Εκδήλωση αφιερωμένη στον Ακάμα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος TOPIO, στην Ινεια
Εκδήλωση με τίτλο “Akamas in Action”, πραγματοποιήθηκε στο Lara Turtle Museum and Educational Center (Μουσείο Χελώνας), στον οικισμό Ίνεια της Πάφου, το Σάββατο.
Την εκδήλωση διοργάνωσε η ομάδα της J&G Engineering and Architecture Ltd. που αποτελεί τον συμμετέχοντα εταίρο στην Κύπρο στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα TOPIO project.
Σύμφωνα με την Δρ. Τζούλια Τζώρτζη, Αρχιτέκτονα Τοπίου, εκ των διοργανωτών, η εκδήλωση στοχεύει να ενημερώσει το κοινό για τους στόχους και τις δράσεις του TOPIO, με έμφαση στην περιοχή του Ακάμα, η οποία αποτελεί μία από τις επτά (7) περιοχές μελέτης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης ανέφερε η Δρ. Τζώρτζη περιελάμβανε σύντομες ομιλίες και δραστηριότητες που αποσκοπούν στην ανάδειξη της περιβαλλοντικής αξίας και σημασίας του τοπίου του Ακάμα.
Ο συντονιστής του TOPIO, Δρ. Δημήτρης Αλεξάκης, από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) παρουσίασε το έργο και τις μεθόδους πρακτικής, εστιάζοντας στο παράδειγμα της Ελλάδας στη μελέτη της περιοχής των Φαλάσαρνων στην Κρήτη.
Παράλληλα, παρουσιάστηκαν, σύμφωνα με δελτίο Τύπου, δεδομένα και αναλύσεις που αφορούν το τοπίο του Ακάμα, εξετάζοντας τη φυσική, πολιτιστική και κοινωνική του διάσταση.
Στη συνάντηση συμμετείχε και η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης που ασχολείται κυρίως με τη διάδοση και διάχυση του προγράμματος.
Ο Ακάμας ως πεδίο δράσης
———
Η Δρ. Τζώρτζη σε δηλώσεις της ανέφερε πως η χερσόνησος του Ακάμα αποτελεί ένα από τα πιο πολύτιμα φυσικά και πολιτιστικά τοπία της Κύπρου. Ωστόσο, οι πιέσεις από τον τουρισμό, την οικιστική ανάπτυξη και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν οδηγήσει σε αλλοιώσεις του Τοπίου.
Μέσω του TOPIO, οργανώνονται δράσεις ενημέρωσης του κοινού που επισκέπτονται και ζουν στην ευρύτερη περιοχή του Ακάμα, επισκέψεις στο δασικό κομμάτι μέσω πεζοποριών, εργαστήρια και ερευνητικές δραστηριότητες που στοχεύουν στην ενημέρωση και προστασία του Ακάμα καθώς και την ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.
Επίσης οι εταίροι από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας της Κρήτης και η Geo systems Hellas έχουν επισκεφτεί τον Ακάμα ενώ αναμένεται να το επισκεφτούν τον Απρίλιο του 2025 οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ρώμης και τον Ιούνιο του 2025 από το Πανεπιστήμιο της Λισαβώνας.
Όπως αναφέρεται στο πλαίσιο του έργου TOPIO θα επιδιωχθεί η σύγκριση του Ακάμα με τις άλλες μελέτες περίπτωσης στην Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Βέλγιο.
Το πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα, με τίτλο TOPIO είναι, προσθέτει, ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα που ανήκει στην κατηγορία των προγραμμάτων Ορίζοντας και συγκεκριμένα Horizon Europe Marie Skłodowska-Curie Actions (MCSA) Staff Exchanges (SE), το οποίο συντονίζεται από Έλληνες ερευνητές κι έχει ως στόχο την ανάπτυξη τεχνικών και μεθοδολογιών για την αξιολόγηση της ποιότητας του τοπίου σε περιοχές υψηλής περιβαλλοντικής σημασίας.
Στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα συμμετέχουν, όπως είπε, επτά (7) ευρωπαϊκές χώρες και συγκεκριμένα η Ελλάδα με τον Συντονιστή το Ίδρυμα Τεχνολογίας κι Έρευνας (ITE-FORTH) που εδρεύει στην Κρήτη, την εταιρία Geo systems Hellas S.A. στην Αθήνα και την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, η Κύπρος με την εταιρεία J&G Engineering and Architecture Ltd.,η Ιταλία με το Πανεπιστήμιο της Ρώμης – Sapienza Università di Roma, η Ισπανία με το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης –Universitad Sevilla,η Πορτογαλλία με το Πολυτεχνείο της Λισαβώνας – Instituto Superior Técnico, το Βέλγιο με το Πανεπιστήμιο της Γάνδης –Universiteit Ghent και η Εσθονία με το GEO University.
Το έργο, όπως αναφέρει, επιδιώκει να αναπτύξει τεχνικές και μεθοδολογίες για την εκτίμηση της ποιότητας του τοπίου στις αγροτικές και προστατευόμενες περιοχές, προωθώντας τη διαφύλαξη και τη βιώσιμη ανάπτυξή τους.
Στο πλαίσιο του έργου, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη συμμετοχή των πολιτών και τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών, όπως η γεωπληροφορική(Geo-information) και η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Inteligent).
Το έργο ξεκίνησε την 1η Δεκεμβρίου του 2023 και ολοκληρώνεται στις 30 Νοεμβρίου του 2027.