Κυριάκος Δρουσιώτης : Η  ατιμωρησία είναι η κυριώτερη αιτία διαφθοράς

Κυριάκος Δρουσιώτης : Η ατιμωρησία είναι η κυριώτερη αιτία διαφθοράς

Στις αιτίες , στην έκταση αλλά και στους τρόπους καταπομέλησης της διαφθοράς αναφέρεται ο Κυριάκος Δρουσιώτης Oικονομολόγος Εγκεκριμένος Λογιστής Ελεγκτής πρόεδρος της ΕΤΑΠ Πάφου , πρώην πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου προσθέτοντας πως η ατιμωρησία είναι η κυριώτερη αιτία της διαφθοράς.
Σε δηλώσεις του μετά και από εκδήλωση που διοργάνωσε το Ιεροκήπειο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο στην Πάφο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ράδιο Πάφος , ο κ. Δρουσιώτης που ήταν ο κύριος ομιλητής ανέφερε πως υπάρχουν αρκετά παραδείγματα από την έλλειψη συντονισμού των διαφόρων Υπηρεσιών και Υπουργείων.
Τα συμπεράσματα του σημειώνει τα καταθέτει από τις επαγγελματικές του εμπειρίες στη Κύπρο και στο εξωτερικό, τη συμμετοχή του σε Διοικητικά Συμβούλια, αλλά και την ανταλλαγή απόψεων με πολλούς πολιτειακούς αξιωματούχους και κόσμο που θήτευσε σε διάφορες θέσεις.
Όπως παρατήρησε, «αναλάβαμε εμείς την διακυβέρνηση του Κράτους το 1960, χωρίς εμπειρίες, άπειροι Υπουργοί, Αξιωματούχοι σε διάφορες θέσεις». Είμαστε μικρό μέρος ανέφερε , προσθέτοντας πως κάπου οι πιο πολλοί έβρισκαν τρόπο να επικοινωνούν με την εξουσία.
Προέκυψε το Εθνικό μας πρόβλημα, το Δίκαιο της Ανάγκης το 1964, δημιουργήθηκαν πολιτικά κόμματα, που τα πιο πολλά απέδειξαν στην πορεία ότι τα προσωπικά στίγματα και οι προσανατολισμοί, είχαν κυρίαρχο στοιχείο τις προσωπικές φιλοδοξίες, συμπλήρωσε.
Ο κ. Δρουσιώτης ανέφερε πως σίγουρα η διαφθορά δεν είναι φαινόμενο που ταλανίζει μόνο την Κύπρο, προσθέτοντας ωστόσο, πως οι διάφορες αξιολογήσεις δεν μας κατατάσσουν σε τιμητικές θέσεις. Όπως ανέφερε στη μεσαία κατηγορία διαφθοράς, αλλά με τάση καθόδου στη ζώνη των πιο διεφθαρμένων χωρών, βρίσκεται η Κύπρος μεταξύ 180 κρατών, σύμφωνα με τον τελευταίο Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς (CPI) της Διεθνούς Διαφάνειας (TransparencyInternational).
Στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου (2024) ενώ καταγράφεται προσπάθεια συμμόρφωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με υποδείξεις προηγούμενων ετών, ωστόσο καταδεικνύει ότι υπάρχουν τομείς που καθιστούν το Κράτος μας αναποτελεσματικό σε ότι αφορά τη διαφάνεια, αλλά και τα φαινόμενα διαφθοράς.
Στην έκθεση επίσης επισημαίνεται για την Ελεγκτική Υπηρεσία ότι έχει περιορισμένη πρόσβαση σε πληροφορίες, κάτι που επηρεάζει την ικανότητα της για αποτελεσματικούς ελέγχους. Εξ’ άλλου σημείωσε, δεν χρειαζόμαστε επιβεβαιώσεις ή αξιολογήσεις, όταν βιώνουμε καθημερινά τις συνέπειες της έλλειψης ενός οργανωμένου Κάτους.
Χρηματιστήριο, Κυπριακές Αερογραμμές, Κούρεμα Καταθέσεων, Συνεργατισμός, Διαβατήρια, Βασιλικό, Έργα που δεν τελειώνουν και άλλα τόσα.
Σε μία υπεραπλουστευμένη παρουσίαση των αιτιών που δημιουργούν ιδιαίτερα εμπόδια για τη καταπολέμηση της διαφθοράς, κατατάσσεται συνέχισε, το ανέλεγκτο του Προέδρου της Δημοκρατίας στους διορισμούς των κρατικών Αξιωματούχων. Αυτό έχει συζητηθεί στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής πρόσφατα και μετά σε ημερίδα με τη συμμετοχή Πανεπιστημιακών.
Γενικό συμπέρασμα από τις θέσεις στην Επιτροπή Θεσμών, αλλά και Πανεπιστημιακών, είναι, όπως είπε, ότι « η Βουλή πρέπει να λειτουργεί ως θεσμικό αντίβαρο στις θέσεις του Προέδρου. Το να διορίζει ο Πρόεδρος κρατικούς Αξιωματούχους, αυτό οδηγεί στη διάβρωση των θεσμών», συμπλήρωσε.
Είπε ακόμη, πως η θέση της Νομικής Υπηρεσίας του κράτους είναι ότι οποιαδήποτε πιθανή αναθεώρηση των εξουσιών του Προέδρου, μπορεί να επηρεάσει το ίδιο το πολίτευμα, που είναι δομημένη η Κυπριακή Δημοκρατία.
Στα πάρα πολλά προβλήματα, θεωρούνται αιτία που δημιουργούν εμπόδια για τη καταπολέμηση της διαφθοράς, η μη έγκαιρη απονομή της Δικαιοσύνης, η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στην αστυνομία, οι πιέσεις των πολιτικών κομμάτων για πολλά θέματα, είπε ο κ. Δρουσιώτης .
Πρόσθεσε ακόμη πως τα όπλα καταπολέμησης της διαφθοράς, όπως το Πόθεν `Εσχες και η Ανεξάρτητη Αρχή καταπολέμησης της διαφθοράς, συμβάλλουν μεν σε κάποιο βαθμό. Εκτίμησε ωστόσο πως πιστεύει ότι μπορούν να καταπολεμήσουν ριζικά και αποτελεσματικά την διαφθορά σε σημαντικό καθοριστικό βαθμό. Το ίδιο συνέχισε, και η Ελεγκτική Υπηρεσία που έχει σημαντικό ρόλο και έργο, για τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς, προσθέτοντας πως υπάρχει όμως ατιμωρησία.
Ο κ. Δρουσιώτης ανέφερε πως εκεί που πρέπει να δωθεί έμφαση είναι η επικαιροποίηση των διαδικασιών της Δημόσιας Υπηρεσίας, με τη βοήθεια ξένων επαγγελματιών σε συνεργασία με την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου.
Οι διαδικασίες θα περιορίζουν σημαντικά υπερεξουσίες και ανεξέλεγκτες συμπεριφορές σε πολλές περιπτώσεις, συμπλήρωσε . Είπε ακόμη πως πρόκειται για διαδικασίες που έχουν εγκαταλειφθεί για δεκαετίες χωρίς να γίνονται οι απαραίτητες τροποποιήσεις της Δημόσιας Υπηρεσίας προσθέτοντας παράλληλα πως κάποιες έμειναν από το 1960.
Αυτό πρέπει συνέχισε, να είναι άμεσα σχετιζόμενο με διαδικασίες Παραπομπής (τιμωρίες).
Ο κ. Δρουσιώτης ανέφερε τέλος πως η ατιμωρησία είναι η κυριώτερη αιτία διαφθοράς, σημειώνοντας πως η ετοιμασία των διαδικασιών θα βοηθήσει την Ελεγκτική Υπηρεσία στο έργο της, νοουμένου ότι οι παρατηρήσεις και οι εισηγήσεις της θα αξιοποιηθούν αποτελεσματικά.