Η Επίτροπος Περιβάλλοντος ξεναγεί φοιτητές στο Φασλί Πάφου

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος ξεναγεί φοιτητές στο Φασλί Πάφου

Φοιτητές θα ξεναγήσει η Επίτροπος Περιβάλλοντος και Ευημερίας Ζώων Αντωνία Θεοδοσίου στο Φασλί που λειτουργεί ως παράδειγμα για την «Πολεοδομία σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές – Σχεδιάζοντας αναπτύξεις/ Σχεδιάζοντας την ανάπτυξη».
Η κ. Θεοδοσίου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «ο τίτλος του θέματος αποτελεί λογοπαίγνιο μεταξύ της διπλής έννοιας της λέξης «ανάπτυξη», η οποία μπορεί να σημαίνει την εγκατάσταση χρήσεων, κατασκευών, οικοδομών, αλλά ταυτόχρονα τη βελτίωση της ευημερίας των ανθρώπων, η οποία πλέον είναι αλληλένδετη με το κλίμα και την βιοποικιλότητα».
Όπως εξήγησε, της ζητήθηκε από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στον Κλάδο Πολεοδομίας του Πανεπιστημίου Frederic και από τον Βύρωνα Ιωάννου με διδάσκοντες τον ίδιο, την Πενέλοπε Βάσκες και την Αγνή Γρηγορίου να τους προτείνει κάποιο θέμα για κάποιο οικισμό με τον οποίο να ασχοληθούν οι φοιτητές τους και να κάνουν προτάσεις σχεδιασμού.
Η θεματολογία τους, συνέχισε, έπρεπε να ήταν Πολεοδομία σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές και έτσι τους πρότεινε το Φασλί.
Ακολούθως, όπως είπε, η Επίτροπος Περιβάλλοντος η πρότασή της έγινε αποδεκτή εκ μέρους τους και επιθυμούν -όπως της αναφέρθηκε- να σχεδιάσουν αναπτύξεις, αλλά και να δείξουν τις ιδέες τους σε περιοχές περιβαλλοντικές. Ετσι την Πέμπτη και Παρασκευή την περιοχή θα επισκεφθούν 35 φοιτητές του Τμήματος για να ξεναγηθούν από την Επίτροπο.
Σύμφωνα με την κ. Θεοδοσίου το πρόγραμμα της Πέμπτης περιλαμβάνει πέρασμα από την Δρούσεια, δίπλα από τον Πιττοκόπο και στη συνέχεια μετάβαση στο Φασλί.
Εκεί θα ακολουθήσει εξερεύνηση στον εγκαταλειμμένο οικισμό όπου υπάρχουν μόνο τρία με τέσσερα σπίτια που έχουν φτιαχτεί και τα χρησιμοποιούν.
Η Επίτροπος Περιβάλλοντος σημείωσε πως στον συγκεκριμένο οικισμό δεν υπάρχει ούτε ρεύμα ούτε νερό και πρόκειται για τουρκοκυπριακής ιδιοκτησίας εγκαταλελειμμένο οικισμό για τον οποίο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον τόσο οι Τοπικές Αρχές της Ανδρολύκου όσο και της Δρούσειας.
Πέραν από την περιήγηση στον μικρό οικισμό η ξενάγηση θα συνεχιστεί και στις Γερακόπετρες που είναι στην Ίνεια. Εκεί, είπε η κ. Θεοδοσίου, θα ενημερώσει τους φοιτητές για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής της Χερσονήσου του Ακάμα, την οικολογική της αξία και το σημερινό της καθεστώς.
Στους φοιτητές του Frederic θα μιλήσει και ο Αντιδήμαρχος Δρούσειας Σωτήρης Κουπάρης και ο Διευθυντής της ΕΤΑΠ Πάφου Νάσος Χατζηγεωργίου για τον Ακάμα και το Φασλί.
Η επίσκεψη των φοιτητών περιλαμβάνει και ξενάγηση από την Επίτροπο Περιβάλλοντος και Ευημερίας Ζώων στο Μουσείο Αγροτικής Ζωής και Παράδοσης της Δρούσειας όπου υπάρχουν και χάρτες του Ακάμα, αλλά και λεπτομέρειες για την βιοποικιλότητα των περιοχών προστασίας, καθώς και για τη ζωή και τη δημιουργία του “παραδοσιακού ανθρώπου” του Ακάμα.
Ετσι, είπε, οι φοιτητές θα έχουν μια σφαιρική αντίληψη για την περιοχή είτε αυτό αφορά τον άνθρωπο, την ανθρώπινη δημιουργία και τη φύση αλλά και το τοπίο, γιατί σημαντικό μέρος του Μουσείου της Δρούσειας είναι και το παραδοσιακά ανθρωπογενές τοπίο του.
Σύμφωνα με την κ. Θεοδοσίου, σ’ αυτό το Μουσείο το οποίο είναι ζωντανό γίνονται και δωρεάν μαθήματα χειροτεχνίας, είτε για παιδιά του σχολείου, είτε για τουρίστες και μεγαλύτερους.
Την Παρασκευή θα η Επίτροπος θα κάνει μια σύντομη προβολή και θα εξηγήσει στους φοιτητές λεπτομερώς για τη Χερσόνησο του Ακάμα και τα δεδομένα της περιοχής, περιλαμβανομένου του Τοπικού Σχεδίου των Κοινοτήτων που έχει ετοιμαστεί αλλά και του Τοπικού Σχεδίου Πέγειας που ολοκληρώνεται αυτή την περίοδο. Οι φοιτητές θα τύχουν ενημέρωσης και από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως από τους Περιβαλλοντιστές και άλλους, κατέληξε η κ. Θεοδοσίου.