Αντιδράσεις στην Επ. Παιδείας για εγγραφές μαθητών με κριτική σε αναφορές
Σε έντονο κλίμα διεξήχθη την Τετάρτη η συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού όπου συζητήθηκε το ζήτημα που προέκυψε με τις ηλεκτρονικές εγγραφές των μαθητών δημοτικού, με Βουλευτές να επικρίνουν αναφορές στην πλατφόρμα όπως «Γονέας 1» και «Γονέας 2» και να κάνουν λόγο για ευθύνη του Υπουργείου για μη έγκαιρη εκπαίδευση του βοηθητικού γραμματειακού προσωπικού. Το Υπουργείο Παιδείας υποστήριξε ότι έγινε υπερβολικός θόρυβος για το ζήτημα, σημειώνοντας ότι οι εγγραφές μέσω της πλατφόρμας eΔΕΑ ξεπέρασαν το 90%.
Εντός της Επιτροπής ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Γιώργος Παντελή είπε ότι η πλατφόρμα eΔΕΑ είναι ένα συγχρηματοδοτούμενο έργο της τάξης των 30 εκατομμυρίων ευρώ με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη βελτίωση των σχολικών μονάδων.
Τα διάφορα κομμάτια του εν λόγω συστήματος, όπως είπε ο κ. Παντελή, αφορούν την εγγραφή των μαθητών, το προφίλ του μαθητή όπου μέσα στον ψηφιακό του φάκελο θα υπάρχει όλη η πορεία του στο σχολείο μέχρι την αποφοίτησή του. Σημείωσε ότι υπήρξε και πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος με πλήρη επιτυχία και εντός του 2025 θα ακολουθήσουν και άλλες προσθήκες στην πλατφόρμα.
Σε σχέση με τις επίμαχες αναφορές στην πλατφόρμα εγγραφής, ο κ. Παντελή είπε ότι η εγγραφή πιστοποίησης στο σύστημα του γονέα/κηδεμόνα γίνεται μέσα από το Cylogin και εμφανίζονται τα στοιχεία του μαθητή που αντλούνται από το Τμήμα Πληθυσμού και Μετανάστευσης. Εξήγησε ότι το «Γονέας 1/Κηδεμόνας 1» και «Γονέας 2/Κηδεμόνας 2» δεν είχαν να κάνουν με τη σχέση τους με τους μαθητές αλλά με το ποιος γονέας χρησιμοποιούσε πρώτος το σύστημα και ήταν κάτι που αφορούσε εσωτερικά το σχολείο. Επεσήμανε ότι η ταυτοποίηση των γονέων ως πατέρας και ως μητέρα, γινόταν κανονικά μέσω του συστήματος.
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας διευκρίνισε ότι το Υπουργείο δεν προωθεί κάποια συγκεκριμένη ατζέντα δηλώνοντας ότι το ζήτημα του «Γονέα 1» και «Γονέα 2» δεν υφίσταται για το Υπουργείο.
Επιπλέον, υπέδειξε ότι το σύστημα απαιτεί την υποβολή όλων των απαραίτητων εντύπων για την ολοκλήρωση της εγγραφής και υπογράμμισε ότι η νέα διαδικασία μείωσε τον φόρτο εργασίας του προσωπικού και ότι το 90% των γονέων ολοκλήρωσαν επιτυχώς την εγγραφή μέσω της πλατφόρμας.
Σχετικά με τις αντιδράσεις για τη δυνατότητα απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών, ο κ. Παντελή εξήγησε ότι το σύστημα απλώς αποτύπωσε τον υφιστάμενο κανονισμό. Διευκρίνισε ότι η υποβολή αιτήματος για απαλλαγή δεν συνεπάγεται αυτόματα την έγκρισή του. Ο κ. Παντελή είπε επίσης ότι η αναφορά σε «Ελληνοκύπριος» στο πεδίο «Θρησκευτική μειονότητα» ήταν λανθασμένη και συμπεριλαμβανόταν στα σημεία που διορθώθηκαν.
Η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου, αναφέρθηκε στην ανάγκη ψηφιακού εκσυγχρονισμού, μια θετική κατά την ΠΟΕΔ εξέλιξη. Ωστόσο, συνέχισε, η έλλειψη επαρκούς διαλόγου οδήγησε σε προβλήματα και άγχος, ιδίως για τις διευθύνσεις των σχολείων. Υπέδειξε ότι παρατηρήθηκαν ζητήματα όπως η αποδοχή λανθασμένων εγγράφων, σύγχυση με τους όρους «Γονέας 1» και «Γονέας 2», και το φαινόμενο του «εικονικού γονέα».
Στη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας, εκπρόσωποι του βοηθητικού γραμματειακού προσωπικού των σχολείων ανέδειξαν τα προβλήματα κατά τις ηλεκτρονικές εγγραφές. Μεταξύ άλλων, είπαν ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν επιμόρφωσε έγκαιρα το προσωπικό, προκαλώντας πολλαπλά προβλήματα, ενώ ανέφεραν ότι δέχθηκαν και απειλές για κυρώσεις σε εργαζόμενες που δεν συμμετείχαν στη διαδικασία. Παράλληλα, τονίστηκε η έλλειψη επαρκούς βοηθού γραμματειακού προσωπικού και σημείωσαν ότι θα έπρεπε να είχε προηγηθεί έγκαιρη επιμόρφωση, καλύτερος συντονισμός και πλήρης ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων.
Παράλληλα, στη συζήτηση αναδείχθηκε και το ζήτημα του «Εικονικού Γονέα» κάτι που αφορούσε τη διαχείριση από τα σχολεία περιπτώσεων μεταναστών χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα παραμονής στην Κυπριακή Δημοκρατία, όπου το σχολείο προχωρούσε στην εγγραφή. Τέθηκε το ερώτημα σχετικά με τη νομική ευθύνη αυτής της διαδικασίας και ποιος την αναλαμβάνει. Η εκπρόσωπος του Υφυπουργείου Μετανάστευσης διευκρίνισε ότι μέχρι τώρα δεν απαιτούνταν η εμπλοκή του Υφυπουργείου στις εγγραφές μαθητών για το «κίτρινο χαρτί».
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας και Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, ανέφερε ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στη χρήση των όρων «Γονέας 1» και «Γονέας 2», στο ζήτημα της προαιρετικότητας του μαθήματος των θρησκευτικών, και στον λανθασμένο χαρακτηρισμό της ιθαγένειας των Ελληνοκυπρίων ως «θρησκευτική μειονότητα».
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε ότι το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε διορθώσεις των προβληματικών σημείων. Ωστόσο, συνέχισε, αναδείχθηκαν ζητήματα σχετικά με την ανεπαρκή προετοιμασία και εκπαίδευση του προσωπικού. Συγκεκριμένα, όπως είπε, η επιμόρφωση του βοηθητικού και γραμματειακού προσωπικού, καθώς και των διευθυντών, πραγματοποιήθηκε καθυστερημένα και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, γεγονός που οδήγησε σε λάθη και δυσκολίες στην καθοδήγηση των γονέων.
Ο κ. Μυλωνάς επισήμανε επίσης το ζήτημα του ψηφιακού αναλφαβητισμού που εξακολουθεί να υπάρχει σε ορισμένες ομάδες πολιτών, το οποίο περιέπλεξε περαιτέρω τη διαδικασία. Σημείωσε ότι το Υπουργείο Παιδείας παραδέχτηκε το λάθος σχετικά με τον χαρακτηρισμό της ιθαγένειας των Ελληνοκυπρίων ως «θρησκευτική μειονότητα».
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, είπε ότι οι αναφορές σε «Γονέα 1» και «Γονέα 2» στην εσωτερική επεξεργασία της πλατφόρμας πρέπει να αφαιρεθούν, καθώς δεν υπάρχει νομικό έρεισμα για αυτές.
Ο κ. Κάρουλλας υπογράμμισε ότι η ψηφιακή μετάβαση πρέπει να γίνεται με σεβασμό στις αρχές και αξίες της κυπριακής κοινωνίας, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ΔΗΣΥ για την οικογένεια με πατέρα και μητέρα ως αδιαπραγμάτευτους πυλώνες. Επίσης, χαρακτήρισε απαράδεκτη την υποβάθμιση του υποχρεωτικού μαθήματος των θρησκευτικών και την επιλογή στην πλατφόρμα εγγραφής «Ελληνοκύπριος» ως θρησκευτική μειονότητα.
Παρά τις διορθώσεις που έγιναν, ο Βουλευτής ζήτησε από το Υπουργείο Παιδείας να λογοδοτήσει πολιτικά, σημειώνοντας ότι ο εκσυγχρονισμός πρέπει να γίνεται στη βάση των κοινωνικών επιδιώξεων. Επέκρινε την εφαρμογή του έργου χωρίς επαρκή έλεγχο και δοκιμή.
Ο κ. Κάρουλλας αναφέρθηκε επίσης στα χρόνια προβλήματα του βοηθητικού γραμματειακού προσωπικού στα δημοτικά σχολεία, τονίζοντας ότι οι υπάρχοντες υπάλληλοι δεν επαρκούν για τις αυξημένες απαιτήσεις. Κάλεσε το Υπουργείο Παιδείας να μελετήσει το θέμα και να ετοιμάσει σχετική πρόταση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άντρος Καυκαλιάς, δήλωσε ότι το ΑΚΕΛ δεν έχει αντίρρηση στην εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικών εγγραφών, ωστόσο επισήμανε ότι υπήρξαν σημαντικά προβλήματα κατά την υλοποίησή του.
Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής είπε ότι δεν δόθηκε επαρκής υποστήριξη στους γονείς και κηδεμόνες, ιδιαίτερα κατά το μεταβατικό στάδιο. Επιπλέον, δεν προσφέρθηκε εναλλακτική επιλογή σε άτομα που, για διάφορους λόγους, δεν μπορούσαν να προχωρήσουν στην ηλεκτρονική εγγραφή.
