Βαγγέλης Μαυρονικόλας: Πτώση μπαλκονιών (photos)
Σημαντική παρέμβαση από τον Παφίτη Αρχιτέκτονα Βαγγέλη Μαυρονικόλα, σχετικά με το θέμα των τελευταίων ημερών στην Πάφο!
Πάρα πολλά κτίρια κτίστηκαν την περίοδο 1965-1990 με χρήση άμμου και τσακκιλιού από τη θάλασσα, ενώ το μπετόν παρασκευαζόταν επί τόπου με τις “αβάτζιες” και τα αναβατόρια.
Όταν ερχόταν το φορτηγό και τα έφερνε έτρεχε από μέσα σαν ποταμός το αλμυρό νερό της θάλασσας. Θυμάμαι μικρός που δούλευα στα κτίσματα ότι έβαζαν ένα λάστιχο της βρύσης από πάνω τάχα να τον πλύννουν. Έτρεχε κανένα μισάωρο και τον ζύμωναν. Και δύο μέρες να έτρεχε το λάστιχο, δεν έφταναν και δεν διασφάλιζαν ότι πλύθηκε το αλμυρό νερό.
Ως εκ τούτου το χλωριουχο νάτριο, όταν τα στοιχεία του μπετόν βρέχονταν από την βροχή ελευθέρωνε ιόντα χλωρίου που οξείδωναν το σίδερο. Όταν το σίδερο σκουριάζει, διογκώνεται και “κρεπάρει” τις κολώνες. Επιπλέον το σκουριασμένο σίδερο είναι ένα ψαθυρό υλικό που δεν συνλειτουργεί με το μπετόν και παύει να θεωρείται “πάκτωση” η σχέση των σιδερένιων ράβδων που τοποθετούμε για να παραλαμβάνουν της εφελκυστικές ροπές για την στατική λειτουργία και την διάτμηση. (Διατμηση είναι ο τρόπος που το ψαλίδι κόβει το χαρτί). Οι δε διάμετροι των σιδέρων βαθμιαία απο-μειώνονται.
Ακόμα το διοξείδιο του άνθρακα και τα ιόντα του χλωρίου προκαλούν ενανθράκωση του μπετόν που αχρηστεύουν το ίδιο το “κουγκρί” που αδυνατεί πλέον να συνλειτουργήσει με τον ατσάλινο οπλισμό.
Ακόμα πολλές φορές μπαίνει είτε “σκόπιμα” είτε από αγνοια λιγώτερος οπλισμός ή σε λάθος θέση, όπως για παράδειγμα στα μπαλκόνια που πρέπει οι φουρκέττες να είναι στο πάνω και κάτω μερός της πλάκας χωρίς μειωση του μοχλοβραχίονα για να το πώ εκλαικευμένα.
Αποτέλεσμα των πιο πάνω είναι ότι ο σκελετός του κτιρίου δεν λειτουργεί πλέον όπως σχεδιάστηκε και τα κτίρια ή στοιχεία τους πέφτουν.
Οι φωτογραφίες είναι από μια οκταόρωφη πολυκατοικία στη Λεμεσό που με κάλεσαν να επιδιορθώσω. Ένας από τους ιδιοκτήτες δεν δεχόταν να πληρώσει το μερίδιο του κόστους επιδιόρθωσης και αναγκάστηκα να την κυρήξω ετοιμόρροπη και με διάταγμα του δικαστηρίου υποχρεώθηκε να συνεργαστεί.
Η πολυκατοικία διασώθηκε και είναι ασφαλής πλέον.
Η εισήγηση μου είναι ειδικές πολυμελείς επιτροπές να ελέγξουν όλα τα κτίρια της Κύπρου και να κυρήξουν επικίνδυνα όσα έχουν πρόβλημα. Οι δε ιδιοκτήτες να τα επιδιορθώσουν με σημαντική κρατική αρωγή διότι το κράτος άφηνε να συμβαίνουν όλες οι πιο πάνω αυθαιρεσίες.
(Στην Πάφο να ελεχθεί η γεωμετρία των οπλισμών στα μπαλκόνια που έπεσαν. )