Πραγματικά πιστεύει ότι μπορεί να γίνει κάτι, λέει ο ΠτΔ για Κυπριακό
Πραγματικά πιστεύει ότι μπορεί να γίνει κάτι όσον αφορά στο Κυπριακό, είπε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της Παιδοβουλής, σημειώνοντας πως «αν δεν το λύσουμε το μόνο που διασφαλίζουμε είναι να μείνει για πάντα η Τουρκία εδώ».
Ανέφερε, ακόμη, ότι στόχος είναι μέχρι το 2028 να εφαρμοστεί το ολοήμερο σε όλα τα σχολεία, ότι θα δοθούν κίνητρα σχετικά με την εθελοντική θητεία γυναικών στην Εθνική Φρουρά, αλλά και ότι από το 2025 θα ξεκινήσει στα σχολεία η καλλιέργεια της δημοκρατικής κουλτούρας στους μαθητές ασχέτως του τι θα γίνει με τη νομοθεσία σχετικά με το δικαίωμα ψήφου από τα 17.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, Υπουργοί και Υφυπουργοί της Κυβέρνησης, καθώς και λειτουργοί Υπουργείων, απάντησαν σε ερωτήσεις μελών της Παιδοβουλής κατά τη διάρκειας της εκδήλωσης “Ημέρα Διαβούλευσης με την Κυπριακή Παιδοβουλή”, που διοργάνωσε το Γραφείο του Επιτρόπου του Πολίτη στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ο Επίτροπος του Πολίτη, Παναγιώτης Παλατές, ο οποίος κήρυξε την έναρξη της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στη σημασία της δημοκρατίας και της συμμετοχής.
Αναφέρθηκε στην βαρύτητα που δίνουν στη Παιδοβουλή και στο να ακουστούν οι προτάσεις τους και να δημιουργηθεί επικοινωνία για μια πιο ωφέλιμη κοινωνία.
Ο Γεώργιος Εφραίμ Χριστοφή – εκπρόσωπος Τύπου της Παιδοβουλής – ανέφερε στα αρχικά του σχόλια ότι η ευελπιστούν ότι η επανέναρξη των εργασιών της Παιδοβουλής, έπειτα από διακοπή κατά την περίοδο της πανδημίας, σηματοδοτεί και την έναρξη μιας «αγαστής συνεργασίας» με την Κυβέρνηση. «Είμαστε εδώ σήμερα, όχι μόνο ως παιδιά αλλά ως πολίτες που επηρεάζονται από όλες τις αποφάσεις» και ζητούν λόγο και ρόλο, είπε ο κ. Χριστοφή.
Διαβάζοντας το υπόμνημα που ετοίμασαν και κατέθεσαν, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ζητούν τη θεσμοθέτηση των ολοήμερων σχολείων, την ύπαρξη ψυχολόγων σε κάθε σχολείο, την εισαγωγή του θεσμού κοινωνικού λειτουργού στα σχολεία και την επέκταση του θεσμού και στο δημοτικό, και εξέφρασαν «βαθιά ικανοποίηση» σχετικά με τις κινήσεις της Κυβέρνησης για το θέμα της ψήφου στα 17, και πρότειναν την πραγματοποίηση εργαστηρίων (workshops) από ειδικούς σε μαθητές για να τους βοηθήσουν να αποκτήσουν πολιτική συνείδηση.
Έθεσαν επίσης ερωτήματα για διάφορα θέματα όπως για τα ολοήμερα σχολεία και τη λειτουργία τους, για τις δράσεις του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, σχετικά με την τροποποίηση του περί παίδων Νόμου, ζήτησαν «ουσιαστική χρηματοδότηση» της Παιδοβουλής και όπως τα παιδιά περιλαμβάνονται στις διάφορες στατιστικές για θέματα, μεταξύ άλλων.
Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου, ανέφερε ότι αυτή είναι μια «σημαντική ημέρα» γιατί, όπως είπε, εφαρμόζεται στην πράξη και μετουσιώνεται ο λόγος των παιδιών. Συνεχάρη τα παιδιά της Παιδοβουλής και είπε ότι η συμμετοχή τους στην εκδήλωση θα δώσει «τροφή για σκέψη».
Σημείωσε ακόμη ότι είναι «ξεκάθαρο» από το υπόμνημά τους ότι τα παιδιά έχουν εμπεδώσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία και, αναφερόμενη στις επαφές της με παιδιά, είπε ότι είναι «εκπληκτικό τι μαθαίνεις από τα παιδιά». Αν ακούγαμε τα παιδιά μας θα βρίσκαμε καλύτερες λύσεις για το μέλλον που αυτά θέλουν, είπε ακόμη.
Η Επίτροπος είπε, επίσης, ότι αν θέλουμε να έχουμε πολίτες ενεργούς θα πρέπει να προτάξουμε την ευθύνη που τα ίδια τα παιδιά θέλουν να αναλάβουν, ανάλογα με την ηλικία και ωριμότητά τους. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει, για θέματα που αφορούν τα παιδιά, αυτά να είναι παρόντα στις σχετικές διαβουλεύσεις.
