Ζαβρού: Τα σχολεία μας είναι κατάλληλα για να δεχτούν τους μαθητές
Αυστηρό έλεγχο σε όλα τα σχολικά κτίρια της Πάφου προβαίνει η Σχολική Εφορεία με την ευκαιρία της νέας σχολικής χρονιάς. Σε συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες και το Υπουργείο Παιδείας, το νέο σχολικό έτος ξεκινά χωρίς ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα στις σχολικές κτιριακές εγκαταστάσεις. Όλες οι κακοτεχνίες προηγούμενων χρόνων έχουν καταγραφεί και έχει δρομολογηθεί η επιδιόρθωση τους. Μεγάλο μέρος των εργασιών έχει διεκπεραιωθεί ενώ το 13ο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο θα λειτουργήσει παράλληλα με εργοτάξιο.
Στη συνέντευξη που ακολουθεί, μιλά στο Paideia – News, η πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Πάφου Μαρία Ζαβρού, η οποία επισημαίνει ότι με πρωτοβουλία της Σχολικής Εφορείας έχουν σε κάποια σχολεία προσληφθεί εργατοτεχνίτες, οι οποίοι, σε καθημερινή βάση αναλαμβάνουν όλες τις μικροδουλειές ώστε οι κτιριακές εγκαταστάσεις να διατηρούνται σε άριστη κατάσταση. Παράλληλα αποκαλύπτει ότι παρά το γεγονός ότι έχει εξευρεθεί κατάλληλος χώρος για την ανέγερση νέου γυμνασίου στο Αναβαργός, εντούτοις καταβάλλονται προσπάθειες για ανταλλαγή της χαλίτικης γης με άλλο Τ/κ τεμάχιο στο κέντρο της πόλης. Η κ. Ζαβρού ανακοινώνει μέσω του Paideia –Νews την πρότασή της για μετατροπή στου Στ΄ Νηπιαγωγείου Κ. Πάφου σε σχολική γκαλερί.
ΕΡ.: Ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς ποιά προβλήματα καλείται να αντιμετωπίσει η σχολική εφορεία Πάφου και πώς δρομολογείται η επίλυσή τους;
ΑΠ.: Ήδη εδώ και δύο μήνες είχαμε εντοπίσει και είχαμε καταγράψει όλα τα προβλήματα που παρουσιάζονταν στα σχολεία. Είχαμε διαπιστώσει ποια είχαν επιλυθεί και ποια όχι, ποιά αφορούσαν τη Σχολική Εφορεία και ποια τις Τεχνικές Υπηρεσίες. Ετοιμάστηκε ενημερωτικό έντυπο το οποίο εστάλη και στις Τεχνικές Υπηρεσίες και στον επαρχιακό επιθεωρητή, τόσο της Δημοτικής όσο και της Μέσης Εκπαίδευσης.
Ήδη έχει επιλυθεί το πολύ σοβαρό πρόβλημα με τις στέγες των σχολείων που έμπαζαν νερά. Έχουν διαπιστωθεί μετά από την ολοκλήρωση αυτών των εργασιών σοβαρές ελλείψεις και κακοτεχνίες των προηγούμενων χρόνων, όχι επί της θητείας αυτής της εφορείας.
Ιδιαίτερα έχουν λυθεί προβλήματα στα σχολικά κτίρια όπως του Λυκείου Αγίου Νεοφύτου, του 10ου Δημοτικού Σχολείου και της Θεοσκέπαστης ενώ εκκρεμούν ακόμα στα ίδια σχολεία και άλλες εργασίες. Οι διαπιστώσεις όμως που έγιναν είναι ότι δυστυχώς υπήρχαν πάρα πολλές κακοτεχνίες ίσως και οι χειρότερες που υπήρχαν παγκύπρια. Έχουμε ήδη ως Σχολική Εφορεία προχωρήσει σε αγωγές σε εναντίον κάποιων εργολάβων. Με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας διορθώνουμε αυτές τις κακοτεχνίες ενώ παράλληλα προχωρούμε σε αγωγή. Επίσης προχωρούμε σε επιδιορθώσεις κακοτεχνιών και στο Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου.
