Έναρξη ευρωπαϊκού έργου «LandShift» από το ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ στην Πάφο
Έναρξη ευρωπαϊκού έργου «LandShift» από το Κέντρο Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ στην Πάφο
Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησαν σήμερα, Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024, στην Πάφο οι εργασίες του νέου ερευνητικού έργου με τίτλο “Community-Led Creation of Living Spaces in Shifting Landscapes for Climate-Resilient Land Use Management and Supporting the New European Bauhaus” και ακρωνύμιο «LandShift». Το έργο περιλαμβάνει τη συμμετοχή 26 εταίρων και έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους €5.996.281,25 εκατ. από την Ευρωπαϊκή Ένωση (HORIZON-CL6-2024-CLIMATE-01). Το Κέντρο Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ του ΤΕΠΑΚ, έχει αναλάβει το συντονισμό του έργου, το οποίο θα διαρκέσει τρία χρόνια.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η μείωση των εκπομπών αερίων δεν είναι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας. Η αφαίρεση του CO2 από την ατμόσφαιρα μέσω της δέσμευσής του στο έδαφος και τη βιομάζα συμβάλλει επίσης στη μείωση των συνολικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της ΕΕ. Τον Ιούνιο του 2022, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε γενική προσέγγιση σχετικά με την αναθεώρηση του κανονισμού LULUCF, με την οποία θεσπίζονται κανόνες για τη μείωση των εκπομπών και τις απορροφήσεις άνθρακα μέσω των χρήσεων γης, της αλλαγής χρήσης γης και της δασοπονίας (LULUCF).
Όπως αναφέρεται τον Νοέμβριο του 2022, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία σχετικά με την αναθεώρηση του κανονισμού. Ο αναθεωρημένος κανονισμός εκδόθηκε επίσημα από το Συμβούλιο τον Μάρτιο του 2023.
Το «LandShift» αποτελεί ένα εμβληματικό ευρωπαϊκό έργο, που αξιοποιεί δεδομένα πεδίου και Παρατήρησης Γης μέσω λύσεων με βάση τις οικοσυστημικές λειτουργίες (Nature-Based Solutions – NBS), ευθυγραμμισμένων με τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία του του Μπάουχαους. Με τη δημιουργία πέντε ψηφιακών υποδομών τοπίου και φυσικών πόρων σε περιφερειακό επίπεδο (Living Spaces), το «LandShift» θα αντιμετωπίσει τις κλιματικές προκλήσεις του συν-σχεδιασμού και της διαχείρισης των χρήσεων γης, προωθώντας αποτελεσματική συνδιακυβέρνηση για συντονισμένη λήψη αποφάσεων και χάραξη πολιτικής σε περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Επισημαίνεται επίσης πως η σημασία του «LandShift» έγκειται στην ολιστική προσέγγισή του. Αναπτύσσεται σε πέντε περιφέρειες της ΕΕ και πιο συγκεκριμένα σε πεντε χώρες (Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία, Ουκρανία) με στόχο να αξιοποιήσει τις ψηφιακές υποδομές για την αντιμετώπιση των πολύπλευρων προκλήσεων που θέτει η περίπλοκη σχέση μεταξύ του τομέα LULUCF και της κλιματικής μεταβλητότητας.
Το Έργο θα ενδυναμώσει τα ενδιαφερόμενα μέρη με περιφερειακές στρατηγικές για τη βελτιστοποίηση των σχέσεων μεταξύ των καθαρών απορροφήσεων από τον τομέα LULUCF και τις βιογενείς εκπομπές από τον γεωργικό τομέα, μεταξύ άλλων, σε τοπικό/περιφερειακό επίπεδο. Το έργο θα αξιοποιήσει προηγμένα εργαλεία όπως υπηρεσίες Παρατήρησης Γης, τεχνητή νοημοσύνη, κύβοι δεδομένων, εργαλεία πολυκριτηριακής ανάλυσης (MCDA) και πάντα σε ευθυγράμμιση με τις πολιτικές της ΕΕ για το κλίμα και την Πράσινη Συμφωνία.
Το «LandShift» αναγνωρίζει επίσης τη σημασία της συμμετοχής των ευρύτερων κοινωνιών, καλλιεργώντας μια αίσθηση συνανάπτυξης και συνδιακυβέρνησης μεταξύ των τοπικών κοινοτήτων. Παρέχοντας πληροφορίες στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και στα ενδιαφερόμενα μέρη τα οποία βασίζονται σε ποιοτικά καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία, το «LandShift» αποτελεί το σήμα κατατεθέν της καινοτομίας και της συμμετοχικότητας στην τεκμηριωμένη λήψη αποφάσεων και την ανάπτυξη περιφερειακών κοινωνικοοικονομικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνων στρατηγικών.