Κατά την εκδήλωση Υπουργοί και Υφυπουργοί αναφέρθηκαν στα θέματα τα οποία έθεσε η Παιδοβουλή στο υπόμνημά της, και απάντησαν σε ερωτήσεις των παιδιών.
Λύση ΔΔΟ στη βάση των ψηφισμάτων
——————–
Σε ερώτηση Παιδοβουλευτή για το Κυπριακό, ποια λύση επιδιώκει και αν πιστεύει ότι μπορεί το πρόβλημα να λυθεί, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι ξοδεύει πολύ χρόνο στο Κυπριακό, και ότι ο λόγος που ασχολείται τόσο πολύ είναι γιατί «πραγματικά πιστεύω ότι μπορεί να γίνει κάτι».
Όταν προσεγγίζουμε το Κυπριακό πρέπει να βλέπουμε πως θα είναι η κατάσταση στο μέλλον αν δεν το λύσουμε, είπε, προσθέτοντας πως, «αν δεν το λύσουμε το μόνο που διασφαλίζουμε είναι να μείνει για πάντα η Τουρκία εδώ».
Είπε ακόμη ότι,για πολλά χρόνια πολιτευθήκαμε, θεωρώντας ότι η Κύπρος «είναι το κέντρο του κόσμου», αναφέροντας ότι δεν είναι, και ότι για να βοηθήσει ο διεθνής παράγοντας να λυθεί το Κυπριακό πρέπει να εξασφαλίζονται και τα συμφέροντα των ισχυρών.
Επανέλαβε ότι η λύση που επιδιώκει είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ.
Δικαίωμα ψήφου από τα 17
———–
Ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου είπε σε αρχική του τοποθέτηση πως η αύξηση της συμμέτοχης στις εκλογικές διαδικασίες είναι «μέιζον θέμα» και ότι έχει ετοιμαστεί νομοθετική ρύθμιση για το εκλέγειν στα 17, και την αυτόματη εγγραφή στον μόνιμο εκλογικό κατάλογο. Σημείωσε ότι αφού γίνει ο νομοθετικός έλεγχος στα σχετικά νομοσχέδια, θα κατατεθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση και μετά στη Βουλή για ψήφιση και ζήτησε από τους Παιδοβουλευτές να ασκήσουν πίεση στη Βουλή για να ψηφιστούν έγκαιρα. Στόχος οι τροποποιήσεις να υλοποιηθούν στις βουλευτικές εκλογές του 2026, είπε.
Σε τοποθέτηση Παιδοβουλευτή για το θέμα ψήφου στα 17 και για ότι θα πρέπει να υπάρχει η εκπαίδευση για προετοιμασία των μαθητών για άσκηση ψήφου και ότι στην Κύπρο «τείνουμε να ψηφίζουμε τυφλά» λόγω οικογενειακής παράδοσης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι το μάθημα θα ξεκινήσει το 2025, ασχέτως του τι θα γίνει με τη νομοθεσία, αλλά είναι σημαντικό να περάσει η νομοθεσία.
Είπε, ακόμη, ότι οι νέοι σήμερα έχουν πολύ περισσότερη ενημέρωση από ότι οι προηγούμενες γενιές, και τους ζήτησε να μην υποβαθμίζουν τις γνώσεις που έχουν και την κριτική τους σκέψη.
Κίνητρα για συμμετοχή εθελοντριών στην Εθνική Φρουρά
————–
Στη δική του αρχική τοποθέτηση, ο Υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας, ανέφερε ότι το δικό του χαρτοφυλάκιο «ασφαλώς» και έχει σχέση με τους νέους και, σύντομα, και με τις νέες, καθώς, όπως είπε, έχουν εξαγγείλει ότι από το 2025 θα έχουν τη δυνατότητα και τα κορίτσια, 18 ετών και άνω, να υπηρετήσουν στρατιωτική θητεία εθελοντικά. «Είναι μεγάλη τιμή για εσάς να υπηρετήσετε την πατρίδα σας, πόσω μάλλον μια πατρίδα που είναι υπό κατοχή για 50 χρόνια», είπε.
Δύο μαθήτριες, μέλη της Παιδοβουλής, σε ερώτηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη για την άποψή τους για το θέμα, ανέφεραν ότι ήταν ωφέλιμο και για τις κοπέλες να υπηρετούν στον στρατό και ότι ήταν διάκριση το γεγονός ότι δεν μπορούσαν να το πράξουν.
Σε ερώτηση μαθητή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Άμυνας αν πιστεύουν ότι θα υπάρχουν κοπέλες πρόθυμες να πάνε στο στρατό, ο Πρόεδρος είπε ότι θα δίνονται κίνητρα και συγκεκριμένα ότι θα μοριοδοτούνται για εργοδότηση στο μέλλον στον στρατό, ή σε άλλα σώματα.
Σε ερώτηση αν οι γυναίκες θα υπηρετούν στα ίδια στρατόπεδα και θα έχουν την ίδια εκπαίδευση με τους άντρες, ο κ. Πάλμας είπε ότι η ισότητα θα είναι στα πλαίσια της βιολογικής δυνατότητας.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το όριο ηλικίας, ο κ. Πάλμας εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ηλικίες που θα εκφράσουν περισσότερο ενδιαφέρον θα είναι στα 23-24 έτη. Στο αν θα έχουν και δυνατότητα για ένταξη στις ειδικές δυνάμεις, απάντησε καταφατικά.
Το κράτος οφείλει να δώσει σε όλα τα παιδιά τις ίδιες ευκαιρίες
—————
Η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου συνεχάρη τα μέλη της Παιδοβουλής για τη συμμετοχή τους σε αυτή τη διαδικασία, σημειώνοντας ότι η συνδιάλεξη είναι η «ουσία της δημοκρατίας», και αναφέρθηκε στη σημασία της αμφίδρομης σχέσης με τους πολίτες και τους νέους ειδικά σε θέματα κοινωνικής πολιτικής.
Αναφέρθηκε στη θέσπιση της Ευρωπαϊκής Εγγύησης για τα Παιδιά, σημειώνοντας ότι το Υφυπουργείο της είναι ο εθνικός συντονιστικός φορέας για υλοποίηση αυτής της δράσης με 96 δράσεις, με στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, διασφαλίζοντας πρόσβαση όλων των παιδιών σε δωρεάν περίθαλψη, δωρεάν εκπαίδευση και σε κατάλληλη στέγαση.
Τον Μάρτιο δημοσιεύτηκε η πρώτη διετής έκθεση, είπε η Υφυπουργός, προσθέτοντας πως η χώρα πέτυχε τον εθνικό της στόχο για μείωση του αριθμού παιδιών κάτω των 18 με κίνδυνο φτώχιας.
Αναφέρθηκε ακόμη στο Σχέδιο επιδότησης διδάκτρων και στην αναθεώρηση του περί παίδων Νόμου, σημειώνοντας ότι είναι μια προσπάθεια που η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει.
«Το κράτος οφείλει να δώσει σε όλα τα παιδιά τις ίδιες ευκαιρίες», είπε η κ. Ευαγγέλου και ζήτησε από την Παιδοβουλή να είναι σύμμαχος με το Υφυπουργείο σε αυτό το έργο.
Εμπλοκή των νέων της Κύπρου στην Προεδρία ΕΕ της χώρας
—————–
Η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Μαριλένα Ραουνά, αναφέρθηκε στη διαδικασία ανάληψης της Προεδρίας ΕΕ ενός κράτους μέλους και στην Κυπριακή Προεδρία το 2026.
Σημείωσε ότι σκοπός είναι να εμπλακούν οι νέοι και οι νέες της Κύπρου στην Προεδρία της χώρας, τόσο κατά το στάδιο της προετοιμασίας όσο και κατά τη διάρκειά της.
Σε συνεργασία με την Υπουργό Παιδείας, είπε, έχουν καταρτίσει ένα λεπτομερές πρόγραμμα δράσεων που περιλαμβάνει επισκέψεις, διαγωνισμούς εκθέσεων, μουσικής, εικαστικών, χορού, εκθέσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, φεστιβάλ, αθλητικά δρώμενα και διαδραστικές δραστηριότητες.
Εστιάσαμε ως Κύπρος σε κοινωνικά θέματα και θέματα για νέους στο πρόγραμμά μας, είπε η κ. Ραουνά.
Απαντώντας σε ερώτηση Παιδοβουλευτή σχετικά με την Προεδρία της Κύπρου, η κ. Ραουνά ανέφερε ότι για το εξάμηνο πρόγραμμα επεξεργάζονται το θέμα ψυχικής υγείας στους νέους σε σχέση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την τεχνητή νοημοσύνη.
Στόχος μέχρι το 2028 το ολοήμερο να μπει σε όλα τα σχολεία
—————————————————–
Για το θέμα του ολοήμερου σχολείου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι στόχος είναι μέχρι το 2028 να μπει σε όλα τα σχολεία. Σημείωσε ότι αυτό έχει ένα μεγάλο κόστος αφού το σημαντικό είναι να μην χρειάζονται οι μαθητές τόσα πολλά φροντιστήρια.
Εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, ο Μάριος Στυλιανίδης, Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης, ανέφερε ότι στόχος είναι να αναβαθμιστούν τα προγράμματα του ολοήμερου, για να μην αποτελεί απλά χώρο φύλαξης παιδιών.
Σε ερώτηση μαθητή αν θα υπάρξει διαβούλευση με τα παιδιά πριν την εφαρμογή του υποχρεωτικού ολοήμερου, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι το Υπουργείο είναι ανοικτό σε εισηγήσεις.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προέτρεψε τους Παιδοβουλευτές να διεκδικήσουν τον ρόλο τους στη διαβούλευση και να μην περιμένουν ότι κάποιος θα τους καλέσει σε διαβούλευση για θέματα που τους αφορούν.