E/κ και Τ/κ χαιρέτισαν την ολοκλήρωση των έργων συντήρησης στο Νερόμυλο /Υδραγωγείο στη Χρυσοχού

E/κ και Τ/κ χαιρέτισαν την ολοκλήρωση των έργων συντήρησης στο Νερόμυλο /Υδραγωγείο στη Χρυσοχού

Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι κάτοικοι του χωριού Χρυσοχού χαιρέτισαν την ολοκλήρωση του έργου της συντήρησης στο Νερόμυλο/Υδραγωγείο στη μικρή κοινότητα .

Την τελετή για την ολοκλήρωση των έργων συντήρησης στο Νερόμυλο/Υδραγωγείο στην κοινότητα Χρυσοχού, πραγματοποίησε σήμερα η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Όπως έχουμε ήδη δει σε άλλα μικρά χωριά, η σημασία των μνημείων στην καρδιά και στις αναμνήσεις των ανθρώπων συχνά υπερκαλύπτει αυτήν στην κοινότητα.

Η αποκατάσταση του νερόμυλου / υδραγωγείου Χρυσοχούς και ο τρόπος που αυτό το έργο χαιρετίστηκε από τους κατοίκους της περιοχής μας δίνει την ελπίδα ότι το έργο μας γίνεται αντιληπτό ως σημαντικό για την ειρήνη στην Κύπρο και ως μια πηγή για την αειφόρο ανάπτυξη και τη συμφιλίωση” ανέφεραν στο πλαίσιο της εκδήλωσης οι Τάκης Χατζηδημητρίου και Ali Tuncay, εκ μέρους της Τεχνικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Από την πλευρά του η Michela Foresti, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , ανέφερε πως τα επιτεύγματα της Τεχνικής Επιτροπής , αποτελούν ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα για το πώς , “ οι Κύπριοι μπορούν να εργαστούν μαζί για να προστατεύσουν την κοινή κληρονομιά για τις μελλοντικές γενιές”.

Εξάλλου ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Χρυσοχού Ανδρέας Κουνιαϊδης , ανέφερε πως αποτελεί μια αληθινή ευλογία ότι αυτός ο νερόμυλος δεν αφέθηκε να καταστραφεί.

Τώρα συνέχισε, “ ο νερόμυλος θα παραμείνει εδώ για τις μελλοντικές γενιές για να μάθουν πώς αυτοί οι μύλοι λειτουργούσαν πριν από την ανάπτυξη των σύγχρονων μηχανικών συσκευών”.

Εξάλλου ο Metin Ertop, ένας πρώην κάτοικος του χωριού, ο οποίος αφιερώνει σήμερα τον ελεύθερο χρόνο του για να συλλέξει τις αναμνήσεις και φωτογραφίες του χωριού ανέφερε στο UNDP πως μετά από τόσα χρόνια αισθάνεται πάρα πολύ συνδεδεμένος με το χωριό , με τα παλιά πέτρινα σπίτια του, το τζαμί, και την παλιά του γέφυρα.

“Η αποκατάσταση του Νερόμυλου / Υδραγωγείου μας κάνει πολύ χαρούμενους και μας δίνει την ελπίδα ότι το χωριό μας, όπως το θυμόμαστε θα συνεχίσει να είναι εκεί για να το δουν τα παιδιά μας και οι επόμενες γενιές” , είπε.

Επίσης στο πλαίσιο της εκδήλωσης μίλησαν η Έυη Φιούρη που έχει την ευθύνη του έργου και εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων ο Οσκέ Σαμίογλου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται σε στενή συνεργασία με την Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά και το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών για τη διατήρηση της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κύπρο από την αρχή των εργασιών της σε αυτόν τον πολύ σημαντικό τομέα για τη συμφιλίωση και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, εργασίες οι οποίες χρηματοδοτούνται από την ΕΕ στο πλαίσιο του ειδικού προγράμματος οικονομικής βοήθειας για την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Όπως αναφέρθηκε ο Νερόμυλος / Υδραγωγείο είναι ένα εντυπωσιακό συγκρότημα που αποτελείται από διάφορες δομές διαφόρων περιόδων κατασκευής με ειδική πολιτιστική σημασία.

Οι εργασίες, που υλοποιήθηκαν από το UNDP, ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2015 και ολοκληρώθηκαν τον Φεβρουάριο του 2016, με κύριο στόχο την αποκατάσταση των πέτρινων κτισμάτων ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω πιθανή κατάρρευση.

