Πόλος έλξης το Moυσείο των Ναϊτών ιπποτών στις Αρόδες
Το Μουσείο Ναϊτών ιπποτών λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο στην κοινότητα των Αρόδων συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον πολλών εκπαιδευτηρίων της Κύπρου αλλά και του εξωτερικού, με την επίσκεψη μαθητών και φοιτητών.
Σύμφωνα με ιστορικές αναφορές οι Ναϊτες είχαν παρουσία τόσο στις Αρόδες όσο και σε άλλα τουλάχιστον πέντε χωριά της επαρχίας Πάφου.
Ο Αντιδήμαρχος Ακάμα του διαμερίσματος των Αρόδων Ματθαίος Στεφάνου δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως το Μουσείο Ναϊτών ιπποτών δημιουργήθηκε μέσω του προγράμματος Erasmus + με τη στήριξη της Κοινοτικής Αρχής Αρόδων.
Για να καταστεί δυνατή η δημιουργία του, επεσήμανε, η κοινότητα παραχώρησε τα πρώην κτήρια του Συνεργατισμού για να στεγαστεί το Μουσείο. Όπως ανέφερε ο κ. Στεφάνου, το Μουσείο σήμερα περιλαμβάνει πάρα πολλά αντικείμενα της τότε εποχής και χωρίζεται στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο. Ο χώρος είναι διαδραστικός
Στο ισόγειο του Μουσείου Ναϊτών ιπποτών εκτίθεται οπλισμό της τότε εποχής που χρησιμοποιούσαν οι Ναΐτες που ήταν στην Κύπρο, όπως σπαθιά, τόξα, βέλη και ακόντια, ενώ στον πρώτο όροφο τα εκθέματα περιλαμβάνουν στολές, πανοπλίες, κορώνες και οι ενδυμασίες γενικά που φορούσαν οι Ναϊτες ιππότες.
Η Ιρίνα Κουρτινάτσια από τη Λετονία, υπεύθυνη του προγράμματος Erasmus στις Αρόδες, ανέφερε μεταξύ άλλων πως ήδη πολλά αντικείμενα της τότε εποχής εκτίθενται στο Μουσείο που συνεχώς εμπλουτίζεται ενώ μέσω του Ευρωπαϊκού προγράμματος γίνεται πόλος έλξης πολλών μαθητών και φοιτητών από πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που το επισκέπτονται τέσσερις με πέντε φορές το χρόνο (40 περίπου στον αριθμό κάθε φορά) οι οποίοι διαμένουν στην κοινότητα και παρακολουθούν διάφορα σεμινάρια, όπως είπε. Επίσης διοργανώνουν εκδηλώσεις στην πλατεία των Αρόδων.
Οι «Πτωχοί Ιππότες του νησιού» όπως έγιναν γνωστοί οι Ναΐτες Ιππότες εγκατέστησαν τη διοικητική τους έδρα στη Λευκωσία. Όμως έπρεπε με κάποιο τρόπο να διοικούν και τις γύρω περιοχές γι αυτό ίδρυσαν την ανώτερη στρατιωτική διοίκηση του Φοίνικα, κοντά στο φράγμα Ασπρόκρεμμου, στην οποία περιλαμβάνονταν τα τότε χωριά, Φοίνικας, Καλογιαννάκια, Ανώγυρα, Πλατανίσκεια και Αγία Ειρήνη και από τα οποία διοικούσαν τις επαρχίες Πάφου-Λεμεσού. Ακόμη υπάρχουν ιστορικές αναφορές για παρουσία των ιπποτών αυτών σε άλλα πέντε τουλάχιστον χωριά της επαρχίας και κάποια της Λαόνας, όπως και στις Αρόδες.
Το Μουσείο σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, λειτουργεί Σάββατο, Κυριακή και Τρίτη από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 14:00 το απόγευμα.