Στάθης Άννινος, ο συνθέτης του «Un-Silent place» μιλά για το έργο του

Στάθης Άννινος, ο συνθέτης του «Un-Silent place» μιλά για το έργο του

Το «Un-Silent place» ένα πολυδιάστατο έργο για Πιάνο Τρίο και Κουαρτέτο Εγχόρδων του Ελληνα συνθέτη Στάθη Άννινου, παρουσιάστηκε το βράδυ της Κυριακής στο Μαρκίδειο Θέατρο. Μαζί με τον Στάθη Άννινο, συμπράττουν κορυφαίοι μουσικοί της Τζαζ ελληνικής σκηνής όπως επίσης και το εξαιρετικό κουαρτέτο Cyprus String quartet, αποτελούμενο από διακεκριμένες γυναίκες μουσικούς της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου.
Πρόκειται, όπως ανέφερε ο συνθέτης του έργου και πιανίστας, για έναν φανταστικό «τόπο» συνύπαρξης και συνάντησης διαφορετικών μουσικών επιρροών, που αποκρυσταλλώνονται σε ένα συμπαγή, καθαρό και γεμάτο αντιθέσεις προσωπικό ήχο. Το Un-Silent Place είναι ένα φαντασιακό, ανήσυχο και ζωντανό μέρος, όπου συνυπάρχουν όλες του οι μουσικές καταβολές, ανέφερε ο κ. Άννινος, από την κλασική και την αυτοσχεδιαστική μέχρι την ηλεκτρονική ambient μουσική.
Η μουσική, είπε ο κ. Άννινος, δημιουργεί μια κινηματογραφική αίσθηση και αφηγείται, χωρίς να περιορίζεται στα όρια μιας περιγραφής, τις αντιθέσεις της ανθρώπινης ύπαρξης, όπως η χαρμολύπη, ο έρωτας και το όνειρο.
Το αποτέλεσμα είναι περιπετειώδες, με απρόσμενες προσμίξεις σε διάφορα σημεία της μουσικής, συμπλήρωσε.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Στάθης Άννινος στο πλαίσιο της παράστασης, αναφέρθηκε στην συνεργασία του με δύο μουσικούς, που εκτιμά και σέβεται, τόσο για το πάθος τους όσο και για τη δημιουργική τους προσέγγιση στη μουσική.
Το τρίο εμφανίζεται, όπως είπε, με τον Κώστα Πατσιώτη στο κοντραμπάσο και τον Δημήτρη Κλωνή στα τύμπανα και αποτελεί έναν νέο συνδυασμό, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίηση του για την έναρξη της συναυλίας τους στην Κύπρο, από το Μαρκίδειο Θέατρο της Πάφου.
Με τον Κώστα, συνέχισε, «έχουμε συνεργαστεί σε διάφορα projects, δικά μου αλλά και άλλων καλλιτεχνών, ενώ με τον Δημήτρη δουλέψαμε μαζί στη μουσική επένδυση για ένα βουβό φιλμ το καλοκαίρι που μας πέρασε στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών».
Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη σύμπραξη στο έργο με το υπέροχο κυπριακό κουαρτέτο εγχόρδων το οποίο αποτελούν εξέχουσες γυναίκες μουσικοί της Συμφωνικής Ορχήστρας της Κύπρου.
Συγκεκριμένα σημείωσε πως στο κουαρτέτο Εγχόρδων Κύπρου συμμετείχαν η Αyse Karaoglan στο βιολί, η Anna Wrobel στο βιολί , η Kumiko Okutomi στη βιόλα και η Μιράντα Παπανεοκλέους στο τσέλο.
Όσο για τη μουσική του διαδρομή αυτή, είπε ο συνθέτης, είναι γεμάτη εμπειρίες και μαθήματα, περιλαμβάνει συναυλίες, συνεργασίες, πρόβες, μαθήματα, σεμινάρια και ταξίδια, κάθε ένα από τα οποία του προσφέρει νέες προκλήσεις και ευκαιρίες για εξέλιξη.
Υπάρχουν, συνέχισε, στιγμές γαλήνης και έντασης, συγκίνησης και ρίσκου, αλλά και στιγμές εκπλήξεων, αποτυχίας και συμφιλίωσης. Είναι μια πορεία γεμάτη υπερβάσεις, αμφισβητήσεις, γνώση, απαιτητική δουλειά και στιγμές απόλυτης πληρότητας, συμπλήρωσε.
Πρόσθεσε πως τον εκφράζει η καλή μουσική, αυτή που έχει τη δύναμη να τον συγκινεί, από ένα απλό τραγούδι έως μια πολύπλοκη φόρμα. Είπε ακόμη πως το όνειρό του είναι η μουσική του να γίνεται συνεχώς πραγματικότητα.
Σχετικά με τις συνεργασίες του, σημείωσε πως έχει συνεργαστεί με σημαντικούς Έλληνες δημιουργούς και ερμηνευτές, όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Νίκος Ξυδάκης, και Νίκος Κυπουργός. Επίσης πρόσθεσε, έχει δουλέψει με ηθοποιούς όπως η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, ο Γιώργος Κέντρος και ο Χρήστος Λούλης, καθώς και με μουσικούς όπως ο Γιώτης Κιουρτσόγλου, ο Γιώργος Καλούδης και ο Βασίλης Ρακόπουλος.
Ακόμη, έχει συνεργαστεί με καταξιωμένα μουσικά σύνολα, όπως η Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής της ΕΡΤ, το Κουαρτέτο Εγχόρδων των Αθηνών και η Καμεράτα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Κάθε συνεργασία αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία για τον ίδιο συμπλήρωσε.