Παρουσίαση του βιβλίου Γ. Νικολάου «Η Κυρά της Λαπήθου» στην Πάφο
Το βιβλίο του δημοσιογράφου Γιάννη Νικολάου « Η Κυρά της Λαπήθου» παρουσιάστηκε απόψε, βράδυ της Δευτέρας στο Πολυχώρο Πολιτισμού Αττικόν στην Πάφο.
Αναφερόμενος στην σύνοψη του βιβλίου ο δημοσιογράφος του ΡΙΚ στην Πάφο Πανίκος Ευριπίδου είπε, ως δώδεκα συν μια συγκλονιστικές ιστορίες του πικρού καυτού καλοκαιριού του 1974 καταγράφονται στο βιβλίο. «Η Κυρά της Λαπήθου» συνέχισε καταγράφει τη συγκλονιστική ιστορία δώδεκα στρατιωτών, οι οποίοι τον Αύγουστο του 1974 εγκλωβίστηκαν πίσω από τις εχθρικές γραμμές μέσα στη Λάπηθο, όταν η κωμόπολη έπεσε στα χέρια των Τούρκων. Κι εκεί που πίστεψαν πως δεν είχαν στον ήλιο μοίρα και πως οι ώρες τους ήταν μετρημένες, συνάντησαν την «Κυρά της Λαπήθου», την Ευφροσύνη Προεστού… που κατάφερε να τους κρατήσει στην ζωή και μακριά από τους Αττίλες για δύο μήνες.
Σε χαιρετισμό του ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Νεάπολις Θωμάς Παπαναστασίου ανέφερε πως αποδέχτηκε την τιμητική πρόταση να απευθύνει χαιρετισμό γιατί η αποψινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη σε μια πραγματική ιστορία αυτοθυσίας και ηρωισμού και σε ένα φωτεινό πρόσωπο του κυπριακού ελληνισμού την Εφροσύνη Πρεστού ή αλλιώς «Η Κυρά της Λαπήθου» όπως είπε, που πολύ εύστοχα ονομάτησε το βιβλίο του ο εκλεκτός δημοσιογράφος Γιάννης Νικολάου.
Αναφερόμαστε, είπε ο κ. Παπαναστασίου, σε μια εξαιρετική έρευνα και στο μοναδικό βιβλίο που φωτίζει τα φοβερά γεγονότα της δράσης της Ευφροσύνης Πρεστού κατά την δραματική περίοδο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974.
Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιάννης Νικολάου, είπε ο κ. Παπαναστασίου, έκανε γνωστή την ιστορία μιας άγνωστης μέχρι τότε για τους περισσότερους 70χρονης Κυπραίας, μαίας στο επάγγελμα που βρέθηκε τυχαία στον δρόμο δώδεκα παλληκαριών που είχαν αποκοπεί από τις μονάδες τους ως ο απομηχανής Θεός, για να τους μαζέψει, να τους περιθάλψει, και να τους κρύψει για ένα ολόκληρο μήνα κάτω από τα μάτια του τουρκικού στρατού και τις λυσσαλέες ενέργειες του που κακοποιούσε και δολοφονούσε οποιονδήποτε συλλάμβανε, τις ζοφερές μέρες εκείνου του καλοκαιριού.
Πρόσθεσε επίσης πως ο συγγραφέας εξιστορεί με γλαφυρό και παραστατικό τρόπο αλλά και ιστορικά ακριβή όλες τις στιγμές του δράματος από την αρχή.
Εξάλλου ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιάννης Νικολάου ανέφερε μεταξύ άλλων πως ο ελληνισμός γέννησε, γεννά και θα εξακολουθήσει να γεννά ψυχές σαν αυτή της Κυράς της Λαπήθου. Η Εφροσύνη Πρεστού η μικροκαμωμένη γριούλα είπε ο κ. Νικολάου, στα 71 της χρόνια, όρθωσε ανάστημα ψηλότερο και απ’ αυτό του κυπαρρισόβουνου του Πενταδαχτύλου γιατί εκείνο, όπως είπε ο συγγραφέας, οι Τούρκοι τον δάμασαν, την ψυχή της μεγάλης Ελληνίδας όμως, όχι.
Όσο και αν την εξευτέλισαν και την βασάνισαν ψυχικά και σωματικά δεν μπόρεσαν να την λυγίσουν, δεν μπόρεσαν να δαμάσουν και δεν μπόρεσαν να τις αποσπάσουν ούτε λέξη από τους δώδεκα στρατιώτες τους οποίους έσωσε από τους Αττίλες, προστάτευσε και έκρυβε για έναν ολόκληρο μήνα.
Έστειλε επίσης το μήνυμα ότι λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους δεν κτίζουν το μέλλον τους σε γερά θεμέλια. «Η Κυρά της Λαπήθου» είπε ο κ. Νικολάου, είναι η συμπύκνωση του δράματος του 1974. Όλη η βαρβαρότητα του Τούρκου επιδρομέα και κατακτητή, όλος ο πόνος και το δάκρυ ενός λαού, ενός Έθνους… όλη η αλήθεια για τη δήθεν «ειρηνευτική επιχείρηση» του Αττίλα… όλο το μεγαλείο και η δύναμη της ελληνικής ψυχής που ακόμη και στα πιο δύσκολα ξέρει, μπορεί και θέλει να αγωνίζεται… γιατί δικαιούται και διεκδικεί την ελπίδα…
Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Δημάρχου Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος .