Πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψαν ΤΕΠΑΚ και Ένωση Λιμένων Ελλάδος

Πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψαν ΤΕΠΑΚ και Ένωση Λιμένων Ελλάδος

Με στόχο τη διασύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας με τη λιμενική και ναυτιλιακή βιομηχανία και τη δημιουργία νέων προοπτικών για φοιτητές/τριες και επαγγελματίες του κλάδου, ΤΕΠΑΚ και Ένωση Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ), υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΕΠΑΚ, το πρωτόκολλο υπέγραψαν, την περασμένη Πέμπτη, ο Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου, καθηγητής Ευάγγελος Ακύλας, και εκ μέρους της ΕΛΙΜΕ, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας, Απόστολος Καμαρινάκης.

Ο καθηγητής Ακύλας, προστίθεται, τόνισε τη σημασία της συνεργασίας του Τμήματος Ναυτιλιακών του ΤΕΠΑΚ με την ΕΛΙΜΕ, υποδεικνύοντας ότι, μέσω αυτής της σύμπραξης θα δημιουργηθούν νέες δυνατότητες πρακτικής εξάσκησης για τους φοιτητές/τριες του Τμήματος Ναυτιλιακών, αλλά και ευκαιρίες εργοδότησης για τους αποφοίτους.

Παράλληλα, ανέδειξε τις εξαιρετικές προοπτικές ερευνητικής συνεργασίας για κοινά ερευνητικά προγράμματα, ανταλλαγή τεχνογνωσίας στη διαχείριση λιμένων και ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ δύο ναυτικών χωρών, όπως η Κύπρος και η Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο Απόστολος Καμαρινάκης υπογράμμισε τη δυναμική ανάπτυξη της Ένωσης, η οποία εκπροσωπεί όλα τα μεγάλα λιμάνια της Ελλάδας, και τόνισε τη σημασία της ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών. Επεσήμανε, επίσης, ότι οι θαλάσσιες μεταφορές και τα λιμάνια αποτελούν τον κύριο άξονα μεταφορών της Κύπρου, καθιστώντας αυτή τη συνεργασία ιδιαίτερα σημαντική.

Εξάλλου, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος, Βασίλειος Μάμαλης, σημείωσε ότι η ναυτιλία και οι μεταφορές είναι διεθνείς δραστηριότητες, καθιστώντας αναγκαία τη διεύρυνση των συνεργασιών πέρα από τα εθνικά σύνορα. Τόνισε, επίσης, τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν τα Πανεπιστήμια στην εύρεση επιστημονικά τεκμηριωμένων προτάσεων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ναυτιλία και η σύγχρονη λιμενική βιομηχανία.

Από την πλευρά του, προστίθεται, ο καθηγητής στα Ναυτιλιακά Οικονομικά και Συντονιστής του Τμήματος Ναυτιλιακών του ΤΕΠΑΚ, Δρ Φώτης Παναγίδης, αναφέρθηκε στη δημιουργία του νεοσύστατου Τμήματος. Όπως είπε, αν και λειτουργεί μόλις δύο χρόνια, έχει ήδη λάβει Τμηματική πιστοποίηση από το Φορέα ΔΙΠΑΕ, όσο και διαπίστευση για το προπτυχιακό του πρόγραμμα στα ναυτιλιακά, το οποίο προσφέρθηκε πρώτα φορά το 2024. Πρόσθεσε, επίσης, ότι εντός ολίγων εβδομάδων αναμένεται η διαπίστευση και του διδακτορικού προγράμματος και ότι το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στα Ναυτιλιακά θα επαναπιστοποιηθεί σύντομα.

«Η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας σηματοδοτεί την απαρχή μιας ουσιαστικής και επωφελούς συνεργασίας ανάμεσα στο ΤΕΠΑΚ και την ΕΛΙΜΕ, με στόχο τη διασύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας με τη λιμενική και ναυτιλιακή βιομηχανία και τη δημιουργία νέων προοπτικών για φοιτητές/τριες και επαγγελματίες του κλάδου», καταλήγει η ανακοίνωση.