Οι πρακτικές της δημοσιογραφίας σε ημερίδα για μαθητές σχολείων Λεμεσού-Πάφου
Ημερίδα με τίτλο «Μαθητική Δημοσιογραφία», για τα σχολεία των επαρχιών Λεμεσού και Πάφου διεξήχθη την Τετάρτη στο Λανίτειο Θέατρο «Μάριος Τόκας» στη Λεμεσό.
Η ημερίδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΝ, συνδιοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, με τη συμβολή του Κέντρου Κλασικών Σπουδών και Ελληνικών Γραμμάτων της Σεβερείου Βιβλιοθήκης.
Στόχος της ημερίδας ήταν να μυήσει μαθητές και μαθήτριες σε πρακτικές της δημοσιογραφίας, με την εφαρμογή των οποίων θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν πρωτότυπα δημοσιογραφικά έργα για το Μαθητικό Περιοδικό και τη Μαθητική Εφημερίδα που εκδίδονται κάθε χρόνο από τα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες, αλλά και οι εκπαιδευτικοί που τους/τις συνόδευσαν, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον κόσμο της δημοσιογραφίας και διάφορες πτυχές του, όπως η γλώσσα, η αισθητική, η δημοσιογραφική δεοντολογία και πρακτική.
Σε χαιρετισμό της η Υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στη σημασία και τα πολλαπλά οφέλη της εκδοτικής δραστηριότητας στα σχολεία, η οποία εναρμονίζεται με τις πλείστες πολιτικές και δράσεις του ΥΠΑΝ και τόνισε την ένθερμη υποστήριξη του Υπουργείου προς την κατεύθυνση αυτή.
Στο δικό της χαιρετισμό η Διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Δρ Έλενα Χατζηκακού αναφέρθηκε στο ρόλο που έχουν να επιτελέσουν τα μαθητικά περιοδικά και οι σχολικές εφημερίδες στην επικοινωνία του σχολείου με τους γονείς και την ευρύτερη κοινότητα, μέσα από τη γνωστοποίηση του έργου που παράγεται εντός της σχολικής μονάδας.
Επίσης, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της διδασκαλίας των αρχών της δημοσιογραφίας, καθώς αυτή ενισχύει την ικανότητα των παιδιών να αξιολογούν κριτικά τις πληροφορίες που λαμβάνουν από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ιδιαίτερα στην εποχή μας, όπου η διάδοση ψευδών ειδήσεων είναι συχνό φαινόμενο.
Ακολούθησαν παρουσιάσεις από ειδικούς και συζήτηση.