Αντισταθμιστικό οικόπεδο σε διαμένοντες σε Τ/Κ περιουσίες

Αντισταθμιστικό οικόπεδο σε διαμένοντες σε Τ/Κ περιουσίες

Η μη συνέχιση της πολιτικής για παραχώρηση αντισταθμιστικού οικοπέδου στους πρόσφυγες που διαμένουν σε τ/κ κατοικίες δημιουργεί νέες διακρίσεις μεταξύ των προσφύγων, δήλωσε η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Σκεύη Κουκουμά, μετά τη συζήτηση για τα αντισταθμιστικά μέτρα, τα οποία θα πρέπει να δοθούν στις προσφυγικές οικογένειες, οι οποίες δεν καλύπτονται από τους τελευταίους κανονισμούς που έχουν ψηφισθεί για την τιτλοποίηση των προσφυγικών κατοικιών και την παραχώρηση οικοπέδων στις οικογένειες, οι οποίες κατοικούν σε τουρκοκυπριακή κατοικία ή γη.

Η κ. Κουκουμά είπε ότι υπολογίζεται ότι είναι γύρω στις 5.000 οι τ/κ κατοικίες στις οποίες διαμένουν πρόσφυγες και ανέφερε ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση διενήργησε μελέτη και είχε εντοπιστεί γη που μπορούσε να παραχωρηθεί στους πρόσφυγες που διαμένουν σε αυτές, αντισταθμιστικό οικόπεδο.

Είπε πως με τις τιτιλοποιήσεις προσφυγικών κατοικιών, την παραχώρηση κάποιων αντισταθμιστικών οικοπέδων και πιστοποιητικών μίσθωσης δημιουργήθηκαν διακρίσεις σε βάρος των προσφύγων, εξηγώντας ότι τη μεγαλύτερη αδικία υφίστανται οι κληρονόμοι όσων διαμένουν σε τουρκοκυπριακές κατοικίες και δεν πήραν ανισταθμιστικό οικόπεδο, σε σχέση με τους πρόσφυγες που πήραν τίτλο και αυτούς που πήραν ανισταθμιστικό οικόπεδο, καθώς το κράτος ανακτά την τ/κ κατοικία μετά το θάνατο των δικαιούχων.

Ανέφερε ότι, με απόφαση της προηγούμενης Κυβέρνησης, προχώρησε ο διαχωρισμός οικοπέδων και παραχωρήθηκαν σε πρόσφυγες που διαμένουν σε τ/κ κατοικίες στη Λευκωσία 164 αντισταθμιστικά οικόπεδα, 210 οικόπεδα στη Λάρνακα και 44 στην Πάφο και πρόσθεσε ότι τον Απρίλη του 2013 η Κυβέρνηση αποφάσισε τερματισμό της παραχώρησης αντισταθμιστικών οικοπέδων.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων εξέφρασε την άποψη ότι η Κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει κατά πόσο όσοι πρόσφυγες δεν πήραν αντισταθμιστικό οικόπεδο μπορούν να πάρουν πιστοποιητικό μίσθωσης ή κάποιο άλλο αντιστάθμισμα μπορεί να τους παραχωρηθεί.

Η κ. Κουκουμά, συνεχίζοντας, είπε ότι με βάση την ενημέρωση της οποίας έτυχε η Επιτροπή, μέχρι τώρα παραχωρήθηκαν 530 πιστοποιητικά μίσθωσης στη Λευκωσία, 1455 στη Λεμεσό, 1030 στη Λάρνακα και 179 στην Πάφο.

Πρόσθεσε ότι λόγω φόρτου εργασίας το Κτηματολόγιο καθυστέρησε κάπως αυτή τη διαδικασία και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία παραχώρησης των πιστοποιητικών.

Η κ. Κουκουμά διευκρίνισε πως τα πιστοποιητικά μίσθωσης δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς δανειοδότησης και συμπλήρωσε πως η Βουλή αναμένει το νέο στεγαστικό σχέδιο των προσφύγων που ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει η Κυβέρνηση.

Αναφορικά με το δεύτερο θέμα που συζήτησε η Επιτροπή και ήταν η ανάγκη ολοκληρωμένης και ενιαίας προσέγγισης της Ένωσης Δήμων Κύπρου ως προς τον εξωραϊσμό, τον καθαρισμό, την ανάπτυξη και την ταχεία εκτέλεση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων των δήμων στους κυβερνητικούς προσφυγικούς συνοικισμούς και σωστής αξιοποίησης των κυβερνητικών κονδυλίων στους συνοικισμούς, η κ. Κουκουμά είπε πως η η Κυβέρνηση μονομερώς αποφάσισε να μεταφέρει την αρμοδιότητα για την καθαριότητα και τη συντήρηση ανοικτών χώρων στους συνοικισμούς στις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, χωρίς να τους παραχωρήσει και το αντίστοιχο κονδύλι.

Αφού εξήγησε ότι παλαιότερα η Κυβέρνηση έδινε την αρμοδιότητα με ανάλογο κονδύλι, είπε πως μετά από αυτή την εξέλιξη οι συνοικισμοί, στην καταπληκτική πλειοψηφία τους, παρουσιάζουν εικόνα γκετοποίησης, εγκατάλειψης και ερήμωσης.

Οι κάτοικοι είναι στη πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι και διαβιούν υπό αυτές τις συνθήκες, συνέχισε, καλώντας το κράτος να ολοκληρώσει όλα τα απαιτούμενα έργα υποδομής στους συνοικισμούς και μετά να μεταφέρει την αρμοδιότητα στους δήμους.

Πηγή: ΚΥΠΕ