Τα έγγραφα ΕΥΠ φωτίζουν περαιτέρω την προδοσία 74, λέει ο Ομήρου
Μια πρώτη ματιά στα αποχαρακτηρισμένα και αποδεσμευθέντα έγγραφα της ελληνικής – χουντικής ΚΥΠ της περιόδου του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αποτελεί μια ενέργεια, η οποία φωτίζει περαιτέρω τη μεγάλη προδοσία του 1974, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου.
Κληθείς ο κ. Ομήρου να σχολιάσει τα έγγραφα, που αποχαρακτήρισε η ΕΥΠ, δήλωσε ότι είναι αξιοσημείωτο ότι η τότε ελλαδική ΚΥΠ δεν είχε ενημέρωση για τη διενέργεια του πραξικοπήματος, δηλαδή για την ημέρα και την ώρα εκδήλωσης και διενέργειας του πραξικοπήματος.
Αυτό αποδεικνύει, όπως είπε, ότι ο αόρατος δικτάτορας Ιωαννίδης χαρακτηρίζονταν από κρυψίνοια και μυστικοπάθεια, αφού δεν ενημέρωσε καν τις μυστικές υπηρεσίες του καθεστώτος, οι οποίες αγνοούσαν τον σχεδιασμό του πραξικοπήματος.
Φαίνεται, είπε ο κ. Ομήρου, «ότι ο Ιωαννίδης δεν είχε εμπιστοσύνη παρά μόνο σε ελάχιστους και για να αποτρέψει τον κίνδυνο οποιασδήποτε διαρροής απέφυγε – αν είναι δυνατόν- να ενημερώσει τις μυστικές υπηρεσίες, την ΚΥΠ, δηλαδή, για την ώρα και την ημέρα διενέργεια του πραξικοπήματος».
Μια δεύτερη παρατήρηση, είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Ομήρου, είναι ότι από τα αποκαλυφθέντα σημειώματα συνάγεται ότι η ΚΥΠ είχε επαρκή πληροφόρηση για τις προετοιμασίες της Τουρκίας μεταξύ πραξικοπήματος και εισβολής.
Συνεπώς, είπε, «η χούντα είχε πλήρη γνώση για το ότι η Τουρκία θα διενεργούσε το πραξικόπημα και βεβαίως ουδέν έπραξε για την αντιμετώπιση της τουρκικής εισβολής».
Είπε ακόμη πως τα μηνύματα από την ηγεσία της χούντας ως γνωστό και οι οδηγίες που έδωσε στις δυνάμεις της, στην Κύπρο, στους Έλληνες αξιωματικούς, ήταν να μην προτάξουν αντίδραση και αντίσταση στην τουρκική απόβαση, γιατί δήθεν η εισβολή ήταν είτε άσκηση είτε επίδειξη δυνάμεως εξαιτίας του πραξικοπήματος.
Σε μια τρίτη παρατήρηση ο κ. Ομήρου σημείωσε πως ακόμα και μετά την κατάρρευση της χούντας, η ελλαδική ΚΥΠ ελεγχόταν από το δικτατορικό καθεστώς. Διότι, όπως είπε, «γίνονται αναφορές στα αποκαλυφθέντα έγγραφα και σχόλια για την περίοδο μετά την τουρκική εισβολή ότι δήθεν Μακαριακοί και Λυσσαριδικοί αποτελούσαν κίνδυνο για τους Έλληνες αξιωματικούς στην Κύπρο». Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Κωνσταντίνου Καραμανλή δεν είχε τον έλεγχο της κατάστασης στην Ελλάδα τις πρώτες εβδομάδες και τους πρώτους μήνες μετά την κυβερνητική αλλαγή και ότι η χούντα εξακολουθούσε να ασκεί ευρύτατες εξουσίες στην πρώτη περίοδο μετά την μεταπολίτευση, συμπλήρωσε.
Με την ευκαιρία της αποδέσμευσης αυτών των εγγράφων, ο κ. Ομήρου τόνισε ότι υπάρχει υποχρέωση Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Ελλάδας και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας να δώσει στις κυπριακές αρχές όλο το υλικό, ημερήσιες διαταγές, τη δράση των στρατιωτικών μονάδων στην Κύπρο που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των Ελλήνων αξιωματικών, τόσο για την περίοδο του πραξικοπήματος όσο και για την περίοδο της τουρκικής εισβολής για να φωτιστούν, όπως είπε, με τους προβολείς της Ιστορίας όλες οι εναπομένουσες σκοτεινές πτυχές αυτής της προδοσίας.
Πρόσθεσε ακόμη πως «θα παραμείνει ως μελανό στίγμα για τη νεότερη πολιτική ιστορία για όλες τις κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης, το γεγονός ότι οι πρωταίτιοι της προδοσίας της Κύπρου έμειναν ατιμώρητοι γιατί όπως είναι γνωστό δικάστηκαν και καταδικάστηκαν για την επιβολή της δικτατορίας στις 21.4.1967 και για την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και όχι για το μέγιστο έγκλημα της προδοσίας της Κύπρου».