Εκτιμούμε πως δεν θα υπάρξουν προβλήματα ύδρευσης Πάφου, λέει ο Α. Γρηγορίου
Με τις ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και με τις επαφές που έχουν γίνει με τον ανάδοχο για την αποκατάσταση της μονάδας αφαλάτωσης στην Πάφο, εκτιμούμε ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα στην ύδρευση της επαρχίας Πάφου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Ανδρέας Γρηγορίου.
Παράλληλα, κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες του Προέδρου του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Πάφου, Χαράλαμπου Πιττοκοπίτη για το υδατικό ισοζύγιο της επαρχίας, ο κ. Γρηγορίου τόνισε πως έπειτα από συναντήσεις με τον Γενικό Ελεγκτή και τον Γενικό Λογιστή της Δημοκρατίας, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ) θα επισπεύσει, στη βάση των νενομισμένων διαδικασιών την προκήρυξη προσφορών για την κατασκευή της κινητής μονάδας αφαλάτωσης στην Πάφο, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού για κατασκευή τεσσάρων κινητών μονάδων αφαλάτωσης εντός του 2025.
Ο κ. Γρηγορίου τόνισε πως ο ευρύτερος σχεδιασμός του Υπουργείου και του ΤΑΥ για αντιμετώπιση του προβλήματος της ανομβρίας και της λειψυδρίας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και την επέκταση των υφιστάμενων μονάδων αφαλάτωσης, όπως επίσης την κατασκευή δύο νέων, μεγάλων μονάδων αφαλάτωσης, με στόχο να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών για σκοπούς ύδρευσης.
Αναφορικά με το πρόβλημα στην Πάφο, μετά την καταστροφή της μονάδας αφαλάτωσης που εξυπηρετούσε την επαρχία, ο κ. Γρηγορίου είπε πως από το πρώτο βράδυ σε επικοινωνία με τον ανάδοχο και στη συνέχεια σε συναντήσεις μαζί του με τους αρμόδιους λειτουργούς ξεκίνησαν οι εργασίες για αποκατάσταση της μονάδας με ενδιάμεσες λύσεις.
«Η προσπάθειά μας είναι να μην δημιουργηθεί πρόβλημα και εκτιμούμε ότι δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην ύδρευση της επαρχίας Πάφου, αξιοποιώντας τα αποθέματα που υπάρχουν και τα δύο διυλιστήρια στα διαθέσιμα φράγματα της περιοχής», πρόσθεσε.
Κληθείς να σχολιάσει τη θέση του κ. Πιττοκοπίτη για κατασκευή δύο νέων φραγμάτων στην Πάφο, για τα οποία έχουν ήδη γίνει μελέτες ο κ. Γρηγορίου είπε πως ο ίδιος δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη και σημείωσε ότι καλό θα ήταν κ. Πιττοκοπίτης να ζητήσει να του δοθούν πλήρης ενημέρωση και πληροφορίες για αυτές τις μελέτες.
Έκανε λόγο για μελέτες που έγιναν πριν από περίπου μια δεκαετία και αξιολογήθηκε τότε ότι δεν προκρίνεται η κατασκευή αυτών των δύο φραγμάτων για τα οποία έκανε αναφορά ο κ. Πιττοκοπίσης.
Επεσήμανε, εξάλλου, πώς η Κύπρος διαθέτει σήμερα γύρω στα 110 φράγματα με αποθηκευτική δυνατότητα γύρω στα 330 εκατ. τόνους νερού.
«Με τις υφιστάμενες μονάδες αφαλάτωσης που έχουμε, παίρνουμε γύρω στις 230.000 με 235.000 τόνους νερού ημερησίως. Αυτό μας δημιουργεί ένα κόστος γύρω στα €10 εκατ. τον μήνα. Είμαστε η χώρα που καταναλώνουμε το περισσότερο ασφαλτωμένο νερό», είπε.
Ο. Γρηγορίου είπε ότι, μέσω του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης επιδοτούμε τους γεωργούς μας να εφαρμόσουν έξυπνα συστήματα άρδευσης με τα οποία θα χρησιμοποιείται λιγότερο νερό, και είπε πως υπάρχει συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να μειωθεί η απώλεια στα συστήματα νερού, που κι αυτό ένα διαχρονικό πρόβλημα.
Ανάδειξε επίσης την ανάγκη ο κάθε πολίτης να διαφοροποιήσει τη νοοτροπία του σε σχέση με την διαχείριση του νερού. «Είναι μια προσπάθεια στην οποία πρέπει να συμμετέχουμε όλοι μας. Όλοι οι πολίτες έχουμε ευθύνη να προστατέψουμε και να χειριστούμε σωστά τις διαθέσιμες ποσότητες νερού που έχουμε στην πατρίδα μας», κατέληξε ο κ. Γρηγορίου.