SOS από το Κέντρο Περιβάλλοντος Επισκοπής
Η λειτουργία του χαρακτηρίστηκε υποδειγματική από της ιδρύσεώς του. Η ανέγερσή του έγινε δυνατή και εξαιτίας της παρέμβασης των θεσμικών περιβαλλοντικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρόλα αυτά, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Επισκοπής Πάφου, ένα από τα ελάχιστα έργα αυτού του είδους στην Κύπρο με στόχο την περιβαλλοντική παιδεία, εκπέμπει σήμερα σήμα κινδύνου με το λουκέτο να είναι ορατό συνεπεία της περιορισμένης οικονομικής αυτονομίας του.
Τη δεινή οικονομική κατάσταση ενός ιδρύματος, το οποίο, αν και τεράστιας εκπαιδευτικής σημασίας, δεν μπορεί να επιβιώσει αυτόνομα λόγω της ύπαρξής του σε μια μικρή κοινότητα και μακριά από τα κέντρα λήψης αποφάσεων και απορρόφησης κονδυλίων, επισημαίνει η ίδια η κοινοτική Αρχή Επισκοπής με διαβήματα της προς την Κυβέρνηση τις μέρες αυτές. Ειδικότερα, την άμεση οικονομική ενίσχυση από το κράτος ζήτησε η κοινότητα Επισκοπής για τη συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης, που λειτουργεί την τελευταία τριετία με σημαντικά αποτελέσματα στον εκπαιδευτικό τομέα όσον αφορά στην περιβαλλοντική συνείδηση των πολιτών. Με επιστολή της προς τον υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκο Κουγιάλη, η χωρητική Αρχή Επισκοπής ζητά την οικονομική ενίσχυση του Κέντρου, δεδομένου ότι η Επισκοπή είναι ένα πολύ μικρό χωριό το οποίο δεν έχει τη δυνατότητα να συνεισφέρει συνεχώς για τη λειτουργία του ιδρύματος. Στην επιστολή επισημαίνονται τα σημαντικά αποτελέσματα από τη δράση του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης, τα οποία ωστόσο δεν έχουν αντίστοιχη οικονομική ανταπόδοση. Ως εκ τούτου, αναφέρεται στην επιστολή, θα πρέπει το κράτος να συνεισφέρει, έστω και με ένα μικρό ποσό, προκειμένου η λειτουργία του Κέντρου να συνεχισθεί απρόσκοπτα, πολύ δε περισσότερο που το έργο αποτελεί δημιούργημα στα πλαίσια των ευρωπαϊκών επιταγών για αύξηση της περιβαλλοντικής συμμετοχής πολιτών και της εμπέδωσης οικολογικής συνείδησης.
Επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, με την οποία τον καλεί να στηρίξει το αίτημα της Επισκοπής, απέστειλε και το Κίνημα Οικολόγων. Ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Περδίκης επισημαίνει ότι οι Οικολόγοι θεωρούν εντελώς δικαιολογημένη τη χορηγία των βασικών εξόδων για τη λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης ως ενός έργου περιβαλλοντικής υποδομής και αποκέντρωσης. Η καμπάνια που άρχισε για τη διάσωση του Κέντρου και την αποφυγή ενός λουκέτου, ακολουθεί την καθολική αναγνώριση της λειτουργίας του ως ενός μοναδικού στο είδος του περιβαλλοντικού έργου. Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Επισκοπής, που βρίσκεται στην είσοδο της κοινότητας και στεγάζεται στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του πρώην Δημοτικού Σχολείου Επισκοπής, περιλαμβάνει μια σπάνια έκθεση ειδών της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής, καθώς και σύγχρονα διαδραστικά και τεχνολογικά μέσα για την επιμόρφωση επισκεπτών, μαθητών και οργανωμένων συνόλων. Το έργο έχει εγκριθεί από το Τμήμα Δασών και έχει συγχρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κυπριακή Δημοκρατία στα πλαίσια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 «Διατήρηση και βελτίωση του κοινωνικού και οικολογικού ρόλου των δασών» και «Μη παραγωγικές επενδύσεις».
Η ιδιοκτησία και η διαχείριση του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης ανήκει στο Κοινοτικό Συμβούλιο Επισκοπής Πάφου, το οποίο έχει δεσμευτεί ότι θα το διατηρεί σε άριστη και λειτουργήσιμη κατάσταση για τουλάχιστον 15 χρόνια. Πριν ακόμη ανοίξει τις πύλες του για επισκέπτες, το νέο αυτό περιβαλλοντικό απόκτημα κατέστη αντικείμενο ενδιαφέροντος από πολλά σχολεία της Κύπρου τα οποία άρχισαν να επικοινωνούν με τους αρμόδιους για διευθέτηση επισκέψεων σε αυτό. Η φήμη του, που προηγήθηκε, επιβεβαιώθηκε και με το παραπάνω από την αρχή της λειτουργίας του, με αποτέλεσμα το μοναδικό αυτό εκπαιδευτικό και περιβαλλοντικό έργο να αποτελεί πόλο έλξης για οργανωμένα σύνολα από τον χώρο της εκπαίδευσης και όχι μόνο, τα οποία το έχουν ήδη βάλει στο καλεντάρι των δραστηριοτήτων τους, με τις επισκέψεις σε αυτό να είναι συνεχείς. Μιλώντας στον «Φ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Κέντρου, Χριστάκης Χριστοδούλου, τόνισε ότι το Κέντρο έχει αποκτήσει ένα ολοένα και αυξανόμενο κύκλο επισκεπτών.
«Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Επισκοπής Πάφου», επισημαίνει, «έχει ως στόχο την ενημέρωση, επιμόρφωση και εκπαίδευση του επισκέπτη σε θέματα χλωρίδας, πανίδας και οικολογίας της ευρύτερης περιοχής της Επισκοπής Πάφου, καθώς επίσης και γεωλογίας ή άλλων περιβαλλοντικών θεµάτων. Σημαντική είναι ήδη μέσα σε λίγα χρόνια λειτουργίας η συμβολή του Κ.Π.Ε. στη διαµόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης».
Το Κέντρο, αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων, αποτελείται από την αίθουσα υποδοχής, την αίθουσα εκθεμάτων και διοραμάτων, την αίθουσα προβολών και το εργαστήριο εργασίας και ερευνών. Επίσης, διαθέτει εξωτερικά βοτανικούς κήπους, μέσα από τους οποίους ξετυλίγεται το βοτανικό μονοπάτι.
«Ο χώρος υποδοχής στελεχώνεται από επιστημονικό προσωπικό για θέματα περιβάλλοντος» τονίζει. «Από τον συγκεκριμένο χώρο ο επισκέπτης μπορεί να ζητήσει πληροφορίες για το φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής και να πάρει ενημερωτικά φυλλάδια.
»Στην αίθουσα εκθεμάτων υπάρχουν διάφορα εκθέματα και διοράματα, φωτογραφίες, ταριχευμένα ζώα και πουλιά, οπτικοακουστικά μέσα που προβάλλουν το φυσικό περιβάλλον, συλλογές πεταλούδων και εντόμων, συλλογές ξύλων και εκθέματα από τη γεωλογία συνθέτουν το όλο σκηνικό. Στην ίδια αίθουσα έχει γίνει, με τεχνητή κατασκευή, η αναπαράσταση του φημισμένου Βράχου της Επισκοπής».
Στην αίθουσα προβολών, εξηγεί ο Χριστάκης Χριστοδούλου, προβάλλεται τηλεοπτική ταινία υψηλών προδιαγραφών, της οποίας οι τεχνικές προδιαγραφές για την κινηματογράφηση των ειδών στο φυσικό τους περιβάλλον ακολουθούν τα χαρακτηριστικά κινηματογραφικών εταιρειών με σημαντική πείρα στη δημιουργία ντοκιμαντέρ για το φυσικό περιβάλλον όπως του National Geographic και του BBC. Η ταινία, διευκρινίζει, προβάλλει ολόκληρη την κοιλάδα της Έζουσας και περιλαμβάνει τοπία, γεωμορφώματα, βιοτόπους χλωρίδας και τύπων βλάστησης, είδη πανίδας και εντόμων, παραδοσιακά κτίσματα και άλλα σημαντικά στοιχεία της περιοχής.
Στον χώρο του Κέντρου υπάρχει δωρεάν χώρος στάθμευσης. Όλες οι εγκαταστάσεις του Κ.Π.Ε. πληρούν τα διεθνή πρότυπα για χρήση από άτομα με αναπηρίες. Στην κοινότητα της Επισκοπής, ο επισκέπτης μετά την ξενάγησή του στο Κ.Π.Ε., μπορεί να ξεκουραστεί σ’ ένα από τα δύο παραδοσιακά καφεστιατόρια του χωριού και να απολαύσει τα παραδοσιακά εδέσματα. Από τον χώρο των καφεστιατορίων θα μπορεί να θαυμάσει τον φημισμένο Βράχο της Επισκοπής, ο οποίος από πολλούς έχει ονομαστεί τα «Μετέωρα της Κύπρου». Εάν ο επισκέπτης θα θέλει να συνεχίσει την περιπλάνησή του στους βιότοπους της περιοχής, θα πρέπει να ακολουθήσει τη διαδρομή του μονοπατιού της φύσης, η οποία θα τον καταλήξει μετά από 8 χιλ. πεζοπορίας στο γειτονικό χωριό Καλλέπεια. Η διαδρομή είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή αφού βρίσκεται εντός του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Φύση 2000 (NATURA).
Πηγή: Φιλελεύθερος/Ντόρα Χριστοδούλου