Φεστιβάλ Τηγανοκίνησης και απονομής των ετήσιων βραβείων

Φεστιβάλ Τηγανοκίνησης και απονομής των ετήσιων βραβείων

16 Νοεμβρίου 2024, 10:00-13:00, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αθαλάσσας

Η Μονάδα Εκπαίδευσης, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΠΑΑ) του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, διοργανώνει το πρώτο Φεστιβάλ του πρωτοποριακού εκπαιδευτικού προγράμματος «Τηγανοκίνηση», το Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2024, από τις 10 π.μ. έως τη 1 μ.μ., στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αθαλάσσας.

Το φεστιβάλ προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να τιμήσουμε και να βραβεύσουμε τα σχολεία και τους υποστηρικτές που συνέλεξαν τη μεγαλύτερη ποσότητα χρησιμοποιημένου μαγειρικού λαδιού κατά τη σχολική χρονιά 2023-2024. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει βραβεύσεις, καθώς και σταθμούς αειφορίας με περιβαλλοντικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Παράλληλα, το καραβάνι της Τηγανοκίνησης, η κινητή πειραματική μονάδα του προγράμματος, θα προσφέρει σε μικρούς και μεγάλους την ευκαιρία να ενημερωθούν και να πειραματιστούν σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας, νερού και κομποστοποίησης.

Η διοργάνωση του φεστιβάλ αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για όλους να βρεθούν στον φιλόξενο χώρο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αθαλάσσας και να απολαύσουν δημιουργικές δραστηριότητες, μαθαίνοντας τη σημασία της ανακύκλωσης των τηγανελαίων και τη μετατροπή τους από απόβλητο σε βιοντίζελ.

Το πρόγραμμα της Τηγανοκίνησης ξεκίνησε το 2011 με τη συμμετοχή πέντε σχολείων και σήμερα, δεκατρία χρόνια μετά, συμμετέχουν πάνω από 500 σχολεία από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες και 140 φορείς-υποστηρικτές του προγράμματος (τοπικές αρχές, οργανισμοί, επιχειρήσεις κ.λπ.), οι οποίοι δωρίζουν το χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι στα σχολεία. Από την έναρξη του προγράμματος, έχουν συλλεχθεί πάνω από 900 τόνοι χρησιμοποιημένου μαγειρικού λαδιού, που μετατράπηκαν σε βιοντίζελ. Τα έσοδα από την πώλησή του ξεπέρασαν τις 500.000 ευρώ, τα οποία αποδόθηκαν στα σχολεία, ανάλογα με την ποσότητα λαδιού που συγκέντρωσαν. Τα χρήματα επενδύθηκαν σε δράσεις αειφορίας, συμβάλλοντας στη δημιουργία περισσότερων από 900 πράσινων υποδομών και δράσεων στα σχολεία, ώστε να γίνουν σταδιακά αειφόρα.

Το πρόγραμμα αποτελεί παράδειγμα κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευθύνης, συνεργασίας μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, και προάγει τη συνεργασία μεταξύ σχολείων, κοινότητας και άλλων ενδιαφερόμενων φορέων για το περιβάλλον και την αειφορία.

Το 2022, το πρόγραμμα βραβεύθηκε με το ευρωπαϊκό βραβείο αριστείας για την ποιότητα στην εκπαίδευση από τον οργανισμό GENE (Global Education Network Europe), ενώ το 2021 αναγνωρίστηκε από την UNESCO ως παράδειγμα καλής διεθνούς πρακτικής στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «πρασινίζοντας την εκπαίδευση».

Η υποστήριξη του κοινού συμβάλλει στην προσπάθεια περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης της νέας γενιάς και της κοινωνίας των πολιτών.
Το περιβάλλον είμαστε εμείς και μας νοιάζει. Νοιάζομαι για το περιβάλλον σημαίνει νοιάζομαι για τη ζωή!