Οι σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ είναι αυτές εταίρων με συγκλίνουσες επιδιώξεις, είπε ο ΚΕ
Οι σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ είναι πλέον σχέσεις εταίρων με συγκλίνουσες επιδιώξεις, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σημειώνοντας ότι διαφαίνονται «με τον πλέον εκκωφαντικό» τρόπο οι δυνατότητες που έχει μια επανενωμένη Κύπρος για ολόκληρη την περιοχή.
Είπε ότι ο Στρατηγικός Διάλογος Κύπρου-ΗΠΑ θα αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά τους επόμενους μήνες και ότι αναμένεται ομάδα τεχνοκρατών να επισκεφθεί την Κύπρο, μάλλον εντός Δεκεμβρίου για τις τελικές αξιολογήσεις ενώ εκτιμάται ότι εντός των πρώτων μηνών του 2025 «θα πετύχουμε την ένταξη μας στο πρόγραμμα απαλλαγής θεώρησης εισόδου».
Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της ενημέρωσης του προς τα μέσα ενημέρωσης στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, είπε ότι τόσο η πρόσκληση του Αμερικανού Προέδρου αλλά και η ίδια η συνάντηση «συνιστούν ιστορικό ορόσημο στην πορεία των διμερών σχέσεων των δύο χωρών».
«Η σημασία της συνάντησης σε συνάρτηση με τη διάρκεια και τη σύνθεση αυτής καταδεικνύουν την προσέγγιση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής προς τη χώρα μας», σημείωσε.
Ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Κύπρο ως έναν αξιόπιστο και σταθερό εταίρο στην περιοχή, «μια χώρα που η εξωτερική της πολιτική είναι σαφής και ξεκάθαρη, χωρίς παρεκκλίσεις και παλινδρομήσεις». Αυτό, πρόσθεσε, «είναι το αποτέλεσμα μεθοδικής και συστηματικής δουλειάς, που συνοδεύεται από πράξεις και έργα και όχι διακηρύξεις».
«Η συνάντηση των Προέδρων Χριστοδουλίδη-Μπάιντεν αποτελεί κορύφωση μιας αλληλουχίας πρωτοβουλιών και ενεργειών της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και ταυτόχρονα ισχυρό εφαλτήριο θεμελίωσης μιας νέας εποχής στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών», ανέφερε ο κ. Λετυμπιώτης.
Σημείωσε ότι, τα μηνύματα που στέλνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής «είναι ισχυρά και δεν στερούνται ούτε ουσίας ούτε συμβολισμού». Σύμφωνα με τον κ. Λετυμπιώτη, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, για πρώτη φορά μετά από 28 χρόνια, προσκαλεί τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Λευκό Οίκο «επειδή ακριβώς οι ΗΠΑ έχουν πλέον πειστεί για τις δυνατότητες ενδυνάμωσης αυτής της σχέσης και της προοπτικής εμβάθυνσής της αλλά και διεύρυνσής της σε μια σειρά από τομείς». «Ταυτόχρονα, όμως -και εξίσου ίσως σημαντικό- οι σχέσεις των δύο χωρών, πλέον, ούτε ετεροπροσδιορίζονται ούτε ετεροκαθορίζονται. Πρόκειται για σχέσεις εταίρων με συγκλίνουσες επιδιώξεις», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Λετυμπιώτη, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ συζήτησε με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη «την κρίση στην περιοχή μας και πώς αυτή εξελίσσεται, εξαίροντας την Κυπριακή Δημοκρατία για την πρωτοβουλία «Αμάλθεια» και αναγνωρίζοντας την καταλυτική συμβολή της ανθρωπιστικής βοήθειας – πέραν των 23.000 τόνων – που μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου έφτασε στον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα».
Στην ατζέντα της συνάντησης των δυο ηγετών, είπε ακόμη, βρέθηκαν η εντατικοποίηση της συνεργασίας σε τομείς, όπως είναι η προσέλκυση επενδύσεων, η ενέργεια, η άμυνα και η ασφάλεια, η τεχνολογία αλλά και η προώθηση της ένταξης της Κύπρου στο πρόγραμμα απαλλαγής θεωρήσεων διαβατηρίων (Visa Waiver Program), σε συνέχεια των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου Στρατηγικού Διάλογου που ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.
Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι, η επαναβεβαίωση της προσήλωσης των ΗΠΑ, «με τον πλέον επίσημο και εμφατικό τρόπο, προς τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και η ρητή αναφορά στο συμφωνημένο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή αναφέρεται σε όλα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, αποτελεί μια ισχυρότατη ψήφο εμπιστοσύνης στις προσπάθειές μας αλλά και του ιδίου του ΓΓ των ΗΕ, σε μια περίοδο που επίκειται η σύγκληση της διευρυμένης συνάντησης για διερεύνηση προοπτικής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί».
Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι η Κυβέρνηση έδωσε γη και ύδωρ στις ΗΠΑ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτό που έχουμε πετύχει και για το οποίο πρέπει ως Κυπριακή Δημοκρατία να είμαστε περήφανοι είναι την αναβάθμιση της χώρας μας διεθνώς». «Έχουμε πετύχει μέσα από σαφήνεια στον προσανατολισμό μας, με συνέπεια στην εξωτερική μας πολιτική, να είμαστε σήμερα σημαντικοί εταίροι μιας χώρας όπως οι ΗΠΑ, ενός εκ των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας», σημείωσε.
Έχουμε συνάψει, πρόσθεσε, «μια πάρα πολύ σημαντική συμφωνία ως προς τον Στρατηγικό Διάλογο με τις ΗΠΑ. Αυτό το πολύ πετυχημένο σχήμα, οι ΗΠΑ το έχουν μόνο με μερικές δεκάδες, λίγο περισσότερες από 30 χώρες ανά το παγκόσμιο, οι πλείστες εκ των οποίων κράτη μέλη του ΝΑΤΟ».
«Αυτό που μας χαρακτηρίζει και αυτό που θα συνεχίσουμε με την ίδια συνέπεια είναι ειλικρίνεια, καθαρότητα, σαφήνεια στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής μας, ανάληψη πρωτοβουλιών και ενίσχυση του διπλωματικού μας αποτυπώματος με ταχύτητα αλλά και διαστολή μεγαλύτερη του γεωγραφικού μας αποτυπώματος», είπε. Ο κ. Λετυμπιώτης σημείωσε ότι, «αυτές οι προσπάθειες θα συνεχιστούν γιατί το όραμα μας για τη χώρα μας είναι να καταστεί διεθνώς μια χώρα αξιόπιστη, χώρα της ανάπτυξης και της προόδου. Και σε αυτό τον δρόμο, σε αυτή τη ρότα, όλοι οι Κύπριοι πρέπει να είναι περήφανοι για την εικόνα που πλέον η χώρα μας εκπέμπει διεθνώς».
Ερωτηθείς αν το Κυπριακό αποτέλεσε θέμα συζήτησης μεταξύ του Προέδρου Χριστοδουλίδη και του Προέδρου των ΗΠΑ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ασφαλώς και ήταν το Κυπριακό ένα από τα βασικά ζητήματα της συνάντησης», σημειώνοντας ότι μια συνάντηση που διαρκεί μια ώρα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ «δεν θα μπορούσε να μην την απασχολήσει το ύψιστο εθνικό μας ζήτημα που είναι το Κυπριακό».
Σημείωσε ότι, η διαχρονική θέση και στάση αλλά και προσωπική εμπλοκή του ιδίου του Προέδρου Μπάιντεν «τον έχουν καταστήσει ως βαθύ γνώστη του Κυπριακού».