Πρωτοβουλία για Δήμο Γεροσκήπου: “Φορομπηχτικός ο ρόλος των υπό διαμόρφωση νέων δήμων”

Πρωτοβουλία για Δήμο Γεροσκήπου: “Φορομπηχτικός ο ρόλος των υπό διαμόρφωση νέων δήμων”

Οι νέοι βουλευτές της Επιτροπής Εσωτερικών έλαβαν χθες στα χέρια τους επιστολή από την ομάδα πρωτοβουλίας δημοτών για τη διάσωση του Δήμου Γεροσκήπου στην οποία κατηγορείται η κυβέρνηση ότι «λόγω εμμονών και σκοπιμοτήτων» δεν αποδέχεται «το συνταγματικό δικαίωμα της Βουλής να επιφέρει αλλαγές στον αριθμό των δήμων και στη διαδικασία σύστασής τους». Υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, πως με τα μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια, οι κυβερνώντες:

  • Επιφυλάσσουν στους δήμους φοροεισπρακτικό-φορομπηχτικό ρόλο π.χ. εισάγεται νέος φόρος για την εκτέλεση έργων, διπλασιάζονται οι φορολογικοί συντελεστές του τέλους ακίνητης ιδιοκτησίας.
  • Ερμηνεύουν τα κριτήρια που χρησιμοποιούν για τις συνενώσεις κατά το δοκούν, δεν αποδεικνύουν μέσω μιας αμερόληπτης και επιστημονικά τεκμηριωμένης μελέτης τις ανάγκες για τις όποιες συνενώσεις και αρνούνται επιλεκτικά τη συναίνεση μεταξύ τοπικών αρχών π.χ. Δήμος Γεροσκήπου και ανατολικής Πάφου.

«Κατά την ταπεινή μας άποψη, αν η νέα Βουλή και πρώτα και κύρια η αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών δεν επιφέρει περαιτέρω αλλαγές και βελτιώσεις στα υπό συζήτηση νομοσχέδια, αυτό που τελικά θα «εισπράξουν» οι πολίτες από τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν θα είναι οι δήθεν ισχυροί και βιώσιμοι δήμοι, αλλά ο περιορισμός της δημοκρατίας, η απομάκρυνσή τους από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων, η εδραίωση της γραφειοκρατίας και η επιβάρυνση των προϋπολογισμών με αυξημένα δημοτικά τέλη» καταλήγει στην επιστολή της η ομάδα πρωτοβουλίας δημοτών για τη διάσωση του Δήμου Γεροσκήπου.


Πηγή: Πολίτης