Παραδίδεται στα δημοτικά σχολεία εξοπλισμός για διδασκαλία ελληνικής ως 2ης γλώσσας

Παραδίδεται στα δημοτικά σχολεία εξοπλισμός για διδασκαλία ελληνικής ως 2ης γλώσσας

Ξεκίνησε την Τρίτη 13 Μαΐου 2025 η παράδοση εξοπλισμού στα 15 δημοτικά σχολεία που συνεργάζονται με τη Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης (Δ.Δ.Ε.) στο πλαίσιο του έργου «Ελληνικά στο δημοτικό: Υποστήριξη εκπαιδευτικών και Υ.Τ.Χ.», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Παιδείας.

Ο εξοπλισμός, σημειώνει το ΥΠΑΝ, αφορά στη διευκόλυνση της διδασκαλίας της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας στα αναδυόμενα δί/πολύγλωσσα παιδιά τα οποία φοιτούν στη γενική τάξη συμφοίτησης με φυσικούς/ές ομιλητές/ομιλήτριες της γλώσσας του σχολείου, καθώς και τη χωριστή τάξη διδασκαλίας της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας.

Προσθέτει ότι η παράδοση του εξοπλισμού ξεκίνησε από το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Βασιλείου (Κ.Α) και περιλαμβάνει ταμπλέτες, ακουστικά, «τοίχο που μιλά», «άλμπουμ που μιλά», στήλη σειροθέτησης και κάρτες ανάγνωσης λέξεων για υποστήριξη στην εκμάθηση της πρώτης ανάγνωσης.

Εξηγεί επίσης ότι τον εξοπλισμό θα παραλάβουν τα 15 δημοτικά σχολεία που συνεργάζονται στενότερα με τη Δ.Δ.Ε. για τη δημιουργία υλικού, το οποίο θα εφαρμόζουν πιλοτικά, προτού αυτό αναρτηθεί και διατεθεί επίσημα σε όλα τα δημοτικά σχολεία της Κύπρου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση στα παραδοτέα του έργου, πέραν της αγοράς εξοπλισμού στα συνεργαζόμενα σχολεία, προβλέπεται η δημιουργία υλικού για, βελτίωση της επικοινωνίας των σχολείων με τους γονείς/κηδεμόνες των παιδιών Υ.Τ.Χ., με τη δημιουργία μεταφρασμένων οδηγών φοίτησης στο κυπριακό δημοτικό σχολείο και βασικών στοιχείων για τα μαθήματα, που θα διδάσκονται τα παιδιά τους, βελτίωση της υποδοχής και της ομαλής προσαρμογής των παιδιών Υ.Τ.Χ. στο σχολείο, με δημιουργία μεταφρασμένων οδηγών (κανόνες σχολείου, ρουτίνες, συμπεριφορά διαλείμματος, μαθήματα, πληροφορίες για την Κύπρο κ.λπ.).

Επίσης προβλέπεται υλικό για τη γενική τάξη συμφοίτησης φυσικών με μη φυσικούς ομιλητές/ομιλήτριες της ελληνικής γλώσσας, το οποίο να υποστηρίζει την πρόσβαση στις έννοιες των γνωστικών αντικειμένων (μεταφρασμένο και διαδραστικό), επιπλέον υλικό για την τάξη της ελληνικής ως δεύτερης: εφαρμογή (application) για εκμάθηση πρώτης ανάγνωσης, για λεξιλόγιο, γραμματική, παραγωγή και κατανόηση προφορικού και γραπτού λόγου, ειδικά για το κάθε επίπεδο (Α΄ τάξη, επίπεδο Α1 και επίπεδο Α2).

Περαιτέρω περιλαμβάνει επιμορφώσεις εκπαιδευτικών στα θέματα που αναδύθηκαν από τη διάγνωση αναγκών που έγινε σε όλα τα σχολεία παγκύπρια, οι οποίες θα εστιάσουν στη μεθοδολογία διδασκαλίας της δεύτερης γλώσσας στη γενική τάξη, στη διδασκαλία σε αναδυόμενα δί/πολύγλωσσα παιδιά με πιθανές μαθησιακές δυσκολίες ή γλωσσικές διαταραχές και στην αξιοποίηση της αφήγησης στη διδασκαλία δεύτερης γλώσσας.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 75% (Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης) και την Κυπριακή Δημοκρατία και συντονίζεται από τη Δ.Δ.Ε.