Αυτές οι εργασίες θα συνεχισθούν γιατί είμαστε αποφασισμένοι να τις κάνουμε για να βρίσκονται τα παιδιά στο σωστό και ασφαλές σχολικό περιβάλλον.
ΕΡ. Όλα λοιπόν τα σχολικά κτίρια της πόλης της Πάφου είναι κατάλληλα να δεχθούν σε λίγες μέρες τους μαθητές;
ΑΠ. Τώρα ναι, είναι κατάλληλα! Έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν όλες οι εργασίες όμως εμείς θα συνεχίσουμε γιατί υπάρχουν και άλλες κακοτεχνίες τις οποίες θα επιδιορθώσουμε.
ΕΡ. Να υποθέσουμε ότι σχολεία – εργοτάξια δεν θα έχουμε φέτος, όπως συνέβαινε παλαιότερα;
ΑΠ.: Σε ένα καινούργιο σχολείο, στο 13ο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο, θα λειτουργεί εργοτάξιο. Οι κακοτεχνίες σε αυτό το κτίριο εντοπίστηκαν από την παράδοση του, τις είχαμε διαπιστώσει και κάναμε μεγάλο αγώνα για να επιλυθούν. Επίσημα έχει ανακοινωθεί από το Υπουργείο ότι αυτές οι κακοτεχνίες θα επιδιορθώνονταν το καλοκαίρι. Οι πληροφορίες που έχω είναι ότι θα συνεχιστούν οι εργασίες διότι είναι αρκετές οι κακοτεχνίες και δεν έχουν επιδιορθωθεί όλες.
ΕΡ. Ποιούς στόχους έχετε θέσει ως Σχολική Εφορεία για το 2016 – 17;
ΑΠ.: Τα δημοτικά σχολεία θα πρέπει να λειτουργήσουν με πλήρη εξοπλισμό, (τεχνολογικό – ηλεκτρονικό). Ήδη έχουμε επιλύσει πάρα πολλά από τα προβλήματα των δημοτικών. Πρέπει να πούμε ότι κατά τη χρονιά που μας πέρασε, ολοκληρώθηκε το η ανέγερση του 5ου δημοτικού, του 2ου και του 6ου Νηπιαγωγείου. Το 6ο νηπιαγωγείο μεταφέρθηκε στην αυλή του 6ου δημοτικού σχολείου.
Επίσης έχουν δοθεί αυστηρές οδηγίες ότι σε όλα τα νηπιαγωγεία θα πρέπει να τοποθετηθεί συγκεκριμένη άμμος στις τάφρους. Έχουν ευθύνη και οι διευθύντριες των νηπιαγωγείων να ελέγχουν αν είναι πλυμένη η άμμος. Έχουμε διαπιστώσει ότι όλα τα νηπιαγωγεία της Πάφου δεν έχουν σκίαση, οι ώρες των παιδιών στην αυλή είναι αρκετές, το καλοκαίρι πολύ μεγάλο και τα παιδιά δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένα στον ήλιο.
Έχουμε επίσης «κυνηγήσει» την επικινδυνότητα στις αυλές των σχολείων.
Αποσύρονται όλα τα σπασμένα παιχνίδια από τις αυλές των νηπιαγωγείων. Το Υπουργείο Παιδείας έχει εγκρίνει την τοποθέτηση νέων καινούργιων παιχνιδιών.
ΕΡ. Μετά την κατεδάφιση του Νικολαϊδειου Γυμνασίου προέκυψε η ανάγκη για δημιουργία νέου γυμνασίου. Πολύ βρίσκεται το όλο θέμα;
ΑΠ.: Πρόσφατα ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών έχει υπογράψει σύμβαση μίσθωσης, με την οποία παραχωρείται επίσημα πλέον στο Υπουργείο Παιδείας χώρος στη συνοικία Αναβαργός για σκοπούς ανέγερσης νέου γυμνασίου.
