Συμμετοχή του Δημοτικού Τάλας στο πρόγραμμα Action Type KA121-SCH – Erasmus+

Συμμετοχή του Δημοτικού Τάλας στο πρόγραμμα Action Type KA121-SCH – Erasmus+

Συμμετοχή του Δημοτικού Τάλας στο πρόγραμμα Action Type KA121-SCH – Erasmus+ accreditation in school education Call 2021
Διαπιστευμένοι Οργανισμοί – Σχολική Εκπαίδευση
Το Δημοτικό Σχολείο Τάλας απέκτησε τη διαπίστευση ERASMUS+ KA121-SCH, Accreditation for an individual organisation, η οποία έχει ισχύ από το 2022 μέχρι και το 2027 και αφορά σε κινητικότητες προσωπικού και μαθητών/τριών.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Δημοτικού Σχολείου Τάλας η διαπίστευση αυτή πιστοποιεί ότι ο σχολικός οργανισμός έχει την πρόθεση να συμμετάσχει σε ποιοτικές διασυνοριακές κινητικότητες στο πλαίσιο της Βασικής Δράσης 1 του προγράμματος Erasmus+ (2021-2027). Η δεύτερη χρονιά του προγράμματος (2023-1-CY01-KA121-SCH-000140839) ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2024 με εφτά κινητικότητες από παιδιά και εκπαιδευτικούς του σχολείου.

Στην πρώτη κινητικότητα η βοηθός διευθύντρια του σχολείου κ. Χριστίνα Λαχανιάτη επισκέφθηκε την Πράγα από 16 – 21 Οκτωβρίου 2023. Εκεί παρακολούθησε το σεμινάριο «The Ecocentric Approach: Introducing Sustainability in Education» του οργανισμού Europass Teacher Academy, με μια ομάδα από άλλους 10 εκπαιδευτικούς από Κύπρο, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Εσθονία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Λιθουανία.
Η εκπαιδευτικός συμμετείχε σε ομαδικές δραστηριότητες για τη διαμόρφωση μιας κοινής οικοκεντρικής (ecocentric) προσέγγισης μετά από σκέψη και αναθεώρηση ζητημάτων. Ενασχoλήθηκε με σημαντικά θέματα όπως: στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης, αποανάπτυξη (degrowth), βιωσιμότητα, διαχείριση αποβλήτων και υδάτων, δεξιότητες για βιωσιμότητα (offsetting and insetting…), παραγωγή υφασμάτων και ειδών ένδυσης και οικολογικό αποτύπωμα.
Τέλος, στο σεμινάριο παρουσιάστηκαν μέσα και δραστηριότητες με σκοπό τη χρήση και εφαρμογή τους στο εκπαιδευτικό έργο: ανάγνωση και σάρωση χρήσιμων βιβλίων, παιχνίδια, σχεδιασμός μαθημάτων και χρήσιμοι ιστότοποι, σελίδες και εφαρμογές.

Ακολούθησε η κινητικότητα οκτώ μαθητών και μαθητριών Ε΄ και Στ΄ τάξεων, με τη συνοδεία των δύο εκπαιδευτικών Χριστίνας Λαχανιάτη και Αντώνη Αντωνίου, στην Αθήνα, από 7 μέχρι 14 Απριλίου του 2024. Φιλοξενηθήκανε στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών Αγίου Θωμά. Για την κινητικότητα αυτή, οργανώθηκαν διάφορες εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες (γνωριμία ιστορίας και κουλτούρας της Αθήνας), σχετικές με τους στόχους του προγράμματός μας, τόσο από τους εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου Τάλας, όσο και από τους εκπαιδευτικούς του ελληνικού σχολείου.

Η τρίτη κινητικότητα έγινε από την εκπαιδευτικό κ. Άννα Ευσταθίου – Παναγή. Επισκέφθηκε τη Ρώμη στις 22/04/2024 μέχρι 27/04/2024. Εκεί παρακολούθησε το σεμινάριο «Digital Tools for Cultural Heritage Education», του οργανισμού Europass Teacher Academy, μαζί με μία ομάδα από άλλους δώδεκα εκπαιδευτικούς από Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία, Γερμανία και Φινλανδία.
Η εκπαιδευτικός διδάχτηκε με ποιον τρόπο και πότε μπορούν να χρησιμοποιούνται, κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας και προς όφελος της διδασκαλίας και της μάθησης, τα ακόλουθα ψηφιακά εργαλεία: Goosechace, Flip, Padlet, Quizizz, Google Lens, Google Arts & Culture, AI – Artificial Intelligence and visual arts, Digital Resources related to Cultural Heritage και Games and Video Lessons with Cultural Heritage.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των τελικών δραστηριοτήτων της ομαδικής εργασίας του σεμιναρίου, σχεδίασε και ολοκλήρωσε μία δική της εκπαιδευτική δραστηριότητα, η οποία συμπεριλάμβανε την Πολιτιστική Κληρονομιά της Κύπρου.

