Στην Πάφο το ντοκιμαντέρ για τους αγνοούμενους της Κύπρου “Where are they?”
Το ντοκιμαντέρ για τους αγνοούμενους της Κύπρου “Where are they?” θα προβληθεί στην Πάφο στις 15 Ιουνίου.Την εκδήλωση διοργανώνει το φιλανθρωπικό σωματείο «Αλκυονίδες» και τελεί υπό την αιγίδα της αναπληρώτριας Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Άμυνας και επικεφαλής Ανθρωπιστικών θεμάτων Άννας Αριστοτέλους.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ και πρόεδρος του Συμβουλίου Δεοντολογίας της ´Ενωσης Συντακτών Μακεδονίας- Θράκης Νίκος Ασλανίδης ανέφερε πως τα πρώτα γυρίσματα για τους αγνοούμενους της Κύπρου ξεκίνησαν πριν από 20 χρόνia όταν εργαζόταν στην ΕΡΤ3 και παρουσίαζε την εκπομπή «Αληθινά Σενάρια». Ενα μεγάλο μέρος από αυτά τα γυρίσματα χρησιμοποίησε και στο ντοκιμαντέρ «Where are they?». Τα τελευταία τρία χρόνια έκαναν, όπως είπε, πρόσθετα γυρίσματα σε Ελλάδα και Κύπρο για να ολοκληρώσουν το ντοκιμαντέρ και να το παρουσιάσουν στο 27ο διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, με αφορμή τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή.
Ερωτηθείς πόσο καιρό χρειάστηκε για την προετοιμασία του ο κ. Ασλανίδης είπε πως μαζί με το μοντάζ εργάστηκαν για περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Επειδή, είπε, δεν είχαν χρηματοδότηση από κάποιο φορέα, πολλοί συνεργάτες εργάστηκαν εθελοντικά, όπως είπε, όπως ο Κύπριος μουσικός Μιχάλης Μόζορας που τους παραχώρησε δωρεάν την μουσική του.
Σε σχέση με την επιλογή της Πάφου για την προβολή του ντοκιμαντέρ ο κ. Ασλανίδης σημείωσε πως πρόθεση του είναι να προβληθεί το ντοκιμαντέρ όχι μόνο στην Κύπρο και στην Ελλάδα αλλά παντού για να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο σε όλον τον πλανήτη “γι’ αυτήν την πληγή που παραμένει ανοιχτή εδώ και 51 χρόνια”. Δήλωσα συνέχισε, ότι, « θα το προβάλουμε με ελεύθερη είσοδο όπου κι αν με καλέσουν. Από την Κύπρο έδειξε ενδιαφέρον το φιλανθρωπικό σωματείο «Αλκυονίδες».
“Η πρόταση μας ισχύει γι όλους από οποιοδήποτε φορέα και περιοχή της Κύπρου”, συμπλήρωσε.
Όπως ανέφερε ο δημιουργός του, το ντοκιμαντέρ «Where are they?” έχει καθηλώσει κοινό και κριτικούς στο τελευταίο διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει συγγενείς των αγνοουμένων στην Ελλάδα και στην Κύπρο που δεν έπαψαν ποτέ να αναζητούν την τύχη των δικών τους ανθρώπων.
Ερωτηθείς πως αισθάνεται για αυτή την επιτυχία έστω το “μελανό” περιεχόμενο του ντοκιμαντέρ ανέφερε πως στόχος τους ήταν να ταρακουνήσουν λίγο τα λιμνάζοντα νερά αυτής της τραγικής υπόθεσης. Νομίζω τόνισε, ότι, « με τις συγκλονιστικές προσωπικές μαρτυρίες που ακούγονται στο ντοκιμαντέρ, έχουμε καταφέρει να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον όλων των θεατών… Ιδίως των νέων ανθρώπων οι οποίοι δυστυχώς δεν γνωρίζουν πολλά πράγματα για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο αφού ελάχιστα μαθαίνουν μέσα από τα σχολικά βιβλία».
Όσον αφορά τα μηνύματα που στέλνει μέσα από το ντοκιμαντέρ του ο κ. Ασλανίδης ανέφερε πως το « μήνυμα προφανώς δεν είναι να σπείρουμε μίσος. Είναι να γνωρίζουμε για να μην ξαναζήσουμε παρόμοιες τραγικές ιστορίες. Να γίνει μια πανστρατιά από όλους τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να αναλάβουν νέες πρωτοβουλίες και να πείσουν τις τουρκικές αρχές να συνεργαστούν και να βρεθούν όλοι οι αγνοούμενοι».