Αυτός ο χώρος, χαλίτικη γη, είναι μεγάλος και κατάλληλος και προσφέρεται για την ανέγερση σχολείου. Ωστόσο, επειδή οι γονείς των μαθητών διεκδικούν την ανέγερση νέου γυμνασίου στο κέντρο της πόλης, εμείς έχουμε εντοπίσει μεγάλα Τ/κ τεμάχια στο κέντρο της πόλης.
Εισηγηθήκαμε ότι θα μπορούσε να συζητηθεί και το θέμα της ανταλλαγής Τ/κ τεμαχίου με τη χαλίτικη γη. Ήδη ενημέρωσα τόσο τον υπουργό όσο και τον Δήμο Πάφου καθώς και την έπαρχο.
ΕΡ. Μέχρι την ανέγερση του νέου γυμνασίου, το Νικολαϊδειο γυμνάσιο θα συνεχίσει συστεγάζεται με το Λύκειο Κύκκου;
ΑΠ.: Με την ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου θα μεταφερθεί εκεί το Νικολαϊδειο Γυμνάσιο, ώστε το Λύκειο Κύκκου να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του. Προσωπικά θεωρώ ότι είναι απαραίτητο το Λύκειο Κύκκου να συνεχίσει τη λειτουργία του. Υποστηρίζω τους γονείς και τους μαθητές γιατί το Λύκειο Κύκκου έχει μια πολύ μεγάλη παράδοση στον τομέα της Παιδείας και θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντική και η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει στην ανέγερση νέου γυμνασίου. Δεν καταργούμε σχολεία, Κτίζουμε σχολεία!
ΕΡ.: Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο να λειτουργούν στην πόλη της Πάφου λύκεια μαμούθ και αναφέρομαι στο Α΄ Λύκειο Πάφου και το Λύκειο Αγίου Νεοφύτου, ενώ τα δύο γειτονικά με την Πάφο λύκεια, Έμπας και Γεροσκήπου λειτουργούν με πολύ μικρό αριθμό μαθητών.
ΑΠ.: Καταβάλλεται μια πολύ μεγάλη και σοβαρή προσπάθεια από το Γραφείο Παιδείας της Πάφου να περιορίζεται αυτό το φαινόμενο. Στόχος μας είναι τα δύο σχολεία να μην είναι μαμούθ για να μπορούν οι καθηγητές να γνωρίζουν τους μαθητές τους και οι μαθητές τους καθηγητές, έτσι ώστε να δημιουργείται μια καλή σχέση σε ότι αφορά το προσωπικό, τη διεύθυνση και τους μαθητές. Πιστεύω ότι είναι πολύ σοβαρό το θέμα των ανθρωπίνων σχέσεων σε ένα σχολείο.
Ο υπερπληθυσμός μπορεί να δημιουργεί και προβλήματα και είναι γεγονός. Θεωρώ πως σε όλα τα σχολεία θα πρέπει να καταβάλλεται προσπάθεια να γίνεται καλή δουλειά και η στελέχωση να είναι ισότιμη και να μην ενισχύεται ένα σχολείο σε βάρος του άλλου και να δημιουργούνται εντυπώσεις ότι σε ένα σχολείο γίνεται καλή δουλειά και σε άλλο όχι. Θεωρώ επίσης ότι επιτελείται πάρα πολύ σημαντική εργασία στα σχολεία μας και το αποδεικνύουν αυτό και οι επιτυχίες των μαθητών μας και γενικά η ποιότητα του σχολικού έργου όσον αφορά την συμπεριφορά των παιδιών και τα κρούσματα παραβατικότητας που έχουμε.
Δεν υπάρχουν προβλήματα που να μας βάζουν σε ανησυχία αυτή τη στιγμή.
