Αδιαπραγμάτευτη η δέσμευση της για προστασία Ακάμα, λέει η Α.Θεοδοσίου

Αδιαπραγμάτευτη η δέσμευση της για προστασία Ακάμα, λέει η Α.Θεοδοσίου

Σταθερή και αδιαπραγμάτευτη παραμένει η δέσμευση της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και Ευημερίας Ζώων Αντωνίας Θεοδοσίου για την προστασία και την ανάδειξή του Ακάμα, προσθέτοντας πως θα συνεχίσει να εργάζεται με το ίδιο πάθος από οποιαδήποτε θέση για τη διατήρηση της μοναδικότητάς του.
Χαιρετίζοντας το Σάββατο την εκδήλωση «Ακάμας in ACTION», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού χρηματοδοτούμενου ερευνητικού έργου TOPIO η κ. Θεοδοσίου τον χαιρετισμό της οποίας ανέγνωσε η Λειτουργός του Γραφείου Επιτρόπου Περιβάλλοντος και Ευημερίας των Ζώων Φιλιώ Ιουλιανού σημείωσε πως προσβλέπει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα συμπεράσματα του έργου TOPIO, καθώς είναι βέβαιη ότι θα συνεισφέρουν ουσιαστικά στις προσπάθειες για την προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη του Ακάμα.
Ο Ακάμας υπήρξε πάντοτε ένας τόπος με ξεχωριστή σημασία για την ίδια.
Η επιλογή της χερσονήσου του Ακάμα ως μία από τις επτά περιοχές μελέτης του προγράμματος δεν είναι διόλου τυχαία, είπε, σημειώνοντας πως πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες περιοχές της Κύπρου, όπου συνδυάζεται ο μοναδικός φυσικός θησαυρός με την πολιτιστική, κτιστή και άυλη κληρονομιά καθώς και με το παραδοσιακά ανθρωπογενές τοπίο.
Η κληρονομιά αυτή οφείλεται πρώτιστα συνέχισε στους ανθρώπους του Ακάμα, οι οποίοι αγαπούν, σέβονται και διαφυλάσσουν τον τόπο τους, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διατήρησή του καθώς και σε πολλούς άλλους που γνώρισαν αυτή την κληρονομιά, την μελέτησαν και την σέβονται εξίσου.
Λαμβανομένων των πιο πάνω υπόψη, το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και Ευημερίας των Ζώων ευχαρίστως αποδέχτηκε την πρόσκληση να μετέχει στη Συμβουλευτική Επιτροπή του έργου TOPIO. Το έργο αυτό τόνισε, με τη χρήση καινοτόμων εργαλείων όπως είναι η γεωπληροφορική, η τεχνητή νοημοσύνη και η συλλογή τοπικής γνώσης, φιλοδοξεί να αναπτύξει μεθοδολογίες για την αξιολόγηση της ποιότητας του τοπίου, προωθώντας τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.
Πρόσθεσε πως είναι ιδιαίτερα συμβολικό ότι η σημερινή εκδήλωση φιλοξενείται στο Μουσείο και Εκπαιδευτικό Κέντρο Χελώνας, ένα έργο που ανεγέρθηκε στην Ίνεια, και το οποίο αντικατοπτρίζει το ενδιαφέρον του Διαμερίσματος Ίνειας για την ανάδειξη των θαλάσσιων ειδών τού Ακάμα αλλά, παράλληλα, και τη στήριξη της Πολιτείας στη δημιουργία και λειτουργία του.
Η Πολιτεία, αναγνωρίζοντας τη μοναδικότητα της Χερσονήσου του Ακάμα, στην προσπάθειά της για αναγνώριση της σημαντικής οικολογικής και πολιτιστικής της αξίας έχει προωθήσει συνέχισε, σημαντικά έργα, και σε συνεργασία με τις Κοινότητες, για την προώθηση της τοπικής κληρονομιάς και την ευαισθητοποίηση του κοινού και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη δημιουργία Θεματικών Κέντρων, το Περιφερειακό Πολυδύναμο Κέντρο Ακάμα στον Κάθικα, το Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης Πτηνοπανίδας και Χερσαίας Χλωρίδας Ακάμα στον Κάθικα και το Περιφερειακό Κέντρο Αγροτικής Ζωής και Παράδοσης στη Δρούσεια.
Η κ Θεοδοσίου ανέφερε ακόμη πως το Γραφείο της μετέχει στο πρόγραμμα ΤΟΡΙΟ γιατί θεωρεί ότι αυτό εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική για την ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, όπου η επιστημονική έρευνα και η τοπική γνώση αλλά και η συμμετοχικότητα διαδραματίζουν καίριο ρόλο.
«Οι πολίτες δεν είναι παρατηρητές, αλλά ενεργοί συμμέτοχοι στη λήψη αποφάσεων», σημείωσε.
Σύμφωνα με την Επίτροπο, «η τοπική γνώση και εμπειρία είναι ανεκτίμητες και, συνδυασμένες με την επιστημονική έρευνα, μπορούν να οδηγήσουν σε λύσεις που θα διασφαλίσουν ότι ο Ακάμας θα παραμείνει αυτός ο μοναδικός τόπος που γνωρίζουμε και αγαπάμε».