Εκδήλωση του Αντιρευματικού Συνδέσμου Κύπρου
Εκδήλωση πραγματοποίησε χθες στην Επαρχία Πάφο ο Αντιρευματικός Σύνδεσμος Κύπρου στα πλαίσια συλλογής χρημάτων για τις ανάγκες του Αντιρευματικού Συνδέσμου Κύπρου αλλά και για ψυχαγωγία των μελών του.
Σε ομιλία του ο Χαράλαμπος Πατσαλίδης Νευρομυϊκός θεραπευτής ανέφερε πως η Νευρομυϊκή Θεραπεία (ΝΜΤ) είναι μια αποτελεσματική επιστημονική μέθοδος θεραπείας η οποία βασισμένη στο μυϊκό και νευρικό σύστημα, στοχεύει στην πρόληψη και αντιμετώπιση του οξέως και του χρόνιου πόνου.
Χρησιμοποιώντας – όπως είπε- ανατολικές και δυτικές προσεγγίσεις στην τεχνοτροπία, δρα αναλγητικά στο κάθε πόνο του σώματος και επιτυγχάνει την ” ευθυγράμμιση ” του( σωστή στάση) , δυναμώνοντας ταυτοχρόνως τους μυς.
Το NMT συνέχισε, αντιμετωπίζει και βοηθά μυοσκελετικούς πόνους, όπως ισχιαλγία, σκολίωση, αυχενικό, πονοκεφάλους, μουδιάσματα, κόπωση, κράμπες και άλλα.
Επίσης σημείωσε ο κ. Πατσαλίδης επαναφέρει τη φυσιολογική στάση του σώματος, την ελαστικότητα και την ευλυγισία στους μυς και τις αρθρώσεις. Ενδυναμώνει μυϊκά την προβληματική περιοχή και βοηθά στην καλή κυκλοφορία του αίματος.
Ο κ. Πατσαλίδης στο πλαίσιο της παρουσίασης του έδειξε μελέτες που καταδεικνύουν τα θετικά αποτελέσματα της Νευρομυϊκής Θεραπείας σε ασθενείς ρευματοπάθειας, πιο συγκεκριμένα ινομυαλργία και οστεοαρθρίτιδα.
Είπε πως η Νευρομυϊκή Θεραπεία, προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο σε άτομα με ρευματοειδή νοσήματα και ινομυαλγία, μειώνει την κατάθλιψη και βελτιώνει την ποιότητα ζωής.
Παρατήρησε τέλος πως είναι σημαντικό για τους ασθενείς ενώ λαμβάνουν την θεραπεία, να συνεχίσουν κανονικά την ιατρική τους φροντίδα.
Η Σούζη Μακρή Εκτελεστική Γραμματέας του Αντιρευματικού Συνδέσμου Κύπρου και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ανέφερε πως στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγιναν διάφορες παρουσιάσεις προς ενημέρωση των μελών. Παγκύπρια συνέχισε , ο Αντιρευματικός Σύνδεσμος Κύπρου έχει 5 χιλιάδες μέλη.
Η κ. Μακρή ανέφερε πως ο Σύνδεσμος Ιδρύθηκε το 1985 με στόχο την στήριξη των Κυπρίων ρευματοπαθών και των οικογενειών τους.
Εργάζεται συνέχισε, “για να διασφαλίζει τα δικαιώματα των ρευματοπαθών και επιμορφώνει με διάφορα σεμινάρια εργαστήρια και παρουσιάσεις τους ασθενείς ώστε να είναι ενημερωμένοι όσο αφορά τις ασθένειες και για να μπορούν να συναποφασίσουν με τον γιατρό τους, όσον αφορά τις θεραπείες τους”.
Η γιατρός ρευματολόγος Αγγελική Μυριάνθους αναφέρθηκε στο μέγεθος του προβλήματος των ρευματικών παθήσεων. Πρόσθεσε επίσης μεταξύ άλλων, πως οι ρευματικές παθήσεις προσβάλουν συχνότερα τις γυναίκες από τους άνδρες σε ένα ποσοστό 35% γυναίκες και 20% οι άνδρες και η συχνότητα τους – όπως είπε- αυξάνονται με την ηλικία.
Είπε μάλιστα πως οι ρευματικές παθήσεις είναι το συχνότερο πρόβλημα υγείας.
Στην εκδήλωση μίλησε και η Κοινωνική Λειτουργός MSC Σοφία Καραβασίλη, δραματοθεραπεύτρια. Στην ομιλία της αναφέρθηκε στην ψυχολογική στήριξη του ασθενή από την οικογένεια του, αλλά και στη σημαντικότητα του άγχους στην εξέλιξη της ασθένειας, καθώς και στην διαχείριση του άγχους από τον ίδιο τον ασθενή.
(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΧΡ)