Την ανάγκη προστασίας των φυκιών τονίζει η Πρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου ΑΚΤΗ
Οι χώροι με φύκια αποτελούν σημαντικούς οικότοπους που συντηρούν την θαλάσσια ζωή και την παράκτια ζώνη, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Πολιτικός Μηχανικός, Ακτομηχανικός και Πρόεδρο του ΔΣ του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, Δρ. Ξένια Λοιζϊδου.
Πρόσθεσε πως ο καθαρισμός των φυκιών με γεωργικούς ελκυστήρες είναι μια λανθασμένη τακτική γιατί μαζί με τα φύκια αφαιρείται και άμμος που είναι υλικό σε ανεπάρκεια.
Η κ. Λοϊζίδου ανέφερε πως τα φύκια πρέπει να προστατεύονται, αφού είναι πολύ σημαντική παράμετρος για την θαλάσσια ζωή και ένα πολύ σημαντικό θαλάσσιο οικοσύστημα και ρουφούν διοξείδιο του άνθρακα.
Εκτίμησε ακόμη πως αυτά « θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, εάν τα βάζαμε στο ισοζύγιο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα”.
Σύμφωνα με την κ. Λοιζϊδου τα λεγόμενα λειβάδια της Ποσειδωνίας που φύονται γύρω από τις ακτές της Κύπρου, έχουν πολλές θετικές επιπτώσεις.
Η κ. Λοϊζίδου ανέφερε πως οι Ποσειδωνίες είναι τα πρώτα φυτά που πεθαίνουν αν για οποιοδήποτε λόγο υπάρξει τοξική ρύπανση. Άρα εξήγησε είναι δίκτυς καθαρών ακτών.
Εξήγησε πως τα φύκια είναι φυλλοβόλα και τον χειμώνα ρίχνουν τα φύλλα τους. Αυτά τα νεκρά φύλλα της Ποσειδωνίας, συνέχισε, μεταφέρονται από τα κύματα στις ακτές , εκεί στιβάζονται και δημιουργούν ένα μαξιλαράκι προστασίας ούτως ώστε τα κύματα του Ιανουαρίου, του Φεβρουαρίου του Μαρτίου να μην διαβρώνουν τις ακτές και προς το τέλος του Μάρτη που αρχίζουν τα μακρά κύματα αυτά μεταφέρουν τα μακρά φύλλα της Ποσειδωνίας από την ακρογραμμή πάλι προς τα μέσα και γίνονται τροφή για την θαλάσσια ζωή.
Είπε επίσης πως «όταν κατασκευάζουμε κυματοθραύστες σε περιοχές που υπάρχουν λειβάδια Ποσειδωνίας, τότε διακόπτουμε βίαια αυτόν τον κύκλο» , προσθέτοντας πως « τα νεκρά φύλλα της Ποσειδωνίας παγιδεύονται ανάμεσα στους κυματοθραύστες και στην ακρογραμμή και δημιουργείται μια διαδικασία σήψης τους».
Είπε ακόμη πως θα μπορούσε να γίνει μια πολύ συστηματική έρευνα ώστε αυτά τα νεκρά φύκια που βγαίνουν στις ακτές να χρησιμοποιηθούν, αφού αποτελούν πολύ καλά υποστρώματα. Ακόμη θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην βιομηχανία καλλυντικών, επεσήμανε.
Η κ. Λοιζϊδου ανέφερε πως είναι μοναδικές οι ιδιότητες που έχουν τα φύκια αφού είναι γεμάτα φωσφόρο.