Στην τέταρτη κινητικότητα, τον Μάιο του 2024, η εκπαιδευτικός κ. Ευαγγελία Κυριαζή επισκέφτηκε την πόλη Τούρκου της Φινλανδίας, πραγματοποιώντας σκιώδη εργασία στο Turku International School. Στο σχολείο αυτό, φοιτούν αγγλόφωνα παιδιά και η κύρια γλώσσα διδασκαλίας είναι τα αγγλικά. Η εκπαιδευτικός είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει σε διάφορες τάξεις διάφορα μαθήματα όπως Περιβαλλοντική Αγωγή, Μαθηματικά, Αγγλικά, Θρησκευτικά, καθώς και τη διδασκαλία των Φινλανδικών ως δεύτερης γλώσσας. Ακόμη, παρακολούθησε και διάφορες άλλες δραστηριότητες, όπως το disco club και δραστηριότητες υπέρ της ανθρώπινης ευεξίας (human well being) από έναν Οργανισμό Νεότητας. Παρακολούθησε και τη χρήση των δύο εφαρμογών Wilma και Ville, που χρησιμοποιεί το σχολείο για σκοπούς επικοινωνίας και για την ενσωμάτωση της Τεχνολογίας στη διδακτική διαδικασία. Τέλος, έγινε ανταλλαγή ιδεών και πρακτικών διδασκαλίας, σύγκριση των εκπαιδευτικών συστημάτων Κύπρου- Φινλανδίας και η εκπαιδευτικός ήρθε σε επαφή με τον πολιτισμό και την κουλτούρα των Φινλανδών πολιτών.

Στην πέμπτη κινητικότητα, o εκπαιδευτικός κ. Αντώνης Αντωνίου πραγματοποίησε μια πενθήμερη κινητικότητα τύπου job shadowing στο Δημοτικό Σχολείο Tome Cano στην Τενερίφη από τις 3 έως τις 7 Ιουνίου 2024. Κατά τη διάρκεια της κινητικότητας, ο Αντώνης Αντωνίου είχε την ευκαιρία να παρατηρήσει και να αναλύσει τις διδακτικές μεθόδους, που εφαρμόζονται στο Δημοτικό Σχολείο Tome Cano, να συζητήσει με εκπαιδευτικούς και τη διεύθυνση του σχολείου για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της σύγχρονης εκπαίδευσης, να μάθει για τις πρακτικές διαχείρισης, επικοινωνίας και συνεργασίας εντός του σχολείου και με άλλα σχολεία, να εξερευνήσει τον ρόλο της τεχνολογίας στη βελτίωση της σχολικής διαχείρισης και της επικοινωνίας, να μάθει για την ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο σχολικό πρόγραμμα. Παράλληλα είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει σε επισκέψεις επισκέψεις και εκδρομές για να γνωρίσει την τοπική κουλτούρα και ιστορία της Santa Cruz de Tenerife και να αναπτύξει ψηφιακές δεξιότητες, όπως η χρήση τεχνολογικών εργαλείων για την επικοινωνία, την ανταλλαγή υλικού και τη διεθνοποίηση του σχολείου. Η κινητικότητα αυτή ήταν μια μοναδική ευκαιρία να εμπλουτίσει τις γνώσεις και τις δεξιότητές του. Οι νέες γνώσεις και εμπειρίες που αποκόμισε θα συμβάλουν στην περαιτέρω βελτίωση της διδακτικής του πράξης και στην ανάπτυξη ενός πιο σύγχρονου και αποτελεσματικού εκπαιδευτικού περιβάλλοντος.

