Στην Πάφο η πρόεδρος του ΣΠΕΚ Σίσσυ Σιγιουλτζή – Ρουκά, στήνοντας γέφυρες πολιτισμού
Στην Κύπρο για σειρά συναντήσεων και επαφών σε Λεμεσό, Πάφο, Λευκωσία και Λάρνακα με επιστήμονες, καλλιτέχνες και δημιουργούς, βρίσκεται η πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) Σίσσυ Σιγιουλτζή – Ρουκά.
Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) λειτουργεί ως γέφυρα δικτύωσης που ενώνει τους απανταχού Έλληνες με κοινό σκοπό την προβολή και διάδοση των αξιών του ελληνισμού, είπε η κ. Σιγιουλτζή-Ρουκά, η οποία επισκέπτεται την Πάφο. Στόχος τους, συνέχεισε, είναι η ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας, η διατήρηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και η προώθηση των τεχνών και των γραμμάτων σε διεθνές επίπεδο.
Μέσα από τον ΣΠΕΚ, συνέχισε, «θέλουμε να αναδείξουμε την οικουμενικότητα του ελληνικού πολιτισμού, προάγοντας την ειρήνη, τον ανθρωπισμό και τη δημιουργικότητα». Το όραμά τους, είπε, είναι «να δημιουργήσουμε έναν παγκόσμιο χώρο πολιτιστικής ανταλλαγής, όπου οι αξίες της παράδοσης συναντούν τη σύγχρονη δημιουργία και η ελληνική γλώσσα και τέχνη διατηρούνται ζωντανές σε κάθε γωνιά του κόσμου».
Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η κ. Σιγιουλτζή εξέφρασε την ικανοποίηση της για την επίσκεψη της στην Κύπρο, «έναν τόπο βαθιά συνδεδεμένο με την πολιτιστική μας κληρονομιά», όπως είπε. «Ένας ζωντανός φορέας ιστορίας και τέχνης, η Κύπρος αποτελεί ιδανικό πεδίο για την ενίσχυση των πολιτιστικών δεσμών και την ανάπτυξη νέων συνεργασιών», πρόσθεσε.
Οι προγραμματισμένες συναντήσεις σε Λεμεσό, Πάφο, Λευκωσία και Λάρνακα θα της δώσουν, δήλωσε, την ευκαιρία να συζητήσουν με επιστήμονες, καλλιτέχνες και δημιουργούς, ανταλλάσσοντας ιδέες και προοπτικές για το μέλλον του πολιτισμού.
Ερωτηθείσα κατά πόσο υπάρχουν πολλοί Κύπριοι μέλη του Συνδέσμου η κ. Σιγιουλτζή ανέφερε πως έχουν την τιμή να συνεργάζονται με πολλούς Κύπριους δημιουργούς, λογοτέχνες, καλλιτέχνες και επιστήμονες.
Η συμμετοχή τους είναι καθοριστική για την επιτυχία του Συνδέσμου, συνέχισε, καθώς προσφέρουν τη δική τους μοναδική προοπτική και συμβάλλουν στην προβολή της κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς σε διεθνές επίπεδο. «Η Κύπρος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της δράσης μας, και η συνεργασία μας με τοπικούς φορείς και δημιουργούς ενισχύει την αποστολή μας», σημείωσε.
Η ίδια η κ. Σιγιουλτζή έχει πολυπολιτισμική καταγωγή. «Από τη μία πλευρά, οι ρίζες μου φτάνουν στη Φραγκο-Λεβαντίνικη παράδοση, με καταγωγή από την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Χίο, τη Σμύρνη και το Ουσάκ, Θεσσαλονίκη, ενώ από την άλλη πλευρά, η οικογένειά μου έχει ρίζες από την Κωνσταντινούπολη, την Αδριανούπολη και το Λουλέ Μπουργκάς».
Όπως ανέφερε μεγάλωσε ανάμεσα σε γεύσεις και αρώματα Ανατολής και Δύσης, ανάμεσα σε γλυκά αμυγδαλωτά και μπακλαβάδες, σε φρέσκα μύδια της Μακεδονίας και σε λαχταριστές πολίτικες λιχουδιές με αρώματα μαστίχας, κανέλας και μαχλεπιού. Στο σπίτι της θυμάται αντηχούσαν λόγια γαλλικά και ιταλικά, νανουρίσματα, ταχταρίσματα, μνήμες από βεγγέρες, μουσικές ρεμπέτικες, Αττίκ, βαλς και ταγκό, παραμύθια της Ανατολής και της Μεσογείου, ιστορίες ανθρώπων των γραμμάτων, αλλά και εμπόρων, ταξιδευτών, οραματιστών. Αυτή η πολυπολιτισμική καταγωγή διαμόρφωσε, όπως είπε, και το όραμα της για έναν πολιτισμό χωρίς σύνορα, γεμάτο από ποικιλία και δημιουργική συνύπαρξη.
Ερωτηθείσα πώς προωθεί το όραμα του ελληνισμού σε όλο τον κόσμο η κ. Σιγιουλτζή ανέφερε πως αυτό γίνεται χρησιμοποιώντας την τεχνολογία και τα ψηφιακά μέσα. Όπως εξήγησε μέσω του διαδικτυακού τους κόμβου cultural-association.org, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, των ενημερωτικών τους δελτίων «ΩΡΕΣ», των περιοδικών τους εκδόσεων, του SOLOMOS Web Radio TV και των διεθνών συνεργασιών τους, προβάλλουν την ελληνική γλώσσα, τη λογοτεχνία, τις τέχνες και την παράδοση. Διοργανώνουν επίσης φεστιβάλ, συνέδρια και εκδόσεις, ενώ παράλληλα ενισχύουν την πολιτιστική διπλωματία με αποστολές και συνεργασίες σε διεθνές επίπεδο. «Ο πολιτισμός μας δεν είναι στατικός· εξελίσσεται, μεταλαμπαδεύεται και αγγίζει ανθρώπους κάθε ηλικίας και εθνικότητας», κατέληξε.