Απογοητευτική η εικόνα στα φράγματα εκτιμά ο Β. Φακοντής

Απογοητευτική η εικόνα στα φράγματα εκτιμά ο Β. Φακοντής

Απογοητευτική η εικόνα στα φράγματα εκτιμά ο Β. Φακοντής
Η εικόνα στον Ασπρόγκρεμμο, ένα από τα μεγαλύτερα φράγματα της Κύπρου, είναι απογοητευτική. Το φράγμα έχει σχεδόν στερέψει. Οι ποσότητες νερού, οι οποίες είναι διαθέσιμες φτάνουν μόλις στο 30%. Δυστυχώς, την ίδια τραγική εικόνα παρουσιάζουν όλα τα φράγματα της Κύπρου αναφέρει ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάφου Βαλεντίνος Φακοντής.
Η παρατεταμένη ανομβρία έχει, όπως είπε, δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Οι συνέπειες για τον αγροτικό τομέα είναι σοβαρές. Εξαιτίας της περιορισμένης άρδευσης, οι φετινές σοδιές να είναι πολύ περιορισμένες και συνακόλουθα οι τιμές των γεωργικών προϊόντων έχουν φτάσει στα ύψη.
Το κυριότερο, όμως, πρόβλημα είναι ότι εάν το κράτος δεν δράσει άμεσα, θα διψάσουμε, συμπλήρωσε.
Πολλές αστικές περιοχές δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ύδρευση και αποκόπτουν την παροχή νερού αρκετές φορές κάθε βδομάδα, τόσο στα νοικοκυριά όσο και στις επιχειρήσεις. Η κατάσταση επιδεινώνεται κυρίως, τη θερινή τουριστική σεζόν όταν μπαίνουν στην εξίσωση η αύξηση του αριθμού των ο τουριστών και οι αυξημένες ανάγκες των τουριστικών καταλυμάτων για νερό.
Η λύση δεν είναι να κοιτάζουμε τον ουρανό για να δούμε πότε θα βρέξει! Είναι επείγον, η κυβέρνηση να λάβει μέτρα για αντιμετώπιση του υδατικού ζητήματος και απεξάρτησης της ύδρευσης από τις καιρικές συνθήκες.
Για το σκοπό αυτό εισηγούμαστε τα πιο κάτω μέτρα συνέχισε,
1. Κατασκευή νέων μονάδων αφαλάτωσης, τόσο στην Πάφο, όσο και σε άλλες επαρχίες.
2. Αντικατάσταση των απαρχαιωμένων δικτύων -σωληνώσεων ύδρευσης και άρδευσης-, ώστε να μειωθούν δραστικά οι απώλειες που φτάνουν μερικές φορές στο 60% με 70%.
3. Προώθηση τεχνολογιών εξοικονόμησης νερού στις γεωργικές καλλιέργειες με σχέδια επιδότησης για νέα συστήματα άρδευσης προς γεωργούς.
4. Ενίσχυση των πολιτικών τριτοβάθμιας επεξεργασίας και καλύτερη διαχείριση του ανακτημένου νερού από τα εργοστάσια λυμάτων.
5. Επανατοποθέτηση του κρίσιμου για τον τόπο μας, υδατικό ζητήματος, ως προτεραιότητα για την κατανομή των διασφαλισμένων κονδυλίων από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία.