Το ΕΚΠΑ στην πρώτη θέση στη ΝΑ Ευρώπη

Το ΕΚΠΑ στην πρώτη θέση στη ΝΑ Ευρώπη

Δημοσιεύθηκε η παγκόσμια κατάταξη Πανεπιστημίων «Webometrics Ranking Web of Universities», σύμφωνα με την οποία, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) βρίσκεται στην 237η θέση παγκοσμίως μεταξύ 32.000 Πανεπιστημίων και στην 1η θέση στην Ελλάδα και την Κύπρο μεταξύ των 105 ελληνικών και κυπριακών Πανεπιστημίων και Παρόχων Υπηρεσιών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που περιλαμβάνονται στην κατάταξη, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ακαδημαϊκού ιδρύματος.

Με βάση τα αποτελέσματα της κατάταξης, προστίθεται, μετά το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ακολουθούν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στη θέση 249, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στη θέση 378, ενώ την πρώτη πεντάδα κλείνουν το Πανεπιστήμιο Πατρών στη θέση 524 και το Πανεπιστήμιο Κρήτης στη θέση 573. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου βρίσκεται στην θέση 619 παγκοσμίως, συμπληρώνεται.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη κατάταξη, η οποία φέτος κλείνει 22 χρόνια παρουσίας στα παγκόσμια rankings Πανεπιστημίων, καταρτίζεται από τη Cybermetrics (CCHS), μια μονάδα του Ισπανικού Εθνικού Κέντρου Ερευνών (Spanish National Research Council – CSIC), που αποτελεί και το κύριο ερευνητικό ίδρυμα της Ισπανίας. Δίνει πληροφορίες για περισσότερα από 32.000 πανεπιστήμια, από 200 χώρες, σύμφωνα με την παρουσία τους στο διαδίκτυο και την απήχηση του ερευνητικού τους έργου.

Η κατάταξη δημοσιεύεται για 23η χρονιά, από το 2004, και ανανεώνεται δύο φορές τον χρόνο κάθε Ιανουάριο και Ιούλιο, προστίθεται.

Η κατάταξη κάθε Πανεπιστημίου βασίζεται σε τρία κριτήρια, την απήχηση – ορατότητα (visibility) κατά 50%, στο ανοιχτό επιστημονικό περιεχόμενο (transparency or openness) κατά 10% και στην αριστεία (excellence or scholar) κατά 40%.