ΕΡ.: Υπάρχει ανάγκη στην Πάφο για τη δημιουργία ακόμα μιας Τεχνικής Σχολής;
ΑΠ.: Όπως φάνηκε μέσα από πρόσφατη συνεδρία που είχαμε με όλους τους φορείς στην Πάφο αποτελεί ανάγκη η επέκταση της Τεχνικής Σχολής. Πιστεύω ότι το υπουργείο Παιδείας έχει προβληματιστεί σοβαρά πάνω στο συγκεκριμένο θέμα και μάλιστα προχώρησε σε κάποιες επαφές για επέκταση της τεχνικής σχολής σε κάποιους άλλους εκπαιδευτικούς χώρου όπως το λύκειο Έμπας. Η ανάγκη υπάρχει , έγιναν διαβουλεύσεις δεν έχουν καταλήξει. Η τεχνική σχολή δεν αφορά την σχολική εφορεία. Εμείς προσπαθήσαμε να βγάλουμε το θέμα προς τα έξω αφού επηρεάζονται τα λύκεια της Πάφου με την συσσώρευση μαθητών που αντί για την τεχνική σχολή όπου είναι τα ενδιαφέροντά τους κατευθύνονται στα λύκεια και ο λόγος είναι γιατί εκεί δεν υπάρχουν θέσεις με αποτέλεσμα να παρατηρείται αυτή η αύξηση αριθμού μαθητών στα λύκεια. Αν δεν ικανοποιούν τα ενδιαφέροντά των μαθητών αυτό σημαίνει παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσον αφορά τα παιδιά και τις επιλογές τους.
ΕΡ. Από ότι πληροφορούμαστε έχετε ετοιμάσει πρόταση προς το Υπουργείο για μετατροπή του Στ΄ Νηπιαγωγείου Κ. Πάφου σε γκαλερί. Τι ακριβώς περιλαμβάνει η πρόταση αυτή;
ΑΠ.: Το κτίριο του Στ΄ Νηπιαγωγείου Κ. Πάφου αποτελεί «κόσμημα» αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, το οποίο θα πρέπει άμεσα να συντηρηθεί και να διαφυλαχθεί. Το μικρό σχολικό κτίριο βρίσκεται στην καρδιά της τουριστικής περιοχής εκεί που πριν από τέσσερεις και πλέον δεκαετίες κτυπούσε η καρδιά του μικρού χωριού της Κάτω Πάφου. Μπροστά από την Παναγία τη Θεοσκέπαστη και δίπλα από το αρχαιολογικό χώρο της Αγίας Κυριακής. Σήμερα έχει εγκαταλειφθεί μετά τη μετακίνηση του νηπιαγωγείου στον χώρο που βρίσκεται το Στ Δημοτικό σχολείο Κ. Πάφου. Σε καμία περίπτωση δεν θα επιθυμούσαμε να δούμε το «κόσμημα» αυτό να αλλάζει χέρια.
Γι αυτό εισηγούμαστε την άμεση συντήρηση του κτιρίου και μετατροπή του σε γκαλερί για όλα τα σχολεία της Πάφου. Να δημιουργηθεί εκεί ένας χώρος όπου θα μπορούν να εκθέτουν τα παιδιά τα έργα και τις ευρεσιτεχνίες τους. Μια γκαλερί ανοιχτή για γονείς αλλά και για κάθε επισκέπτη, ντόπιο ή ξένο. Παράλληλα μπορεί να ενοικιάζεται ο χώρος για κάποιες παρόμοιες εκδηλώσεις και έτσι θα υπάρχουν και οικονομικά οφέλη.
ΕΡ.: Τι θα θέλατε να αφήνατε ως υστεροφημία;
ΑΠ.: Λέω ότι το μυαλό και η καρδιά μου είναι πολύ πιο ψηλά από τις στέγες των σπιτιών και των διαφόρων οικοδομημάτων. Και αυτό είναι το όραμά μου για την Παιδεία. Πιο ψηλά η παιδεία γιατί η Παιδεία είναι ο πνεύμονας ενός κράτους. Είναι ο πνεύμονας μιας οικογένειας γιατί αν το παιδί πάρει αγωγή γίνεται ευτυχισμένος στην οικογένειά του και πρότυπο για τα παιδιά του.
Πηγή: Paideia-News