Στην έκτη κινητικότητα, η εκπαιδευτικός Ξένια Θεμιστοκλέους παρακολούθησε το σεμινάριο «Environmental Stewardship: How to Reconnect With Nature» στη Νίκαια, με συμμετέχοντες από 9 χώρες: Πορτογαλία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Κροατία, Λιθουανία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία και Κύπρο.
Συζητήθηκαν διάφορα θέματα, ανάμεσα σε αυτά και η περιβαλλοντική διαχείριση. Ο τρόπος διαχείρισης δηλαδή ενός οργανισμού με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο περιβάλλον. Ακόμη, δόθηκε έμφαση στην κυκλική οικονομία η οποία είναι ένα σύστημα που διατηρεί την αξία των προϊόντων, των υλικών και των πόρων όσο το δυνατόν περισσότερο, ελαχιστοποιώντας την παραγωγή αποβλήτων. Συζητήθηκαν τρόποι με τους οποίους τα σχολεία στις διάφορες χώρες προωθούν την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης αλλά και ποιες πρωτοβουλίες έχει πάρει το σχολείο μας μέχρι σήμερα. Πέρα από αυτά, αναφέρθηκε η μείωση του άγχους και η βελτίωση της ευημερίας του ανθρώπου και των μαθητών μας μέσω της φύσης. Τέλος, πραγματοποιήθηκαν διάφορες υπαίθριες δραστηριότητες σε πάρκα και κήπους της πόλης. Μέσα από αυτές τις δραστηριότητες φάνηκε ότι ακόμα κι αν έχουμε περιορισμένο χώρο πρασίνου, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν κήπο λαχανικών, λουλουδιών ή αρωματικών φυτών.
Η εκπαιδευτικός κ. Χριστίνα Λαχανιάτη συμμετείχε στην έβδομη κινητικότητα στο σεμινάριο «Project-Based Learning (PBL) in Museums and Cultural Heritage Sites» του οργανισμού Europass Teacher Academy, με μια ομάδα από άλλους 15 εκπαιδευτικούς από Κύπρο, Τσεχία, Ιταλία, Πολωνία, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ουγγαρία και Λιθουανία, στη Λισαβόνα, από 01/07/2024 μέχρι 06/07/2024.
Όπως αναφέρεται η εκπαιδευτικός ενασχολήθηκε με διάφορες σχολικές δραστηριότητες και δράσεις που σχετίζονται με τη Μάθηση μέσω Έργου (Project Based Learning – PBL) και με την εφαρμογή τους στο σχολείο. Επιπλέον, στο σεμινάριο παρουσιάστηκε η Μάθηση μέσω Δράσης (Task Based Learning – TBL) και η Μάθηση μέσω Έρευνας (Inquiry Based Learning – IBL). Επίσης, έγινε ενημέρωση για την πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και για χρήσιμες ιστοσελίδες και εφαρμογές σχετικές με αυτά τα θέματα. Τέλος, στο σεμινάριο πραγματοποιήθηκε δράση με την εφαρμογή Goose Chase σε πραγματικό μουσειακό χώρο.
Στην όγδοη και τελευταία κινητικότητα, ο κ. Αντώνης Αντωνίου επισκέφτηκε τη Βιέννη, από τις 26 έως τις 30 Αυγούστου 2024. Στόχος αυτής της εκπαιδευτικής αποστολής ήταν η εμβάθυνση σε μεθοδολογίες διδασκαλίας βασισμένες σε παιχνίδια (Game-Based Learning) και η ανάπτυξη δεξιοτήτων σχεδιασμού μαθημάτων με επίκεντρο την αειφορία.
Κατά τη διάρκεια της κινητικότητας, είχε την ευκαιρία να ανακαλύψει τους τρεις πυλώνες της αειφορίας και τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών: Μέσω πολυμεσικών υλικών και διαδραστικών παιχνιδιών, ο εκπαιδευτικός απέκτησε μια ολοκληρωμένη εικόνα των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών διαστάσεων της αειφορίας. Ακόμη είχε την ευκαιρία να σχεδιάσει δραστηριότητες βασισμένες σε παιχνίδια: Χρησιμοποιώντας τα πιο σύγχρονα εργαλεία ψηφιακής παιχνιδοποίησης, ανέπτυξε καινοτόμες προτάσεις για την ενσωμάτωση του παιχνιδιού στη μαθησιακή διαδικασία.
Υλοποίησε δραστηριότητες βασισμένες σε παιχνίδια: Συγκεκριμένα, εφάρμοσε στην πράξη τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απέκτησε, δημιουργώντας ένα διαδραστικό και ευχάριστο μαθησιακό περιβάλλον. Ακόμη, ο εκπαιδευτικός βελτίωσε τις δεξιότητες σχεδιασμού μαθημάτων: Με τη βοήθεια ενός ειδικά σχεδιασμένου προτύπου, δημιούργησε ένα λεπτομερές σχέδιο μαθήματος με επίκεντρο την αειφορία, ενσωματώνοντας στοιχεία παιχνιδιού. Επιπλέον, συνεργάστηκε με άλλους εκπαιδευτικούς: Συμμετέχοντας σε ομάδες εργασίας, ανέπτυξε συνεργατικές δεξιότητες και αντάλλαξε καλές πρακτικές με άλλους εκπαιδευτικούς από διαφορετικές χώρες.
Η συμμετοχή του κ. Αντώνη Αντωνίου στην κινητικότητα του Erasmus+ στη Βιέννη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια του να ενσωματώσει στοιχεία αειφορίας και παιχνιδιού στη διδακτική του πράξη. Οι νέες γνώσεις και δεξιότητες που απέκτησε θα του επιτρέψουν να δημιουργήσει ένα πιο ενεργό, διασκεδαστικό και ουσιαστικό μαθησιακό περιβάλλον για τους μαθητές του.

Τα αποτελέσματα των εργασιών των σεμιναρίων και της παρακολούθησης σε σχολείο (job shadowing) παρουσιάστηκαν στους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς του σχολείου σε συνεδριάσεις προσωπικού και ακολούθησε εφαρμογή των νέων γνώσεων τόσο στη διδασκαλία των μαθημάτων σε όλες τις τάξεις όσο και σε άλλες ενδοσχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες του σχολείου μας.

Όλες οι κινητικότητες συγχρηματοδοτήθηκαν από το Eυρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+, καταλήγει η ανακοίνωση.