Σε εξέλιξη πρωτοβουλία για δημιουργία λευκώματος με αναμνήσεις κατοίκων Αναρίτας

Σε εξέλιξη πρωτοβουλία για δημιουργία λευκώματος με αναμνήσεις κατοίκων Αναρίτας

Ο Σύνδεσμος Αποδήμων Αναρίτας σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Αναρίτας και τους κατοίκους του χωριού ξεκίνησε μια πρωτοβουλία για δημιουργία «λευκώματος αναμνήσεων» υπό τον τίτλο «Αναρίτα, η ιστορική μνήμη».
Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η συγκέντρωση εικόνων και η καταγραφή της μνήμης από την ζωή και τις δραστηριότητες των προγόνων τους, είπε στο ΚΥΠΕ εκ μέρους του Συνδέσμου Αποδήμων Αναρίτας, ο Λάκης Ευθυμίου, εκ των πρωτεργατών της προσπάθειας μαζί με τον Παναγιώτη Καραϊσκάκη.
Ο κ. Ευθυμίου σημείωσε πως «αποτελεί χρέος και ευθύνη μας να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική μας μνήμη, ειδικά μέσα στις συνθήκες λήθης που επικρατούν σήμερα». Πρόσθεσε πως «η αναμενόμενη επιτυχία της προσπάθειας αυτής, εκπληρώνει μέρος από το διαρκές χρέος μας απέναντι στην ιστορία, απέναντι στις γενιές που έφυγαν αλλά και σε αυτές που θα έρθουν».
Η εργασία χρονολογικής και θεματικής κατάταξης του υλικού που συγκεντρώθηκε και συνεχίζει να συγκεντρώνεται, δεν αποτελεί συγγραφικό ή ερευνητικό έργο, αλλά «μια δημιουργία που όλοι από κοινού θα κτίσουμε με την παρουσίαση και διάθεση των τεκμηρίων ανάμνησης που ο καθένας από την κοινότητα κατέχει» είπε.
Αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο της διοργάνωσης θεματικής έκθεσης με το φωτογραφικό υλικό από το «Λεύκωμα Αναμνήσεων» ενώ, ανέφερε ότι μελλοντικά θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή πληροφόρησης για ερευνητική εργασία.
Το λεύκωμα, συνέχισε ο κ. Ευθυμίου, περιλαμβάνει εικόνες από το παρελθόν, από τη ζωή και τη διαβίωση των κατοίκων, κείμενα, έγγραφα, αφηγήσεις, αλλά και παραπομπές σε δημοσιεύσεις και εκδόσεις. Ακόμη, περιλαμβάνει αναμνήσεις από την ζωή και δραστηριότητες των κατοίκων του χωριού από τον περασμένο αιώνα. Όλο το υλικό, όπως εξήγησε, είναι σε εικόνες και φωτογραφίες.
Επίσης στο λεύκωμα καταγράφονται φωτογραφίες περιοχών του χωριού, σπιτιών, φυσικών μνημείων, κτιρίων, εκκλησιών, ποταμιών κλπ. Όπως είπε ο κ. Ευθυμίου στο φωτογραφικό υλικό μεταξύ των άλλων καταγράφονται τα ερείπια του μικρού ναού του Αγίου Γεωργίου, που βρίσκεται νότια του χωριού στην περιοχή Λιζάτα, η παλαιά πετρόκτιστη βρύση εντός του χωριού για χρήση από τους κατοίκους της Αναρίτας , η εκκλησία που είναι αφιερωμένη στην Αγία Μαρίνα εντός του χωριού, αλλά και το τουρκοκυπριακό χωριό Φοίνικας που είναι καλυμμένο με νερό μετά την κατασκευή του υδατοφράκτη «Ασπρόκρεμμος».
Στις φωτογραφίες από το παρελθόν συνέχισε, καταγράφονται, μεταξύ άλλων, οι ασχολίες ανθρώπων με γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες, συγκεντρώσεις, θρησκευτικές γιορτές, σχολικές γιορτές, γάμοι, πρόσωπα σε χώρους εργασίας και άλλα.
Στα κείμενα, έγγραφα και αφηγήσεις γίνονται αναφορές, μεταξύ άλλων, στους τοκογλύφους που εκμεταλλεύονται τους κατοίκους της Αναρίτας, στις εισφορές κατοίκων Αναρίτας σε χρήματα για τις άμεσες ανάγκες των αγώνων του Ελληνικού Έθνους ενώ καταγράφεται η εγγραφή δήλωση/ απαίτηση των κατοίκων της Αναρίτας για το Ενωτικό Δημοψήφισμα του 1950.
Περιλαμβάνει επίσης παραπομπές σε δημοσιεύσεις και εκδόσεις, με την δημιουργία καταλόγου όλων των εκδόσεων, βιβλίων και δημοσιεύσεων που κατά καιρούς έχουν κυκλοφορήσει. Η καταγραφή συνεχίζεται γιατί το παρελθόν των κατοίκων δεν είναι μικρό και οι αναμνήσεις είναι πολλές, κατέληξε.