Ο κ. Καυκαλιάς υπογράμμισε επίσης την έλλειψη υποστήριξης προς το γραμματειακό προσωπικό των σχολικών μονάδων, το οποίο κλήθηκε να εφαρμόσει το νέο σύστημα χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία. Παράλληλα, ανέφερε ότι υπήρξαν προβλήματα σχετικά με την ανεπαρκή ενημέρωση των γονέων για τη νέα διαδικασία.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ επεσήμανε ότι το Υπουργείο Παιδείας όφειλε να είχε προγραμματίσει έγκαιρα τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής εγγραφής. Η έλλειψη σωστού προγραμματισμού, σύμφωνα με τον κ. Καυκαλιά, οδήγησε στα προβλήματα που παρατηρήθηκαν κατά την εφαρμογή του νέου συστήματος.
Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, αναφέρθηκε στη συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Παιδείας σχετικά με το ζήτημα των εγγραφών μαθητών, το οποίο έθεσε και το κόμμα του. Ο κ. Ιωάννου εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια για τις αναφορές στην πλατφόρμα εγγραφής, όπως η χρήση των όρων «Γονέας 1» και «Γονέας 2» αντί για μητέρα και πατέρας, καθώς και η επιλογή «θρησκευτική μειονότητα» αντί για καταγωγή. Αναφέρθηκε ακόμα και στον «εικονικό γονέα όπου εγγράφονταν παράνομοι μετανάστες στα σχολεία, αντί να καλούμε την Αστυνομία να τους συλλάβει και να τους απελάσει».
Ο Βουλευτής δήλωσε ότι το Υπουργείο Παιδείας ότι δεν έδωσε επαρκείς εξηγήσεις για τις αλλαγές αυτές και δεν ανέλαβε ευθύνη για τις αποφάσεις. Υποστήριξε ότι αυτές οι αλλαγές αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής του Υπουργείου και κάλεσε την Υπουργό Παιδείας να διευκρινίσει αν πρόκειται για δική της πολιτική ή αν προέρχεται από οπουδήποτε αλλού.
Ο κ. Ιωάννου εξέφρασε τη θέση ότι αυτές οι αλλαγές αποτελούν προσπάθεια επιβολής της «woke agenda» στα σχολεία και την κοινωνία. «Ως ΕΛΑΜ στεκόμαστε απέναντι σε όλο αυτό το αίσχος και λέμε ότι θα παρεμβαίνουμε δυναμικά σε οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια», είπε.
Τέλος, ο Βουλευτής αναφέρθηκε σε ένα επίσημο ερωτηματολόγιο του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο περιλαμβάνει την επιλογή «άλλο» στην ερώτηση για το φύλο, εκτός από «άνδρας» και «γυναίκα». Κάλεσε την Υπουργό Παιδείας να εξηγήσει τι σημαίνει αυτή η επιλογή και να διευκρινίσει τη θέση του Υπουργείου σχετικά με το ζήτημα του φύλου.
Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης-Συνεργασία, Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε ότι σχετικά με τις εγγραφές μαθητών, αναγνωρίζονται μόνο ο πατέρας, η μητέρα και ο νομικός κηδεμόνας, χαρακτηρίζοντας λάθος την εισαγωγή όρων όπως «Γονέας 1» και «Γονέας 2». Κάλεσε το Υπουργείο Παιδείας να είναι πιο προσεκτικό στο μέλλον για αποφυγή παρόμοιων σφαλμάτων.
Ακόμη, ο κ. Τρυφωνίδης δήλωσε ότι το μάθημα των θρησκευτικών πρέπει να παραμείνει υποχρεωτικό για τους Ελληνοκύπριους μαθητές, με επιλογή απαλλαγής μόνο για μαθητές με μεταναστευτική βιογραφία. Εξέφρασε υποστήριξη στις ηλεκτρονικές εγγραφές, αναγνωρίζοντας την ανάγκη διόρθωσης κάποιων ατελειών.
Τέλος, αναφέρθηκε στο πρόβλημα υποστελέχωσης του γραμματειακού προσωπικού στα σχολεία, ζητώντας από το Υπουργείο Παιδείας συγκεκριμένη πρόταση για επαρκή στελέχωση και μισθολογική εξέλιξη των γραμματέων και επιμελητών.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παιδείας διαπιστώθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι οδηγίες για τις αμφιλεγόμενες αλλαγές στις φόρμες εγγραφής μαθητών δόθηκαν από την Υπουργό Παιδείας. Ως εκ τούτου, η Υπουργός φέρει ακέραιη την ευθύνη για τα όσα συνέβησαν, είπε.
Ο Βουλευτής εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την απουσία της Υπουργού από τη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να είχε παραστεί για να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις που όλοι ανέμεναν.
Επιπλέον, ο κ. Θεμιστοκλέους άσκησε κριτική στην Υπουργό Παιδείας, υποστηρίζοντας ότι είναι αδιανόητο να μη γνωρίζει βασικά στοιχεία του εκπαιδευτικού συστήματος. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η Υπουργός θα έπρεπε να γνωρίζει ότι το μάθημα των θρησκευτικών είναι υποχρεωτικό για όλους τους Κύπριους πολίτες, με εξαίρεση μόνο τους πιστούς των τριών επίσημα αναγνωρισμένων θρησκειών στην Κύπρο.