Όλα τα έργα έχουν γίνει με σεβασμό και διατήρηση στον αυθεντικό χαρακτήρα και την ταυτότητα του αρχικού κτιρίου.

Σημειώνεται πως μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα οι νερόμυλοι αποτελούσαν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ζωής στην κυπριακή ύπαιθρο. Οι νερόμυλοι ήταν τόποι κοινωνικής αλληλεπίδρασης.

Σήμερα, διατηρημένα και αποκαταστημένα, τα μνημεία , μπορούν να επιστρέψουν για να έχουν έναν ισχυρό ρόλο στην οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ των ανθρώπων.

Ειδικότερα, οι εργασίες συντήρησης στο Νερόμυλο και Υδραγωγείο περιλάμβαναν: αποκατάσταση των πέτρινων τοίχων συμπεριλαμβανομένης της επισκευής των κατεστραμμένων τειχών και συναρμολόγηση των μυλόπετρων˙ απομάκρυνση της βλάστησης που προκαλεί ζημιά και ψέκασμα με κατάλληλα υλικά για την πρόληψη μελλοντικής (επανα)φύτρωσης˙ αποκατάσταση της στέγης˙ εγκατάσταση νέας πόρτας˙ κατασκευή νέου τοίχου υποστήριξης για το υδραγωγείο˙ αποκατάσταση πέτρινων σκαλοπατιών˙ διατήρηση και προστασία των υφιστάμενων υλικών (πέτρα και ξύλο) του μηχανισμού του μύλου και της διαχείρισης των ομβρίων υδάτων.

Ο πάνω όροφος του σπιτιού των υδρομυλωνάδων έχει επίσης αποκατασταθεί, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης πορτών και παραθύρων.

Τα έργα έχουν χρηματοδοτηθεί πλήρως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το ποσό περίπου των 107.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον Τάκη Χατζηδημητρίου , ο Νερόμυλος / Υδραγωγείο είναι το τρίτο έργο της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά που ολοκληρώνεται στη περιοχή της Πάφου μετά το Χαμάμ της Πάφου και το Τζαμί στην Ευρέτου που ολοκληρώθηκε το 2015.

Στην περιοχή της Πάφου συνέχισε, προετοιμάζονται τουλάχιστον πέντε νέα σχέδια επίσης για το Χαμάμ (κοντά στο τάφο του Χασάν Αγά), για το μιναρέ του τζαμιού Ebubekir και για τα δύο τζαμιά στον Άγιο Νικόλαο και στον Άγιο Ιωάννη.

Σημειώνεται ότι η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά λειτουργεί σύμφωνα με τον αμοιβαία συμφωνημένο μηχανισμό για τη διατήρηση της κοινής κληρονομιάς του νησιού. Το 2009 η Συμβουλευτική Επιτροπή συστάθηκε με απόφαση των δύο ηγετών ως εκτελεστικό όργανο της Επιτροπής. Στόχος του Διοικητικού Συμβουλίου είναι να προστατεύσει, διατηρήσει και διευκολύνει τη διατήρηση, φυσική προστασία και αποκατάσταση (συμπεριλαμβανομένης της έρευνας, μελέτης και επισκόπησης) της ακίνητης πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου. Ο μηχανισμός αυτός επιτρέπει για τις πρακτικές πτυχές της διατήρησης να θεωρούνται μή πολιτικό ζήτημα, έτσι ώστε πρακτικά μέτρα να μπορούν να ληφθούν για τη βελτίωση της κατάστασης στο έδαφος.

Σε σχέση με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών – Συνεταιρισμός για το Μέλλον (UNDP-PFF), η Συμφωνία για τη σύσταση της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη Διατήρηση, Φυσική Προστασία και Αποκατάσταση της Ακίνητης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου αναγνωρίζει έναν ιδιαίτερο ρόλο στο UNDP στην Κύπρο ως ένα πολιτικώς αποδεκτό φορέα υλοποίησης και από τις δύο κοινότητες.

Γι `αυτό το λόγο, το UNDP-PFF ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να γίνει ο κύριος συντονιστής βάσει του οποίου θα υλοποιηθεί το έργο προωθώντας το διάλογο, τη συνεργασία και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Τέλος από το 2012 περίπου €8,1 εκατομμύρια από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υλοποίηση των προτεραιοτήτων της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά για τη διατήρηση σε όλο το νησί της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κύπρο, καθιστώντας την τον μεγαλύτερο υποστηρικτής των εργασιών της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά στην Κύπρο.

( ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΧΡ)