Επιτακτική ανάγκη ο ποιοτικός χαρακτηρισμός και η αναβάθμιση των τοπικών προϊόντων της Κύπρου, λέει ο Υπουργός Γεωργίας
Το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος,
έχοντας πάντα ως βασική προτεραιότητά του την ανάπτυξη και αναζωογόνηση της υπαίθρου, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και την εξασφάλιση ικανοποιητικού εισοδήματος για τους κατοίκους των αγροτικών περιοχών, μέσα στα γενικότερα πλαίσια των προσπαθειών για άμβλυνση του φαινομένου της αστυφιλίας, καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για διατήρηση, ανάδειξη και προώθηση των παραδοσιακών προϊόντων, ανέφερε στο πλαίσιο της ομιλίας του ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης στα εγκαίνια της έκθεσης « Είμαι παραδοσιακό …αγόρασε » που διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Επαρχία Πάφου, στην αίθουσα εκδηλώσεων Καμαντέρενα από το Κέντρο Προβολής και Προώθησης Παραδοσιακών Προϊόντων σε συνεργασία με την Ένωση Κοινοτήτων Πάφου και τα χωριά της επαρχίας Πάφου.
Στα πλαίσια των προσπαθειών αυτών, συνέχισε ο κ Κουγιάλης, εντάσσονται οι ενέργειες προώθησης των τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων μέσω των συστημάτων κατοχύρωσης Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης και Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων .
Ο «Γαστρονομικός Χάρτης της Κύπρου», ο οποίος ετοιμάστηκε και εκδόθηκε από το Τμήμα Γεωργίας του Υπουργείου, περιλαμβάνει σημείωσε, χαρτογράφηση των κυριότερων παραδοσιακών προϊόντων του νησιού και μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο και οδηγό για την αναγνώριση και εγγραφή και άλλων ονομασιών κυπριακών προϊόντων.
Ο Υπουργός Γεωργίας χαρακτήρισε επιτακτική, ανάγκη τον ποιοτικό χαρακτηρισμό και την αναβάθμιση των τοπικών προϊόντων της Κύπρου και σημείωσε πως μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια του Υπουργείου για την ανάπτυξη, εφαρμογή, καθιέρωση και αξιοποίηση τοπικών συστημάτων ποιότητας τόσο για γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα όσο και για παρεχόμενες υπηρεσίες.
Προς την κατεύθυνση σημείωσε, έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις με τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ξενοδόχων, τον Σύνδεσμο Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου, τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής και με άλλους εμπλεκόμενους φορείς, με σκοπό την προώθηση των τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων στην ξενοδοχειακή και επισιτιστική βιομηχανία.
Ανακοίνωσε επίσης πως ένα πρώτο αλλά πολύ σημαντικό βήμα για υλοποίηση του στόχου αυτού αποτελεί η διοργάνωση σεμιναρίου τον προσεχή Οκτώβριο για θέματα που αφορούν την καθιέρωση εθνικών ή/και τοπικών προτύπων ποιότητας, με απώτερο στόχο την προώθηση τοπικών προϊόντων.
Στο εν λόγω σεμινάριο έχουν προσκληθεί και θα παρουσιάσουν τις γνώσεις και εμπειρίες τους επί του θέματος,- όπως είπε- ειδικοί από την Αυστρία, την Ελλάδα και την Ισπανία, ενώ θα προσκληθούν για να παρακολουθήσουν τις εργασίες του όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς από την Κύπρο.
Αναφερόμενος στην Πάφο, ο κ Κουγιάλης, είπε πως η Επαρχία, ανέκαθεν συνέβαλλε στην οικονομία, αλλά και στον πολιτισμό του νησιού μας, προσθέτοντας πως το ιδιαίτερο γεωμορφολογικό ανάγλυφο της περιοχής, σε συνδυασμό με την προοδευτικότητα και την εργατικότητα των κατοίκων της, έχουν καταστήσει την επαρχία Πάφου ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά, γεωργικά και γαστρονομικά κέντρα της Κύπρου.
Ο κ Κουγιάλης εκτίμησε επίσης , πως υπάρχουν εξαιρετικά τοπικά – παραδοσιακά προϊόντα των οποίων την ποιότητα θα πρέπει να διασφαλίσουμε και να τα προωθήσουμε, και πρόσθεσε πως , προς αυτή την κατεύθυνση είναι απαραίτητη η συνεισφορά όλων των εμπλεκόμενων φορέων της περιοχής, όπως για παράδειγμα των Ομάδων Τοπικής Δράσης και των Εταιρειών Τουριστικής Ανάπτυξης.
Στον τομέα αυτό είπε, η Πάφος πρωτοπορεί, καθώς τα πρώτα προϊόντα με Γεωγραφική Ένδειξη που κατοχυρώθηκαν από πλευράς Κύπρου είναι το «Λουκούμι Γεροσκήπου» και τα «Κουφέτα Αμυγδάλου Γεροσκήπου».
Κατά την διάρκεια της έκθεσης που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο θα παρουσιαστούν διάφορα παραδοσιακά χορευτικά, θεατρικά μουσικά σχήματα και άλλες εκδηλώσεις από τις κοινότητες που θα συμμετέχουν.
Την έκθεση στηρίζουν πέρα από την Ένωση Κοινοτήτων Πάφου η Ιερά Μητρόπολη Πάφου και το Πανεπιστήμιο Νεάπολις.
ΚΥΠΕ/ΚΠ/