Να μας απαντήσουν συνέχισε, « τί απέγιναν τα 36 παιδιά- αγνοούμενοι, ηλικίας από έξι μηνών έως 17 ετών; Υπάρχουν άραγε σήμερα ζωντανοί; Ξέρουμε ότι από τους 1619 αγνοούμενους, βρέθηκαν τα οστά τους και ταυτοποιήθηκαν 865 άτομα. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024 παρέμειναν αγνοούμενα 754 άτομα. Μισό αιώνα μετά την εισβολή στην Κύπρο δεν πρέπει να έχουμε κάποιες απαντήσεις; Δεν πρέπει να μάθουν οι συγγενείς των αγνοουμένων ποια ήταν η τύχη τους;», διερωτήθηκε.
Ο κ. Ασλανίδης σημείωσε πως χρειάζεται πανστρατιά, να κινητοποιηθούμε όλοι. Όχι μόνο οι εμπλεκόμενοι φορείς, οι διεθνείς οργανισμοί και οι κυβερνήσεις. Χρειάζεται ο καθένας μας να κινητοποιηθεί γιατί μόνο έτσι θα καταφέρουμε να πείσουμε τη διεθνή κοινότητα να πιέσει την Τουρκία, συμπλήρωσε.
Είπε πως αυτή τη στιγμή η Τουρκία και το ψευδοκράτος δεν επιτρέπουν τις εκσκαφές στα κατεχόμενα όπου υπάρχουν πληροφορίες ότι υπάρχουν ομαδικοί τάφοι γιατί έχουν κηρύξει πάρα πολλές περιοχές ως «στρατιωτικές». Πώς είναι δυνατόν ένα δημόσιο πάρκο ή μια πλατεία από όπου περνάνε καθημερινά εκατοντάδες πολίτες να είναι στρατιωτική περιοχή διερωτήθηκε, προσθέτοντας πως μόνο μόνο μέσα από τη δημοσιότητα μπορούμε να ευαισθητοποιήσουμε την παγκόσμια κοινή γνώμη για να αλλάξει κάτι.
Ο Νίκος Ασλανίδης άρχισε να εργάζεται σε εφημερίδες από το 1978… Αρχικά εργάστηκε στην εφημερίδα “Θεσσαλονίκη” και στη συνέχεια στις εφημερίδες “Βήμα”, “Νέα”, “Αγγελιοφόρος” και «Μακεδονία». Παράλληλα εργάστηκε στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Μακεδονίας, ΕΡΤ 2 και στον 102FM.
Στην τηλεόραση εργάστηκε στον ΣΚΑΙ και στην ΕΤ3 όπου παρουσίασε τις εκπομπές “Ρεπορτάζ”, ” Εκ των προτέρων ή εκ των υστέρων” και ” Αληθινά Σενάρια”. Για τις εκπομπές αυτές βραβεύτηκε κατ’ επανάληψη από φορείς όπως το δημοσιογραφικό οργανισμό του ιδρύματος Μπότση, το μορφωτικό ίδρυμα της ´Ενωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης καθώς και από 35 Δήμους, συλλόγους και σωματεία. Εδώ και 30 χρόνια διδάσκει ως καθηγητής σε σχολές Δημοσιογραφίας της Θεσσαλονίκης και παράλληλα δημιουργεί ιστορικά ντοκιμαντέρ.
Με το ντοκιμαντέρ ” Παράδοξη πατρίδα” που ασχολείται με τα μαρτυρικά χωριά, απέσπασε το βραβείο κοινού στο 17ο διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Με το ντοκιμαντέρ «Η μπάντα…» που ασχολείται με τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, απέσπασε δυο βραβεία στο 21ο διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Είναι πρόεδρος του Συμβουλίου Δεοντολογίας της ´Ενωσης Συντακτών Μακεδονίας- Θράκης , συνεργάτης της εφημερίδας «Μακεδονία» και διαχειριστής της ιστοσελίδας alithinasenaria.gr
Η προβολή του ντοκιμαντέρ θα γίνει στο Αττικό Πάφου, στις 20.00. Η είσοδος ελεύθερη ωστόσο όποιος επιθυμεί μπορεί να κάνει εισφορές.