ΠτΔ:Η πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ μπορεί να οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις

ΠτΔ:Η πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ μπορεί να οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις

Τη βούληση να συνεχίσει, παρά την αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας, την προσπάθεια για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κηρύσσοντας το βράδυ της Παρασκευής την έναρξη του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο «Κύπρος και Ρωμιοσύνη», στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
«Με διεκδικητικό ρεαλισμό, αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα, με πίστη στις δυνατότητές μας, εργαζόμαστε ακατάπαυστα μαζί με την ελληνική Κυβέρνηση, με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους στρατηγικούς μας συνεργάτες, για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν στην επανένωση της πατρίδας μας», ανέφερε.
Ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε, παράλληλα, την προσδοκία ότι η πρόσφατη πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ, αποτέλεσμα, όπως είπε, και επίμονων προσπαθειών της Κυβέρνησης, θα οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις. «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους, με την προσδοκία ότι η πρόσφατη πρωτοβουλία του ΓΓ των ΗΕ, αποτέλεσμα και των δικών μας επίμονων προσπαθειών, θα οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις.
Ζητούμενο για εμάς είναι η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα επανενωμένο κράτος, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και ξένους εγγυητές, χωρίς επεμβατικά δικαιώματα, που θα προσφέρει σε όλους τους νόμιμους πολίτες της, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους, τη δυνατότητα να ζουν, να εργάζονται και να δημιουργούν, σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε, επίσης, ότι με την παρουσία του αποτίει φόρο τιμής στους Ελλαδίτες που έπεσαν μαχόμενοι με ανδρεία και αυταπάρνηση για προάσπιση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφήνοντας την τελευταία τους πνοή στην ακριτική Κύπρο και εξέφρασε «την ευγνωμοσύνη της Πολιτείας για τη θυσία και την προσφορά των Ελλαδιτών, οι οποίοι αγωνίστηκαν για την απόκρουση της τουρκικής εισβολής», καθώς και για «τη στήριξη που η Ελλάδα και ο αδελφός ελληνικός λαός προσφέρουν κατά τα 50 αυτά χρόνια στον αγώνα μας για επιβίωση, ανάπτυξη και δικαίωση».
«Χάρη στους αγώνες του λαού μας, σε συνδυασμό με την άριστη συνεργασία Αθηνών-Λευκωσίας και την εθνική ομοψυχία που θεμελιώθηκε πάνω στην ακατάπαυστη στήριξη όλων εσάς, του ελληνικού λαού, της Εκκλησίας, των κυβερνήσεων και του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδας, η Κύπρος όχι μόνον δεν υπέκυψε, αλλά, αντιθέτως, ανασυγκροτήθηκε, προόδευσε και εξελίχθηκε σε ένα κράτος με ζηλευτές επιδόσεις σε πολλούς τομείς», πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
Επεσήμανε, δε, την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, ως τη «σημαντικότερη εξέλιξη από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας», κάνοντας λόγο για μία επιτυχία που «έγινε εφικτή χάρη και στη σθεναρή στάση της Ελλάδας», ενώ απέδωσε στο γεγονός αυτό το γεγονός ότι η Κύπρος έχει «ουσιαστικό ρόλο και λόγο στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον σύγχρονο κόσμο και ειδικότερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
«Η στρατηγικής σημασίας γεωγραφική θέση της και οι αναβαθμισμένες σχέσεις με το σύνολο των γειτονικών κρατών επιτρέπουν να λειτουργεί, όπως αποδεικνύεται μέσα και από τις πρόσφατες μας δράσεις, ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας και ως γέφυρας συνεργασίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, μίας περιοχής με ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία», είπε ο Πρόεδρος, εκφράζοντας την υπερηφάνεια του για το γεγονός ότι η Κύπρος «ενισχύει το περιφερειακό και διεθνές αποτύπωμά της».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τιμήθηκε από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ.κ. Ιουστίνο με τον Χρυσό Σταυρό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ευγενίου του Τραπεζουντίου, που αποτελεί την ανώτατη τιμητική διάκριση της Μητρόπολης.
Το Συνέδριο, το οποίο έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, διοργανώνεται από την Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπεδίου και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενώ απηύθυναν χαιρετισμούς ο Μητροπολίτης Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ, ο Υφυπουργός Εσωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας Κώστας Γκιουλέκας, ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Χαράλαμπος Φείδας, ο Κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Κύπρου Πέτρος Παπαπολυβίου, ο Καθηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Αρχιμανδρίτης Εφραίμ και ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ.κ. Ιουστίνος.