Αναστάτωση στο Γυμνάσιο Έμπας με λιποθυμίες μετά από εμβολιασμό
Περιστατικά ζαλάδας ή/και λιποθυμίας σημειώθηκαν στο Γυμνάσιο Αποστόλου Αντρέα Έμπας στην Πάφο μετά τη χορήγηση εμβολίων κατά του τραχήλου της μήτρας.
Χορήγηση των εμβολίων κατά του καρκίνου της μήτρας, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο εκστρατείας του Υπουργείου Υγείας, προκάλεσε τη λιποθυμία μαθητριών, οι οποίες μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του SigmaLive, περιστατικά λιποθυμίας ή ζαλάδας καταγράφηκαν και την περασμένη εβδομάδα στο ίδιο σχολείο, με τις ασθενείς επίσης να μεταφέρονται στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης.
Καθησυχάζει το Υπουργείο – Ασφαλές το εμβόλιο
Σε επικοινωνία του με το SigmaLive, το Υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι οι ζαλάδες ή/και λιποθυμίες αποτελούν πιθανές παρενέργειες του εμβολίου. Την ίδια ώρα υπογραμμίζει τον ψυχολογικό παράγοντα, που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.
Παρόλ’ αυτά, τονίζεται, στην ιστοσελίδα μας, το Υπουργείο «ερευνά τα περιστατικά με κάθε σοβαρότητα».
>Το Υπουργείο σημειώνει ακόμη ότι οι γονείς υπέγραψαν συγκατάθεση για τη χορήγηση των εμβολίων, τα οποία και χαρακτηρίζονται «σωτήρια».
Ειδικότερα, κατά την ανακοίνωση της δωρεάν χορήγησης του εμβολίου του τραχήλου της μήτρας, ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης είχε χαρακτηρίσει το γεγονός «σταθμό» για τη δημόσια υγεία.
Στο πλαίσιο της διάσκεψης Τύπου, ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι το εμβόλιο είναι απολύτως ασφαλές και κάλεσε τους γονείς να δώσουν τη συγκατάθεση τους για τη χορήγηση στα παιδιά τους.
Καρκίνος του τραχήλου, ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος στον γυναικείο πληθυσμό
Μιλώντας στη διάσκεψη Τύπου, ο κ. Παμπορίδης είχε πει πως στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής της Κυβέρνησης, το Υπουργείο διασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση όλων των κοριτσιών αυτής της ηλικιακής ομάδας στο σημαντικό αυτό, αλλά ακριβό εμβόλιο, που λόγω της οικονομικής στενότητας θα ήταν δύσκολο να εξασφαλιστεί από κάθε οικογένεια.
Ο Υπουργός σημείωσε, ακόμη, πως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος στον γυναικείο πληθυσμό, τονίζοντας πως στην Κύπρο, εφτά γυναίκες χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από αυτή τη μορφή καρκίνου.
Επισημαίνοντας πως ο πιο σημαντικός παράγοντας για τη γένεσή του είναι ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) που μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή από άτομο σε άτομο, σημείωσε πως ο εμβολιασμός θωρακίζει τα κορίτσια από έναν καρκίνο που χαρακτηρίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως η πιο θανάσιμη μορφή καρκίνου, παγκόσμια.
Η χορήγηση του εμβολίου άρχισε με την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, στα κορίτσια της πρώτης και δευτέρας Γυμνασίου που έχουν γεννηθεί μεταξύ των ημερομηνιών 01/01/2003 – 31/12/2004.
Πηγή: Sigmalive