ξεσηκωμό του λαού της Πάφου που συνέτριβε το πραξικόπημα, την εκστρατεία των αντιστασιακών της Πάφου στη Λεμεσό για αντιμετώπιση του πραξικοπήματος και τους αντιστασιακούς της Γεροσκήπου, στην πρώτη γραμμή. Τον Εθνάρχη Μακάριο συνέχισε, «να έρχεται κυνηγημένος στην Πάφο, να απευθύνει χαιρετισμό από τον εξώστη της Μητρόπολης και το ιστορικό του διάγγελμα από τον Ελεύθερο Ραδιοσταθμό της Πάφου και να αναχωρεί στο εξωτερικό για να συνεχίσει τον αγώνα για τη σωτηρία της Κύπρου».
Ο κ Ομήρου ανέφερε επίσης πως 39 χρόνια από τότε, η εθνική λαϊκή ενότητα είναι απολύτως αναγκαία για την εθνική επιβίωση, προσθέτοντας ωστόσο, πως η ενότητα δεν σημαίνει ιστορική αμνησία, δεν σημαίνει παραχάραξη της αλήθειας, και δεν σημαίνει πλαστογράφηση των γεγονότων.
Ποτέ στην ιστορία των λαών δεν θεμελιώθηκε η εθνική ενότητα και η επιτυχής μελλοντική πορεία στη βάση διαγραφής εθνικών εγκλημάτων είπε, αλλά αντίθετα με τη συντήρηση αυθεντικής της ιστορικής μνήμης για να φωτίζει διδακτικά το παρόν και το μέλλον.
Ο πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων είπε ακόμη πως δεν « μας πάει η μισή πατρίδα» σημειώνοντας παράλληλα την επιθυμία μας για αγώνα για μια λεύτερη πατρίδα για όλους, τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.
Επεσήμανε ακόμη πως ο Ελληνισμός ξεχώριζε γιατί έβρισκε πάντα τον ένα, τον αναντικατάστατο ρόλο που δίνει νόημα και περιεχόμενος τη ζωή: Τον αγώνα για ελευθερία, για πρόοδο της κοινωνίας για την προκοπή του λαού και του Έθνους.
Καταλήγοντας ο κ Ομήρου είπε πως δικό μας καθήκον αποτελεί η συνέχιση του αγώνα για ελευθερία και δικαίωση με γνώση της ιστορικής αλήθειας και με επίγνωση του χρέους.
ΚΥΠΕ/ΚΠ/