Η 4η έκδοση του”Forever Is Now” επέστρεψε στις Πυραμίδες της Γκίζας
Η τέταρτη έκδοση του “Forever Is Now” επέστρεψε στις Πυραμίδες της Γκίζας, μετατρέποντας το αρχαίο οροπέδιο σε ένα υπαίθριο μουσείο που γιορτάζει τη σύγχρονη τέχνη και τη διαπολιτισμική συνεργασία. Από τις 24 Οκτωβρίου έως τις 16 Νοεμβρίου 2024, 12 διεθνείς καλλιτέχνες χρησιμοποιούν τις Πυραμίδες τόσο ως σκηνικό όσο και ως μούσα, επανασχεδιάζοντας το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO μέσα από διάφορους πολιτιστικούς φακούς. Το υλικό στάλθηκε από συμπολίτη μας που επισκέπτεται αυτή την περίοδο την Αίγυπτο και φυσικά την έκθεση. Στην έκθεση συμμετάσχουν για πρώτη φορά καλλιτέχνες από την Ασία, συμπεριλαμβανομένου του Ik-Joong Kang από τη Νότια Κορέα που έφερε τα ψηφιδωτά του με την υπογραφή του στις Πυραμίδες. Κάθε κομμάτι τονίζει τη συλλογική μνήμη που συνδέει το παρελθόν και το παρόν, ένα θέμα που απηχεί πολλά άλλα στην παράσταση.
Η Nadine Abdel Ghaffar, ιδρύτρια και επιμελήτρια της έκθεσης, αναφέρει πως το θέμα της φετινής έκδοσης βασίζεται στην ιδέα της τέχνης ως εργαλείου για εξερεύνηση και ανακάλυψη. Ακριβώς όπως οι αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν στρώματα της ιστορίας, οι καλλιτέχνες αποκαλύπτουν νέες ερμηνείες του παρελθόντος μέσα από τα σύγχρονα έργα τους. Μοναδιά έργα τέχνης φιλοξενούνται στην έκθεση προκαλώντας τον θαυμασμό των επισκεπτών. «Αυτές οι καινοτόμες προσεγγίσεις δείχνουν πώς η σύγχρονη τέχνη εξελίσσεται και προσαρμόζεται σε νέα τεχνολογικά τοπία», συνεχίζει η επιμελήτρια. Η έκθεση φιλοξενείται πλησίον των πυραμίδων , στους τάφους των βασιλιάδων της Αιγύπτου των Φαράω.
Συνδυάζοντας διαφοροποιημένες αφηγήσεις χρόνου, χώρου και υλικού, τα έργα εξερευνούν τα πάντα, από την ιερή γεωμετρία και τη μυθολογία έως τη σύγχρονη αφαίρεση και την ψηφιακή καινοτομία, σύμφωνα με την επιμελήτρια της έκθεσης. Ανάμεσα στα έργα και το έργο Κορεάτη το 4 Temples που συνοδεύεται από το τραγούδι Arirang, όπως αναφέρθηκε από γνωστικούς εθελοντές . Οι στίχοι του τραγουδιού που είναι γραμμένοι σε πολύχρωμους κύβους συνδέει τα δύο μέρη της Κορέας, παρά τον διαχωρισμό. Μάλιστα το τραγούδι είναι γραμμένο στα Κορεάτικά, τα Αραβικά, Ιερογλυφικά και με Λατινικούς χαρακτήρες. Την έκθεση επισκέφτηκαν διάσημοι άραβες ηθοποιοί ο πρώην διεθνής Michael Owen , σεϊχιδες και πλήθος κόσμου.
Ενθουσιασμό προκαλεί και το έργο με τα καίκια και τα πανιά του ανέμου αλλά ηι σύνθεση στην άμμο που αναφέρεται στην αγάπη. Ανάμεσα στις κατασκευές, αυτή του Αιγύπτιου Αμερικανού σχεδιαστή Hassan Ragab, με την υποστήριξη του Meta, που παρουσιάζει ένα πολυεπιστημονικό έργο που προσφέρει μια νέα προοπτική για το πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αναδιαμορφώσει τη δημιουργική έκφραση, ενώ η Σαουδάραβας καλλιτέχνης Daniah Al Saleh μεταφέρει το κοινό πίσω στη χρυσή εποχή του αιγυπτιακού κινηματογράφου.Μοναδικές κατασκευές σε ένα χώρο μυστηρίου και μυσταγωγίας.