Οι επιπτώσεις της απώλειας της βιοποικιλότητας στην Κύπρο από μαθητές του ΙSOP

Οι επιπτώσεις της απώλειας της βιοποικιλότητας στην Κύπρο από μαθητές του ΙSOP

Οι επιπτώσεις της απώλειας της βιοποικιλότητας στην Κύπρο από μαθητές του ΙSOP
Μαθητές της 2ας Γυμνασίου του The International School of Paphos, στο πλαίσιο του προγράμματος «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον: Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφορία», ενός διεθνούς δικτύου και πλατφόρμας για νέους ανθρώπους για να ερευνήσουν, να μελετήσουν και να μοιραστούν λύσεις για παγκόσμια περιβαλλοντικά ζητήματα, εξερεύνησαν τις επιπτώσεις της μείωσης της βιοποικιλότητας στην Κύπρο.
Τι ανακάλυψαν; Πώς επηρεάζει το μέλλον μας;
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η απώλεια της βιοποικιλότητας – μια σοβαρή απειλή για τους ανθρώπους και τα ζώα- πρόκειται για την απώλεια διαφορων τύπων ζωντανών οργανισμών που ο αριθμός του μειώνεται σταδιακά. Κάποιες από τις αιτίες μπορεί να είναι ανθρώπινες δραστηριότητες όπως η ρύπανση, η αποδάσωση, η υπερθέρμανση του πλανήτη και η υπεραλίευση ή ακόμη και φυσικές αιτίες όπως οι φυσικές καταστροφές. Πώς λοιπόν δοκιμάσαμε τη θεωρία μας για τις επιπτώσεις της απώλεια της βιοποικιλότητας στην Κύπρο;
Στις αρχές του Ιανουαρίου, οι μαθητές αρχίσαν να σχεδιάζουνε τα πρώτα τους βήματα για αυτή την περιπέτεια. Ωστόσο, καθώς ερευνάγανε, συναντήσαν ερωτήματα για τα οποία δεν μπορούσανε να βρούνε απαντήσεις. Μετά από πολλή σκέψη σημειώνουν , «αποφασίσαμε ότι δεν υπήρχε καλύτερη επιλογή από το να επισκεφτούμε τους ειδικούς».
Επεσήμαναν επίσης πως η Terra Cypria, η μεγαλύτερη περιβαλλοντική οργάνωση στην Κύπρο, τους έδωσε μια καταπληκτική ευκαιρία να πάρουνε συνέντευξη από την κα Κούλλα Μιχαήλ – Εκτελεστική Διευθύντρια της Terra Cypria. Μετά από μια αποκαλυπτική συνέντευξη, επιτέλους λάβανε τις απαντήσεις που αναζητούσανε. Μερικά από τα βασικά ερωτήματά μας ήταν προσθέτουν:
· Είναι η απώλεια της βιοποικιλότητα ένα σοβαρό πρόβλημα σήμερα; Επηρεάζει η αλλαγή της θερμοκρασίας τη μείωση της βιοποικιλότητας;
· Πρόκειται για ένα πρόβλημα για το οποίο πρέπει να δράσουμε άμεσα ή είναι κάτι που μπορούμε να το αφήσουμε για αργότερα, όταν πλέον θα έχει επεκταθεί; Θα πρέπει να κάνουμε κάτι τώρα;
Οι απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα ήταν ΝΑΙ. Ναι, γιατί αν και οι άνθρωποι δεν λαμβάνουν υπόψη τα μικρότερα ζώα, από τα οποία οι αλυσίδες τροφής εξαρτώνται. Ναι, γιατί τα ζώα που αναπαράγονται δεν μπορούν να προσαρμοστούν στις υψηλές θερμοκρασίες αρκετά γρήγορα. Ναι, γιατί θα έπρεπε να είχαμε σκεφτεί τη μείωση της βιοποικιλότητας πριν 50 χρόνια, οπότε έχουμε ήδη αργήσει.
Η απώλεια της βιοποικιλότητας σημειώνουν είναι μία από τις πολλές περιβαλλοντικές απειλές που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, να δράσουμε τώρα για να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα ως προς τη βελτίωση της ζωής στη Γη για όλους τους ζωντανούς οργανισμούς.