Εγκαινιάστηκε έκθεση ‘’Για τον Σεφέρη’’ στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις

Εγκαινιάστηκε έκθεση ‘’Για τον Σεφέρη’’ στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής τέλεσε σήμερα τα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης “Για τον Σεφέρη’’, που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος στους χώρους του.

Ο Υπουργός εξήρε τη σημασία της ποίησης του Σεφέρη για την Κύπρο.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Νεάπολις Μιχαήλ Λεπτός τόνισε ότι η έκθεση οργανώνεται με αφορμή τα 60 χρόνια από την έκδοση της συλλογής «Κύπρον, οὗ μ᾿ ἐθέσπισεν» και τα 45 χρόνια από το θάνατο του ποιητή. Ανέφερε ακόμη ότι ο ποιητής “έδωσε’’ στην Πάφο δύο ποιήματα το “Νεόφυτος ο Έγκλειστος μιλά’’ και ‘’Επικαλέω τοι την Θεόν’’ και ότι το Πανεπιστήμιο Νεάπολις σκοπεύει να καταστήσει την Πάφο “κέντρο Σεφερικών σπουδών”.

Ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων Καθηγητής του Πανεπιστημίου Νεάπολις Διομήδης Μαρκουλής τόνισε ότι η Κύπρος παραμένει πρωταρχική έγνοια του Σεφέρη και στα χρόνια της δικτατορίας. Η Κύπρος ήταν η αγωνία και ο φόβος του όταν στην περίφημη δήλωσή του έκανε έκκληση να σταματήσει η ανωμαλία. Η τύχη τον έφερε να φύγει νωρίς και έτσι δεν είδε τους φόβους του να επαληθεύονται.

Σε χαιρετισμό του ο Πρέσβης της Ελλάδος Ηλία Φωτόπουλος δήλωσε ότι “οι αγώνες του Σεφέρη, αλλά κυρίως του λαού της Κύπρου δεν γίνανε εις μάτην, δεν πήγε τόσος πόνος και τόση ζωή στην άβυσσο για ένα πουκάμισο αδειανό, για μια Ελένη. Έτσι και σήμερα, με οδηγό τους στίχους του ποιητή, ας μην ξεχνάμε ότι οι αγώνες μας για ειρήνη, ελευθερία και προκοπή θα πιάσουν τόπο και τα αηδόνια θα ξανά ακουστούν στις Πλάτρες’’.

Στην έκθεση παρουσιάστηκαν φωτογραφίες από τον κόσμο της Κύπρου, που τράβηξε κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στο νησί.

Παρουσιάστηκε ακόμη φωτογραφικό και άλλο υλικό από τη ζωή και την επαγγελματική του σταδιοδρομία, τα βιβλία του, αυτοτελείς μελέτες για το έργο του, φωτοαντίγραφα των χειρογράφων των κυπριακών του ποιημάτων, αφιερώματα περιοδικών και εφημερίδες της εποχής. Για πρώτη φορά παρουσιάστηκε το βιβλίο επισκεπτών της Ιεράς Μονής Αγίου Νεοφύτου, την οποία επισκέφθηκε το 1953, με την υπογραφή του ποιητή.

Εκτέθηκαν επίσης προσωπογραφίες του Σεφέρη από γνωστούς Έλληνες ζωγράφους, σειρά πορτρέτων του ποιητή από τον μεγάλο Έλληνα ζωγράφο Γιάννη Ψυχοπαίδη και η εικαστική σπουδή του ίδιου πάνω στην ποιητική σύνθεση του Γιώργου Σεφέρη «Άνθη της Πέτρας».

Η έκθεση θα είναι ανοικτή για επίσκεψη για όλους τους μαθητές από τις 11 μέχρι τη 1 μ.μ. καθημερινά. Ειδική ξενάγηση για μαθητές της Γ’ Λυκείου και για τους φιλόλογους συνοδούς τους θα γίνεται κάθε Παρασκευή στις 11 μ.μ. από τον υπεύθυνο της έκθεσης καθηγητή Γ. Γεωργή.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΜΜ)